Στις μεγάλες πόλεις ο μεγαλύτερος αριθμός αστέγων

Σε δεκαπέντε χιλιάδες υπολογίζεται ο αριθμός των αστέγων στην περιοχή της Αττικής, με την ευρύτερη σημασία του όρου, που περιλαμβάνει ανθρώπους που έχασαν το σπίτι τους και αναγκάζονται να μένουν περιστασιακά σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα ή ακόμη και στο αυτοκίνητό τους. Το πρόβλημα των αστέγων είναι ακόμη εντονότερο στη βόρεια Ελλάδα όπου ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι χαμηλότερος, και διαμορφώνεται ανάμεσα στις ηλικίες των είκοσι και τριάντα χρόνων. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στις εντονότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην περιοχή αυτή αλλά και στην έλλειψη επαρκών δομών παροχής υποστήριξης στην συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από καταγραφές ψυχολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Μιχάλης Κατσιμίτσης, επιστημονικός συνεργάτης του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ο Πολίτης». Με αφορμή μάλιστα την επικείμενη επίσκεψη του «Κοινωνικού Λεωφορείου του Πολίτη» στο «Φίλυρο» της Θεσσαλονίκης, μιλά για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του οργανισμού, που έχει στόχο τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας και ενός ειδικού γραφείου που θα δίνουν δωρεάν πληροφορίες σε άστεγους και άνεργους για θέματα όπως είναι η ρύθμιση χρεών, ζητήματα εύρεσης εργασίας και πληροφορίες για μικρές επιδοτούμενες εναλλακτικές επιχειρηματικές προσπάθειες, καθώς και νομικές πληροφορίες.

«Ο «Πολίτης» ιδρύθηκε πριν από 18 χρόνια και πραγματοποιεί στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησε ειδικές δράσεις για τους αστέγους και εδώ και ένα χρόνο το «Κοινωνικό Λεωφορείο του Πολίτη», ένα ειδικό λεωφορειάκι, επισκέπτεται περιοχές σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να προωθήσει τις δράσεις του» αναφέρει ο κ. Κατσιμίτσης. Ενδεικτικά σημειώνει ότι μέσα στο 2011 το λεωφορείο, μαζί με τους 60 τουλάχιστον εθελοντές του, μετέβη μεταξύ άλλων στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τα νησιά ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα βρεθεί για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην πλατεία του Φιλύρου, στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Στο μεταξύ, σε έναν μήνα περίπου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μελέτης που υλοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση σχετικά με την καταγραφή των αστέγων και των συλλόγων νομίμων μεταναστών καθώς και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της «κοινωνικής τράπεζας». Εκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρει πληροφορίες για το πώς μπορεί να έχει πρόσβαση σε φαγητό και στέγη αλλά και το πώς μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με ειδικούς για νομικές συμβουλές, ψυχολογική υποστήριξη, παροχή υγειονομικής περίθαλψης και άλλα θέματα.

Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κινητοποίησης του «Πολίτη», ο κ. Κατσιμίτσης ανέφερε την περίπτωση της διανομής ενημερωτικού φυλλαδίου, γραμμένου σε διάφορες διαλέκτους, σε ιερόδουλες αφρικανικής προέλευσης που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας.

«Η καμπάνια για τη δημιουργία της «Κοινωνικής Τράπεζας», αποτελεί μια παραλλαγή της «Ηθικής Τράπεζας», που ξεκίνησε από το Μπαγκλαντές και την Ινδία και υπάρχει τα τελευταία χρόνια σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στη χώρα μας. Η ανάγκη για τη δημιουργία της είναι περισσότερο από προφανής, σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης» προσθέτει.
ZOUGLA.GR 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...