Kατεδάφιση αυθαίρετων στον Υμηττό

Την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων στο Υμηττό, δρομολογεί η γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος θέτοντας υπό απόλυτη προστασία τον ορεινό όγκο του Υμηττού.
Μέσα σε οκτώ μήνες, οι νομαρχίες και οι περιφέρειες θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία Κατεδάφισης κατάλογο με όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί στον Υμηττό, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατεδάφισή τους.
Το προεδρικό διάταγμα χωρίζει τον Υμηττό σε πέντε ζώνες στις οποίες ορίζονται ρητά οι επιτρεπόμενες ενέργειες και χρήσεις γης, ενώ επεκτείνονται κατά 25% τα όρια απόλυτης προστασίας του. Η ρύθμιση ωστόσο που αφορά το καθεστώς εγκατάστασης των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών στον Υμηττό, προκάλεσε τις παρατηρήσεις των συμβούλων της Επικρατείας οι οποίοι αν και έκριναν ανεκτό το σχετικό άρθρο που προβλέπει τη συγκέντρωσή τους και την κατασκευή μόνο δύο κεραιών, ζήτησαν να διατυπωθεί εκ νέου. Και αυτό, γιατί όπως επεσήμαναν, παρότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει στόχο την απομάκρυνση των κεραιών από την κορυφή Εύζωνας και τον περιορισμό τους, θα πρέπει να επιλεγεί η κατάλληλη θέση για την εγκατάστασή τους, με βάση τους περιβαλλοντικούς όρους, την ασφάλεια των πτήσεων των αεροσκαφών αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες.
Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα θα πρέπει να κατεδαφιστεί το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον (Γουδή) μετά τη λήξη της σύμβασης που υπάρχει με τον ανάδοχο, ενώ τα λατομεία που υπάρχουν θεωρούνται ανενεργά και θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα σε μία τριετία.
Το προεδρικό διάταγμα επιτρέπει τη χωροθέτηση του Κεντρικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΚΣΜΑ) στη θέση του πρώην εργοταξίου της Αττικής Οδού στο Γουδή., ενώ απαγορεύει σε όλες τις ζώνες το κυνήγι, την ανάρτηση υπαίθριων διαφημίσεων και το μηχανοκίνητο αθλητισμό.
Όσα νέα κτίρια ανεγερθούν, όπως αναφέρει, θα πρέπει να τηρούν τους όρους της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής ενώ όσα υπάρχουν ήδη μπορούν να παραμείνουν και να επισκευάζονται χωρίς επεκτάσεις.-Οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί και ισχύουν θα εκτελεστούν και μάλιστα μπορούν να αναθεωρούνται χωρίς όμως να είναι δυνατή η αύξηση του συντελεστή δόμησης και κάλυψης του οικοπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...