«Να απομακρυνθεί το συντομότερο»

Άμεση ανέλκυση του «Sea Diamond» προτείνει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, σε σχετική μελέτη του. Μέσα σε αυτή συμπεριλαμβάνονται μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην καλντέρα της Σαντορίνης και δείχνουν αυξημένες τιμές βαρέων μετάλλων.


Σε μετρήσεις που έγιναν σε στρείδια διαπιστώθηκαν πολύ υψηλές τιμές καδμίου και μολύβδου μεγαλώνοντας τους φόβους για εκτεταμένη μόλυνση της θάλασσας με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκύπτει από το γεγονός ότι το ναυάγιο βρίσκεται κυριολεκτικά «κρεμασμένο» στα βράχια του βυθού, και μπορεί ανά πάσα στιγμή να πέσει ακόμα βαθύτερα.
«Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις συνέπειες και τις ουσίες που θα απελευθερωθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον», τονίζει ο Ευάγγελος Γιδαράκος.
«Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ένα τέτοιο ναυάγιο σε έναν κλειστό κόλπο όπως η καλντέρα, όπου τα θαλάσσια ρεύματα δεν βοηθούν στη διασπορά των τοξικών ουσιών, είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται από μόνο του. Επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...