Κυρώσεις εις βάρος του Καντάφι ζητά ο φινλανδός ΥΠΕΞ


Ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Στουμπ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, απαγορεύοντάς του να ταξιδεύει στην Ευρώπη και "παγώνοντας" τους χρηματικούς του πόρους, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων ομολόγων του.
"Πώς μπορούμε από την μια να βλέπουμε τι συμβαίνει στη Λιβύη, με σχεδόν 300 ανθρώπους νεκρούς από πυρά και να μην μιλάμε για κυρώσεις ή ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε βάρος του Καντάφι, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλουμε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και κυρώσεις στη Λευκορωσία;", δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η ΕΕ επέβαλε ξανά κυρώσεις στην ηγεσία της Λευκορωσίας μετά την καταστολή από τις αρχές τις χώρας των κινητοποιήσεων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.
Οι ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη. "Θα το εγείρω ασφαλώς στη συνάντηση: Νομίζω ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε τα ίδια στοιχεία τουλάχιστον όπως κάνουμε με τη Λευκορωσία. Αυτό σημαίνει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον Καντάφι και στους συγγενείς του, με άλλα λόγια την κυβέρνηση, κι επίσης σημαίνει στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις", δήλωσε ο Στουμπ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμα στήριξη από μέρους της ΕΕ σε κινήματα υπέρ της δημοκρατίας, πρόσθεσε.
Ο Φινλανδός παραδέχθηκε ότι δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απόφαση σήμερα. "Δε νομίζω ότι θα επιβάλλουμε αυτές τις κυρώσεις ή τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σήμερα, αλλά θα έπρεπε να αρχίσουμε μια συζήτηση. . . και ίσως στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις", δήλωσε.
Νωριτερα, με κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ καταδίκασαν τη χρήση βίας στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...