Διπλωματικό κρυφτούλι με το CASUS BELLI




Την έντονη δυσπιστία τους εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Σαμπάχ» και «Μιλιέτ», σύμφωνα με τα οποία το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας και το Υπουργείο Εξωτερικών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της απάλειψης από τις «κόκκινες γραμμές» της τουρκικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της «Απειλής Πολέμου» κατά της Ελλάδας. Κατά τα δημοσιεύματα, το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια δεν θα συνιστά πλέον «casus belli», όπως ομοφώνως έχει αποφασίσει η τουρκική Εθνοσυνέλευση.


Τα δημοσιεύματα εξηγούν πως η τελική απόφαση θα ληφθεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου.
Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα συνδέουν τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων με τη δυναμική των διμερών διαπραγματεύσεων για τις ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες στο Αιγαίο, οι οποίες αυτήν την περίοδο έχουν εισέλθει σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση.

Κατά πληροφορίες, έχει σημειωθεί θεαματική προσέγγιση απόψεων επί θεμάτων που αφορούν σε μείζονα ζητήματα, αλλά παρατηρείται έντονη αρνητικότητα της Τουρκίας επί τους ζητήματος των χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης στην περιοχή του Καστελόριζου. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα επιμένουν πως η Άγκυρα αντιμετωπίζει το ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο εντός ενός συνολικού πλαισίου, με παραμέτρους την ασφάλεια των ενεργειακών πόρων, τη μεταφορά και διακίνηση υδρογονανθράκων, τις οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών και τέλος τη στρατηγική προοπτική της Τουρκιάς στην ενεργειακή λεκάνη και ταυτόχρονα στρατηγικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακούστε τι είπε στην zougla.gr ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Σαμπάχ" και του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV, Στέλιος Μπερμπεράκης.






Βιάζεται ο Ερντογάν


Με γνώμονα τα προαναφερθέντα στοιχεία, η ελληνική διπλωματία είναι πεπεισμένη πως, λόγω των επερχόμενων εκλογών (2011) στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει χρονικά όρια για την επίλυση εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο τα τέλη Δεκεμβρίου. Πέραν αυτού του ορίου, δεν θα είναι σε θέση να προβεί σε σημαντικού περιεχομένου υποχωρήσεις , διεμήνυσε η τουρκική πλευρά, χωρίς ωστόσο να έχει πείσει την Αθήνα για την ειλικρίνεια των προθέσεών της.

Την ίδια επιφυλακτική στάση διατηρεί και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούσαν το πρωί της Τρίτης στη «zougla.gr» πως τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο πιθανώς και να αποτελούν πλατφόρμα επικοινωνιακής δραστηριότητας της Άγκυρας και μόνον. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τουρκικού Τύπος γίνεται κοινωνός των ''καλών προθέσεων'' της τουρκικής διπλωματίας. Στο τέλος, ωστόσο, επανερχόμαστε πάντα στα ίδια τα γνωστά με την παραβατική συμπεριφορά του τουρκικού κράτους μέσω παραβιάσεων, προκλήσεων και απειλών» επισημαίνουν οι παραπάνω κύκλοι.

Κομβικό σημείο η τουρκική Εθνοσυνέλευση

Το μείζον διπλωματικό χαρτί που θέτει στο διπλωματικό πόκερ η Τουρκία εδώ και χρόνια είναι το γεγονός ότι το «casus belli» αποφασίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου μπορεί να απαλειφθεί μόνο από την ίδια. Αυτό το «χαρτί» λειτούργησε έως σήμερα αποτρεπτικά, αφού κάθε πολιτικός της Τουρκίας το χρησιμοποιούσε και το χρησιμοποιεί ως άλλοθι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...