Σε επαίτες πολυτελείας μετατρέπονται όλο και περισσότεροι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οριακή οικονομική κατάσταση.
Η κακοδιαχείριση, η πελατειακή σχέση, αλλά και η σπατάλη, προκαλεί ανεπανόρθωτα οικονομικά προβλήματα στους περισσότερους από τους δήμους του ελληνικού χώρου και η μόνη λύση είναι η σύναψη δανείου ή η κρατική ενίσχυση.
Περισσότεροι από 100 δήμοι σε όλη την Ελλάδα είναι υπερχρεωμένοι, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χρωστούν τα μισά ή και περισσότερο από τα έσοδά τους, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε στάση πληρωμών.
Ήδη, πολλοί δήμοι έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζομένους τους, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν ακόμη και το ελάχιστο των αποδοχών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κάπου 50 δήμοι χρωστούν το 50% των εσόδων τους και άλλοι 20 χρωστούν το 60% των εσόδων τους.
Συνολικά, η οικονομική «τρύπα» στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αγγίζει το ποσό των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, αυτός της Αθήνας, αντιμετωπίζει ταμειακό έλλειμμα μεγαλύτερο από 100 εκατομμύρια ευρώ και η μοναδική σωτηρία είναι η σύναψη δανείου συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Δραματική είναι η κατάσταση σε έναν ακόμη μεγάλο δήμο του λεκανοπέδιου, στο δήμο του Πειραιά, όπου το συνολικό χρέος φτάνει τα 210 εκατομμύρια ευρώ.
Ο δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, ανακοίνωσε επισήμως στάση πληρωμών που, από ό,τι φαίνεται, ξεπεράστηκε, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
«Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Παναγιώτης Φασούλας, συμπληρώνοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνει στάση πληρωμών, γιατί συμφωνήσαμε συγκεκριμένα πράγματα».
Την ίδια ώρα, ανοίγει και πάλι ο φάκελος του σκανδάλου της υπεξαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι προφανές ότι μετά και την εντολή του υπουργείου Οικονομικών να «παγώσει» μέρος των καταθέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, αργά ή γρήγορα θα υπάρξει πρόβλημα πληρωμών.
Εκτός των τριών μεγάλων δήμων, αρκετοί ακόμη βρίσκονται σε οικονομική εξαθλίωση.
Ο δήμος της Ζακύνθου είναι σε οικονομικό αδιέξοδο, με όλες τις υπηρεσίες του να είναι κλειστές και τους 118 υπαλλήλους απλήρωτους εδώ και δύο μήνες.
Τα χρήματα που οφείλονται στους εργαζόμενους ανέρχονται στις 450.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των χρεών του δήμου φτάνει στα 12 εκατ. ευρώ.
Στο Βόλο, οι εργαζόμενοι του δήμου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο, αφού, όπως υποστηρίζουν, ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα τους.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης των δήμων, αφού ο ακριβής αριθμός τους και το ακριβές πόσο που χρωστούν δεν είναι γνωστός ούτε στον κρατικό μηχανισμό.
Και όλα αυτά, ενώ επίκειται η προεκλογική διαδικασία, ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου