Είναι όντως το αρχαιότερο επάγγελμα: Οίκος ανοχής 2.000 ετών στη Θεσσαλονίκη!


Σε έναν χώρο… «ακατάλληλο για ανηλίκους» φιλοξενούνται στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης, ευρήματα από αρχαίο πορνείο, που μετρά τουλάχιστον 2.000 χρόνια ύπαρξης.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση φιλοξενούνται μεταξύ άλλων ευρήματα από χώρο βαλανείου, οίκου ανοχής και λουτρών, που εντοπίστηκαν μόλις το 1997 δίπλα από το Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται λουτρά, 25 κτιστές µπανιέρες τοποθετηµένες σε κυκλικό σχήµα, κυκλικές αίθουσες εφίδρωσης (τύπου… «σάουνα»), πισίνες, θερµαντικοί κλίβανοι αλλά και εκατοντάδες…. κινητά ευρήµατα.

Μεταξύ αυτών, πήλινα και γυάλινα αγγεία, ίχνη τροφών, οµοιώµατα φαλλών, ακόµα και θραύσµατα από ένα είδος αρχαίου δονητή µε… κινητό µάλιστα στέλεχος!

Φυσικά όλα τα άνωθεν εκτίθεται σε είδικη αίθουσα του Μουσείου με την απαραίτητη ένδειξη… «ακατάλληλα για ανανηλίκους».

Η ανέγερση του βαλανείου ανάγεται στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια, διατηρείται µέχρι τα χρόνια του Βεσπασιανού, οπότε και καταστρέφεται πιθανότατα από σεισµό το 78 µ.Χ.



Τα… «κατάλληλα» του Μουσείου

Η αφήγηση της ιστορίας της πόλης στο «κρυπτό» µουσείο αρχίζει από τον 3ο π.Χ. αιώνα σ’ έναν διάδροµο εκατέρωθεν του οποίου οι βιτρίνες φιλοξενούν σειρά ευρηµάτων.

Εργαστήρια κεραµικής και οστέινα εργαλεία (του 2ου π.Χ. αιώνα), τέσσερις ογκώδεις αµφορείς του 148 π.Χ., ρωµαϊκές επιγραφές που «θέλουν» τη Θεσσαλονίκη µια πόλη ελεύθερη («Civitas libera»), ένα ογκώδες φαλλόσχηµο τελετουργικό αγγείο µε τη µορφή του Διονύσου του 1ου π.Χ. αιώνα, γυάλινα αγγεία από το βαλανείο µε ανάγλυφη τη θεά Τύχη µε το Κέρας της Αµάλθειας (1ος αιώνας π.Χ.), δεκάδες λυχνάρια, εργαλεία του νοµισµατοκοπείου, κ.ά.

Ο µοναδικός κίονας που βρέθηκε στον κτιστό αγωγό της ανατολικής στοάς (είχαν στο µεταξύ εντοπιστεί η κρυπτή στοά και τα ψηφιδωτά δάπεδα) αναστηλώθηκε την τελευταία ηµέρα της ανασκαφής µε πρωτοβουλία του τότε εφόρου Αρχαιοτήτων Φώτη Πέτσα.

Ο κίονας παραµένει µέχρι σήµερα στον χώρο της Αγοράς ενώ φωτογραφίες από την ιστορική ηµέρα της αναστήλωσής του εκτίθενται στην πρώτη αίθουσα.

Η έκθεση ολοκληρώνεται µε λιγοστά ευρήµατα από τη βυζαντινή περίοδο και την παρακµή της Αγοράς, την περίοδο της Τουρκοκρατίας και τέλος µία ενότητα µε ευρήµατα - αποκαΐδια ενός εβραϊκού σπιτιού από τα πολλά των εβραίων κατοίκων τα οποία βρίσκονταν πέριξ της Αρχαίας Αγοράς και αποτεφρώθηκαν στην πυρκαγιά του 1917.
stifora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...