Χιμπαντζήδες σκηνοθέτες!





Το πρώτο βίντεο τραβηγμένο αποκλειστικά από χιμπαντζήδες θα μεταδοθεί από το BBC, ως μέρος ντοκιμαντέρ για τη φυσική ιστορία. Τα χαριτωμένα ζώα δημιούργησαν την ταινία, χρησιμοποιώντας μία ειδικά σχεδιασμένη κάμερα.Το είδος αυτό της άσκησης, αποτελεί μέρος μίας επιστημονικής έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο οι χιμπαντζήδες αντιλαμβάνονται τον κόσμο και ό, τι τους περιβάλλει.


Η ιδέα της καταγραφής βίντεο από τα εν λόγω ζώα, ήταν της Betsy Herrelko, η οποία κάνει το διδακτορικό της πάνω στη συμπεριφορά των ανθρωποειδών πιθήκων στο πανεπιστήμιο του Stirling στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που για τους 11 χιμπαντζήδες του ζωολογικού κήπου στο Εδιμβούργο που έλαβαν μέρος στο πείραμα, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν σε επιστημονική έρευνα, πολύ γρήγορα έδειξαν ενδιαφέρον για την κινηματογράφηση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η κα. Herrelko έβαλε στα ζώα δύο προκλήσεις.

Η πρώτη ήταν να μπορέσει να τους διδάξει πώς να χρησιμοποιούν οθόνη αφής, προκειμένου να επιλέγουν διαφορετικά βίντεο. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να διαπιστώσει ποιους τύπους εικόνων προτιμούν.

Η δεύτερη πρόκληση ήταν να δώσει στους –κατά πολλούς- προγόνους μας, μία κάμερα που θα κατέγραφε τα πάντα μέσα σε ένα κουτί.

Στην κορυφή του κουτιού υπήρχε μια οθόνη, η οποία κατέγραφε ακριβώς τι γινόταν τριγύρω.

Αρχικά, οι χιμπαντζήδες ενδιαφέρονταν μόνο γι’ αυτό που έβλεπαν στην οθόνη της κάμερας, παρά για την ίδια την κάμερα. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και για την ίδια την κάμερα και άρχισαν να την επεξεργάζονται, τραβώντας δικά τους πλάνα.

Όταν δε, έδωσε την κάμερα σε όλο το γκρουπ των ζώων, τότε παρατήρησε ότι εκείνα, από κάποια στιγμή και μετά, άρχισαν να την κουβαλάνε μαζί τους.

Το βίντεο θα προβληθεί στο πλαίσιο του παγκοσμίου προγράμματος για τη φύση «Chimpcam», το οποίο θα μεταδοθεί στο BBC Two αυτή την Τετάρτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...