Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σενάρια ευρω-παρέμβασης για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας από τον κίνδυνο χρεοκοπίας συζητούνται σε υψηλό επίπεδο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρά τις διαψεύσεις που συνόδευσαν χθες το σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Μonde». Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμοι κύκλοι κεντρικών τραπεζών, προσδιορίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για συζήτηση... που γίνεται «σε μεγάλες χώρες, από μικρό αριθμό αξιωματούχων».
Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι η στήριξη μπορεί να πάρει τη μορφή ευρω-ομολόγου, διμερούς δανεισμού ή δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και όλες αυτές οι μορφές παρουσιάζουν πρακτικές δυσκολίες, καθώς δεν προβλέπονται από τους υφιστάμενους κανονισμούς. Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, θεωρείται αυτονόητο ότι μια τέτοια βοήθεια θα συνοδεύεται από την επιβολή αυστηρών όρων οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.
Την ιδέα της ευρω-παρέμβασης ενίσχυσε το τελευταίο διάστημα ο κίνδυνος φαινομένου ντόμινο που διαφαίνεται, καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκια δανεισμού και σε άλλες χώρες του μεσογειακού Νότου, κυρίως της Ισπανίας, αν και όχι σε συγκρίσιμα μεγέθη με αυτά της Ελλάδας. Μάλιστα η Ισπανία έσπευσε χθες να ανακοινώσει την πρόθεσή της να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες της κατά 50 δισ. ευρώ ώς το 2013.
Ισπανία και Γαλλία τοποθετούνται στο στρατόπεδο των πιο ένθερμων υποστηρικτών της ιδέας, ενώ αντίθετα οι Γερμανοί παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς φοβούνται αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας τους και θέλουν να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα θα λάβει πρώτα μόνη της αρκετά αυστηρά μέτρα. Χωρίς τη γερμανική συναίνεση, βεβαίως, δεν μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα.
Χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρ. Μπρόντερλε άφησε χθες να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τη συμπάθειά του, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συλλογική βοήθεια για τη σωτηρία ενός κράτους που ακολούθησε λάθος πολιτικές στο εθνικό επίπεδο.
Υπήρξε ωστόσο και γερμανική φωνή υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, αυτή του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μ. Σουλτς, ο οποίος είπε χθες ότι είναι απαράδεκτο οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μη δείχνουν τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα. Ο κ. Σουλτς φοβάται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η ενδεχόμενη παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνοδεύεται από όρους νομισματικής πολιτικής, οι οποίοι ενδέχεται να θίξουν την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- κάτι που είναι κόκκινο πανί για τους Γερμανούς.
Ανάλογο επιχείρημα επικαλείται και πηγή του δημοσιεύματος της «Μonde»: οι χώρες της ευρωζώνης δεν θέλουν να επιβάλει το ΔΝΤ νομισματικές προϋποθέσεις.
Ερωτηματικά για τη γνωμοδότηση
Φόβους ότι το έντονα αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα θα επηρεάσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ερχόμενη Τετάρτη για το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης διατύπωναν χθες υψηλόβαθμοι κύκλοι κεντρικών τραπεζών. Έτσι, ενισχύεται το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν οι συστάσεις- το κείμενο των οποίων μέχρι χθες θεωρούσε δεδομένο και θετικό η Αθήνα- και η Επιτροπή να ζητήσει πρόσθετα μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου