Αν μεταβιβάσετε τώρα, θα μάθετε τον φόρο... Μάρτιο

Σε πάγωμα όλων σχεδόν των γονικών παροχών οδηγεί η τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν «τον λογαριασμό» για τη μεταβίβαση στην εφορία τον Μάρτιο.
Χιλιάδες φορολογούμενοι που θα επιθυμούσαν να προχωρήσουν άμεσα σε γονική παροχή είναι υποχρεωμένοι να βαδίσουν στα τυφλά, καθώς δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν αλλά ούτε και να εικάσουν πόσο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν. Το οικονομικό επιτελείο κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του, τόσο για το πού θα διαμορφωθεί το ύψος του αφορολογήτου, όσο και για τους συντελεστές οι οποίοι θα ισχύσουν.
Αν στους δύο αυτούς αγνώστους προστεθεί και η πιθανολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τότε η φορολογική επιβάρυνση προκύπτει από μία «εξίσωση με τρεις αγνώστους». Το σημερινό καθεστώς για τις γονικές παροχές προέβλεπε αφορολόγητο όριο 95.000 ευρώ και φορολόγηση της υπερβάλλουσας αξίας με συντελεστή 1%. Για πρώτη κατοικία ίσχυε αφορολόγητο για ακίνητα έως 200 τ.μ. ανεξαρτήτως αξίας.


Σύμφωνα με την τροπολογία, από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για τις κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, θεωρείται προσωρινός και η οριστική εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, για τον οποίο η κοινωνική διαβούλευση έχει ήδη αρχίσει.
Δηλαδή μια πράξη γονικής παροχής αν γίνει από τις 8 Ιανουαρίου και μετά θα αντιμετωπιστεί φορολογικά με αφορολόγητο όριο τις 95.000 ευρώ, και με συντελεστή 1% για την αντικειμενική αξία, που υπερβαίνει τις 95.000 ευρώ. Αλλά ο φόρος που θα καταβληθεί θα συμψηφιστεί με τον φόρο και τα κλιμάκια που θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της κοινωνικής διαβούλευσης.
Συνεπώς ελλείψει κυβερνητικών εξαγγελιών μόνο ασκήσεις επί χάρτου μπορεί να γίνουν για τον υπολογισμό του φόρου που θα προκύψει με το νέο σύστημα.
Ετσι, αν το νέο αφορολόγητο όριο των δωρεών και γονικών παροχών διαμορφωθεί στις 300.000 ευρώ, που αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών τότε, όσοι κάνουν τώρα γονικές παροχές και δωρεές, θα έχουν επιστροφή φόρου. Αν η αξία της μεταβιβαζόμενης ακίνητης περιουσίας είναι υψηλότερη, τότε θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.
Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου, τη μόνη διευκρίνιση που έδωσε είναι ότι ο φόρος, πάνω από το αφορολόγητο όριο θα είναι κλιμακωτός, ανάλογα με την αξία της περιουσίας που μεταβιβάζεται.
Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα, που θέτει η ΠΟΜΙΔΑ, με ποιές αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο φόρος. Με τις ισχύουσες, ή με τις νέες που τυχόν ανακοινωθούν, μέχρι τον Μάρτιο.
2ος άγνωστος, η κλίμακα
* Οσον αφορά τον δεύτερο άγνωστο της εξίσωσης, δηλαδή την κλίμακα φορολογίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι κλίμακα φορολογίας γονικών παροχών, που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπει αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ και για τα επιπλέον ποσό θα εφαρμόζονται κλιμακωτά συντελεστές φόρου από 1% έως 20%.
Η νέα κλίμακα θα επιβαρύνει τα ακίνητα που μεταβιβάζονται και είναι αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Παράδειγμα, ένα ακίνητο αξίας 400.000 ευρώ, με το ισχύον σύστημα επιβαρύνεται με φόρο 3.050 ευρώ. Με το νέο σύστημα και με την υπόθεση εργασίας, ότι το αφορολόγητο όριο θα είναι 300.000 ευρώ, και ότι οι επόμενες 100.000 θα φορολογούνται με 5%, ο φόρος που θα καταλογιστεί φτάνει στις 5.000 ευρώ ή και περισσότερο, ανάλογα με την κλιμάκωση των συντελεστών.
Για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης πολλαπλασιάζεται, αφού οι συντελεστές που θα εφαρμόζονται θα φτάνουν μέχρι και το 20%.
Πάντως οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες, αν στο μεταξύ αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κάτι που έχει προαναγγείλει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η κατάργηση του αφορολόγητου των δωρεών και των γονικών παροχών είχε προαναγγελθεί, τόσο προεκλογικά όσο και πρόσφατα από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στις 13 Δεκεμβρίου.
Υποστηρίζει επίσης ότι το μέτρο «είναι δίκαιο και εύλογο. Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις Ε9 από 5.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων μόνο το 2% έχει περιουσία που υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ. Ο υπουργός, τέλος, θεωρεί πως το σύστημα θα είναι ευνοϊκότερο για μικρές περιουσίες και παραδέχτηκε πως θα επιβαρύνεται η μεγάλη ιδιοκτησία.
ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...