Ένας στους 10 νέους δοκιμάζει τσιγάρο στα 11!



Από την ηλικία των 11-12 ετών κάνει τη γνωριμία με το κάπνισμα ένας στους 10 νέους, ενώ ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η συχνότητα του καπνίσματος στις νέες και μεσήλικες γυναίκες, καθώς εγκυμονεί τον κίνδυνο αύξησης της συχνότητας εκδήλωσης του καρκίνου του πνεύμονα και της υπογεννητικότητας.
«Αν και την τελευταία τριετία ο επιπολασμός του καπνίσματος μειώθηκε από 42% σε 40%, ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει ο επιπολασμός του στις γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονος και αύξηση της υπογεννητικότητας. Επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό 10% των νέων δοκιμάζει το τσιγάρο στην ηλικία των 11-12 ετών» επισημαίνει η καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Παρασκευή Αργυροπούλου - Πατάκα, με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Ζωή χωρίς κάπνισμα»* που διοργανώνει απόψε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η κα Πατάκα τονίζει μάλιστα ότι τον τελευταίο χρόνο λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί η προσέλευση στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, διότι αφενός τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος των φαρμάκων και οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν να πληρώσουν και αφετέρου διότι οι καπνιστές αισθάνονται ψυχολογικά πιεσμένοι και δεν είναι έτοιμοι να κόψουν το τσιγάρο.

«Τα ταμεία καλύπτουν το κόστος των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος μόνο όταν ο καπνιστής πάσχει από στεφανιαία νόσο ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Χρονικά η αντικαπνιστική φαρμακευτική αγωγή διαρκεί 2-3 μήνες και το συνολικό κόστος των φαρμάκων κυμαίνεται από 80 έως 200 ευρώ. Όμως, το πιο σημαντικό στη διακοπή του καπνίσματος είναι ο καπνιστής να είναι ψυχολογικά έτοιμος και να θέλει να κόψει το τσιγάρο» προσθέτει η κα Πατάκα.

*Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 18.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και γίνεται με σκοπό την ενημέρωση αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί το τσιγάρο για τη ζωή και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στους προσκεκλημένους θα προσφερθούν προϊόντα μεγάλων εταιρειών και θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις του καπνίσματος μέσα από ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και να απολαύσουν ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

18.00 - 19.00 : Περιήγηση στον χώρο - Έκθεση προϊόντων

19.00 - 19.15 : Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γεωργίου Παρχαρίδη

19.15 - 19.30 : Προβολή βίντεο: «Πως να κόψεις το κάπνισμα» από τους Κάτια Γέρου, Κώστα Κρομμύδα, Αφροδίτη Λασκούδη, Σάκη Μπουλά, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Γιώργο Παπαγεωργίου, Άρη Σακελλαρίου, Χριστόφορο Στυλιανού, Δήμητρα Χατούπη.

19.30 - 21.00 : Στρογγυλό τραπέζι για το κοινό
Πρόεδρος Π. Αργυροπούλου - Πατάκα / Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ, ΠΓΝ Παπανικολάου

Το κάπνισμα στην Ελλάδα και τον κόσμο: Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Χ. Γκράτζιου / Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνού της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Μια επιδημία που τρέφεται από την υποκρισία και τα λάθη πολιτικής στην αντιμετώπισή της
Ι. Γουδέβενος / Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ψυχολογία και κάπνισμα. Γιατί καπνίζουμε; Μπορούμε να διακόψουμε το κάπνισμα;
Α. Στεφανίδου / Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης, Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ, ΠΓΝ Παπανικολάου

21.00 - 21.30 : Μουσικό Πρόγραμμα από τη χορωδία «ΕΚΦΡΑΣΗ».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...