Κι όμως η δίαιτα...παχαίνει!!!

Όπως ξέρει ο καθένας που βρίσκεται σε αυστηρή δίαιτα, η επιθυμία για πατατάκια και σοκολάτα είναι περισσότερο έντονη από ποτέ. Ωστόσο, όπως επιστήμονες υποστηρίζουν δεν είναι η έλλειψή τους που κάνει την καρδιά να τα ζητεί όλο και περισσότερο.
Πειράματα έδειξαν πως η απότομη μείωση του βάρους διαφοροποιεί και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος διαχειρίζεται το άγχος. Αυτό σημαίνει ότι όσοι κάνουν δίαιτα ή μόλις την έχουν ολοκληρώσει, αν υποβληθούν σε στρεσογόνες καταστάσεις, έχουν ροπή προς την κατανάλωση παχυντικών τροφών. Το συμπέρασμα των ερευνητών λοιπόν είναι πως τελικά η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους...
Οι Αμερικανοί ερευνητές, σε μελέτη που δημοσιεύει η Daily Mail, παρακολούθησαν τις επιδράσεις της δίαιτας στον εγκέφαλο και την όρεξη ποντικών.
Η προμήθεια φαγητού μειώθηκε κατά ένα τέταρτο και τα ποντίκια έχασαν μέχρι και 15% του βάρους τους. Επίσης, υπήρξαν και σημαντικές διαφοροποιήσεις σε γονίδια που συνδέονται με το στρες, ενώ η όρεξη και τα επίπεδα ορμονών του στρες αυξήθηκαν, όπως σχολιάζει το «Journal of Neuroscience».
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μετά τα αποτελέσματα αυτά, επέτρεψαν στα ποντίκια να επανέλθουν στις παλιές διατροφικές τους συνήθειες και τις συνηθισμένες ποσότητες, οπότε ξαναπήραν το χαμένο βάρος τους. Αρχικά, τα ποντίκια που είχαν υποστεί τη δίαιτα έτρωγαν την ίδια ποσότητα με τα υπόλοιπα πειραματόζωα. Αλλά όταν οι μελετητές υπέβαλαν τα ποντίκια σε στρεσογόνα κατάσταση, αυτά που προέρχονταν από δίαιτα επέλεξαν παχυντικές τροφές και μεγαλύτερες ποσότητες.
Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: "Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πως η δίαιτες αυξάνουν τα επίπεδα στρες, το οποίο καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επιτυχημένη δίαιτα, αλλά μπορεί και να επαναπρογραμματίσει τον εγκέφαλο και τον τρόπο αντίδρασής του σε μελλοντικές στρεσογόνες καταστάσεις".
ΠΗΓΗ: Lamiareport


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...