Κουτρουμάνης: Θετικά τα αποτελέσματα για τα οικονομικά των Ταμείων

Αύξηση κατά 2,5% ή 550 εκατομμυρίων ευρώ έναντι στόχου 720 ευρώ εμφάνισαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το 2010. Όπως είπε μιλώντας σήμερα στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Economist o Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, η αύξηση των εισφορών σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της ανεργίας και οφείλεται κυρίως στην είσπραξη παλαιότερων οφειλών. Η απόκλιση από τον αρχικό στόχο αντισταθμίζεται από τη μείωση, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατά 850 εκατ. ευρώ (ποσοστό 10% περίπου). Παράλληλα υπήρξε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 15% περίπου.

"Θέσαμε τις βάσεις ενός βιώσιμου συστήματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της δαπάνης από τώρα και μέχρι το 2060, από το 24% του ΑΕΠ, στο 15,5% περίπου και να μην ξεπεράσει η αύξηση από το σημερινό 13%, το 2,5% του ΑΕΠ" ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης που τόνισε ότι "το 2010 είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την πορεία διασφάλισης της οικονομικής ισορροπίας των ταμείων ενώ οι επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι πετυχαίνουμε αυτό το στόχο σε μία Ελλάδα και μία Ευρώπη που γερνάει και η αναλογία εργαζόμενων-συνταξιούχων ανατρέπεται.

Για το 2011, ο προϋπολογισμός μας προβλέπει παραπέρα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και γενικότερα της δαπάνης για περίθαλψη κατά 1,4 δις ευρώ και αύξηση των εσόδων κατά 1,2 δις ευρώ, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από τις αλλαγές για μια αποτελεσματικότερη λειτουργία των ταμείων και της προσπάθειας που καταβάλλουμε με διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εξόφληση παλαιότερων οφειλών" ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και κατέληξε.

"Πριν ένα χρόνο τα ταμεία βρέθηκαν στα πρόθυρα χρεωκοπίας. Υποχρεωθήκαμε να πάρουμε επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα, όπως αυτό της περικοπής των δώρων στους συνταξιούχους. Ένα μέτρο που θα είχαμε αποφύγει εάν τα άλλα μέτρα που εφαρμόζουμε σήμερα είχαν παρθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Βρισκόμαστε σήμερα σε μία κατάσταση που θεωρούμε ότι είναι υπό έλεγχο, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας μεγάλο έργο. Η έξοδος της χώρας από την μεγάλη κρίση, η επάνοδος στην ανάπτυξη και στην παραγωγή νέου πλούτου η συνεχής δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και η ενίσχυση της απασχόλησης, η ανάπτυξη σύγχρονου κοινωνικού κράτους, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί να βάλουμε τη χώρα σε μία νέα πορεία ελπίδας και προοπτικής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...