Προς δημοπράτηση το έργο επέκτασης της 6ης Προβλήτας του λιμανιού Θεσσαλονίκης

Την Πέμπτη δημοσιεύεται στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ η πολυαναμενόμενη δημοπράτηση για τις δύο πρώτες φάσεις του έργου επέκτασης της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Στόχος, μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου 2011 να ξεκινήσει η εξέταση των φακέλων των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό και έως την άνοιξη να υπάρχει εγκατεστημένος ανάδοχος.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης φάσης του έργου, το 2014-2015, ο διαθέσιμος προς εκμετάλλευση χώρος της 6ης προβλήτας θα έχει διπλασιαστεί, έχοντας αυξηθεί κατά 300 στρέμματα, ενώ η χωρητικότητα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων θα ανέλθει στα 1,240 εκατ. TEUs (σ.σ. μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων) από 405.000 σήμερα. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), Στέλιος Αγγελούδης.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου, ύψους 249 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 84,8 για μηχανολογικό εξοπλισμό), θα έχει απορροφηθεί μέχρι το 2016-2017. Ο κ. Αγγελούδης υπενθύμισε ότι το έργο επέκτασης του δυτικού τμήματος της προβλήτας έχει ήδη χρηματοδότηση από τα «αρκετά υψηλά αδιάθετα του ΟΛΘ» (περίπου 65 εκατ. ευρώ), αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με επικαιροποίηση που έγινε σε έγκριση παλαιότερου (προ διετίας) δανείου, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί έγκριση πρόσθετου δανείου 50 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, εφόσον χρειαστεί. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη και η δεύτερη φάση του έργου, προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, προβλέπουν την επέκταση και εκβάθυνση του κρηπιδώματος της προβλήτας και η τρίτη επιστρώσεις και εξοπλισμό. Σε επόμενη φάση και εφόσον υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διεύρυνση της χωρητικότητας, θα μπορεί να γίνει επέκταση της προβλήτας και από τα ανατολικά, σε μήκος 600 μέτρων, πλάτος 250 και βάθος 16.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...