Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί συνάντηση της τρόικας με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Η συνάντηση αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη επίσκεψή τους στη χώρα.
Βασικό αντικείμενο της συνάντησης θα ήταν το καθεστώς στην αγορά ενέργειας.
Η αρχική πρόταση της τρόικας για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ απορρίφθηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση και έκτοτε αναζητούνται «ισοδύναμες λύσεις».
Οι πιέσεις της τρόικας συναντούν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος προειδοποίησε ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τις προτάσεις της τρόικας για απελευθέρωση της αγοράς, θα πρέπει για να υλοποιηθούν να εγκριθούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ.
«Για να συμβεί αυτό, ακόμη και αν βρεθούν στελέχη της επιχείρησης που θα τις υπογράψουν, η συνεδρίαση του ΔΣ πρέπει να γίνει εκτός Ελλάδας. Στη Γη του Πυρός» είπε χαρακτηριστικά.
Η ΓΕΝΟΠ απορρίπτει προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για μίσθωση των μονάδων ή πώληση της παραγωγής τους σε τιμή κόστους ή με δημοπρασίες στους ιδιώτες και προτείνει να προκηρυχθούν και να παραχωρηθούν σε ιδιώτες επενδυτές τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στη Δράμα και την Ελασσόνα.
Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Μνημονίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.
Το νεώτερο στοιχείο που προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις, που γίνονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες, είναι ότι η «τρόικα» δεν θεωρεί ως αποδεκτή λύση μόνο την παραχώρηση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, αλλά πιέζει ώστε μέχρι να γίνουν οι παραχωρήσεις των κοιτασμάτων (αν επιλεγεί αυτή η λύση για το άνοιγμα της αγοράς) να γίνουν και άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν/επιταχύνουν την πρόσβαση των ιδιωτών στους λιγνίτες.
Τέτοιες προτάσεις που έχουν ακουστεί περιλαμβάνουν την πώληση ή μίσθωση του 40 % των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, την ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας με άλλης μορφής παραγωγή από ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού ή τη διενέργεια δημοπρασιών για την παραχώρηση σε ιδιώτες ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, επανέλαβε, την Παρασκευή, την άρνηση της κυβέρνησης να πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ, δεν άνοιξε ωστόσο τα χαρτιά της για τις άλλες λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, εφόσον οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.
Είναι ενδεικτικό ότι ο γγ Ενέργειας, Κ.Μαθιουδάκης, βρίσκεται εδώ και ημέρες στις Βρυξέλες για αυτό το θέμα και, στην περίπτωση που βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση με την Κομισιόν ως την προσεχή Δευτέρα, το θέμα θα τεθεί στην Ολομέλεια των Επιτρόπων που συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη με εισήγηση, πιθανότατα, να τεθεί στο αρχείο η εισήγηση για παραπομπή της χώρας στο
Ευρωδικαστήριο.
Από την πλευρά του υπουργείο υπάρχει η εκτίμηση οτι αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα θα δοθεί μια παράταση 20 ημερών για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, χωρίς να υπάρχουν νομικές συνέπειες για τη χώρα.
Οι δύο άλλες πλευρές της τρόικας (ΕΚΤ και ΔΝΤ), σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ, έχουν δηλώσει ότι θα αποδεχθούν τη λύση που θα θεωρήσει αποδεκτή η Κομισιόν.
Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και την τρόικα είναι ότι πιθανή δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων στις περιοχές που βρίσκονται τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα θα καταστήσει αδύνατη την επίτευξη του στόχου για μείωση κατά 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ως το 2020.
Θετικές είναι οι εξελίξεις στα άλλα «μέτωπα» που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και αφορούν αφενός τη διάρθρωση των τιμολογίων, αφετέρου την οργάνωση της αγοράς και το διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς διανομής ρεύματος.
Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από το ΔΣ της ΔΕΗ, θα επικυρωθούν από τη γενική συνέλευση των μετόχων και θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο.
Συνάντηση ΓΕΝΟΠ με Τ.Μπιρμπίλη
Την κατηγορηματική αντίθεση της ΓΕΝΟΠ στις προτάσεις της τρόικας για πώληση ή ενοικίαση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ή ακόμη και για εκχώρηση λιγνιτικής παραγωγής της επιχείρησης σε ιδιώτες επανέλαβε ο πρόεδρος του συνδικάτου Νίκος Φωτόπουλος σε συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.
«Δεν θα αφήσουμε να περάσουν αυτές οι προτάσεις, θα ματώσουμε και δεν θα διστάσουμε να πάμε φυλακή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτόπουλος.
Εργαζόμενοι της ΔΕΗ παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω απο το κτίριο του υπουργείου.
Νωρίτερα έξω από το υπουργείο βρίσκονταν τέσσερις διμοιρίες των ΕΚΑΜ, οι οποίες απομακρύνθηκαν ύστερα από παρέμβαση του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη.
Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ άδειασαν σακιά με λιγνίτη μπροστά από το υπουργείο.
Ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης
Εν τω μεταξύ, αναστάτωση έχει προκαλέσει στους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας το ενδεχόμενο
παραχώρησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης συνεδρίασε εκτάκτως και εξέδωσε ψήφισμα, εκφράζοντας την έντονη αντίδραση του.
«Οι πολίτες του ενεργειακού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας είμαστε αντίθετοι με την παραχώρηση των δομών της ΔΕΗ, χωρίς όμως να αρνούμαστε νέες επενδύσεις. Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει δημόσιου χαρακτήρα με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που διέκριναν την έως τώρα παρουσία της. Η ιδιωτικοποίησή της ή η μεταπρακτική εκμετάλλευσή της θα βρουν αντίθετους όλους τους πολίτες της περιοχής μας», αναφέρεται στο ψήφισμα.
«Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει με τις επιλογές της το φυσικό πλούτο του λιγνίτη και του υδάτινου δυναμικού της Δυτικής Μακεδονίας για ουσιώδεις λόγους εθνικού συμφέροντος. Σε ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας θα είναι δυναμική», καταλήγει το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου