Χρειάστηκε να περάσουν 13 ολόκληρα χρόνια (!) από το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου 1997, όταν αστυνομικοί του Α.Τ. Ομονοίας εισέβαλαν σε οίκο ανοχής της οδού Αριστοτέλους και έπιασαν στα πράσα, μεταξύ άλλων, την ιδιοκτήτρια, Μαριάννα Πολίτου (γνωστή με το προσωνύμιο «Άντζελα») και ένα «βοηθό» της, έως ότου μια από τις πλέον σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας φθάσει στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών.
Αν και η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί σήμερα, Τετάρτη, για ακόμη μία φορά αναβλήθηκε για τις 7 Φεβρουαρίου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του ΜΟΔ θα καθίσουν ο Ηλίας Λουκάς, πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου, ο Ηλίας Γεωργιλές, πρώην διοικητής του Α.Τ. Ομονοίας, ο Αναστάσιος Μητσώνης, τότε αστυνομικός του Α.Τ. και η «μαστροπός», Μαριάννα Πολίτου.
Οι τρεις πρώτοι κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν «ασυλία» στις παράνομες δραστηριότητες της μαστροπού, η οποία, με τη σειρά της, τους «κέρναγε» με εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να έχει το κεφάλι της ήσυχο…
«Ξύπνησαν» από τις καταγγελίες των ΜΜΕ
Ο χορός των αποκαλύψεων ξεκίνησε το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου 1997, όταν από τη δημοσιογραφική έρευνα οι Αρχές ενημερώθηκαν ότι σε ένα μικρό διαμέρισμα της οδού Αριστοτέλους 102 εκδίδονται ανήλικες αλλοδαπές.
Στην έφοδο που πραγματοποιούν αστυνομικοί του Α.Τ. Ομονοίας συλλαμβάνουν τις κοπέλες, τη μαστροπό, αλλά και ένα «βοηθό» της, ο οποίος, λίγο καιρό αργότερα, ανοίγει το στόμα του και «καίει» πολλούς: Αποκαλύπτει ότι με εντολή της Πολίτου συγκέντρωνε χρήματα από τους οίκους ανοχής και ότι τα έδινε σε αστυνομικούς για την παροχή προστασίας και την αποφυγή ελέγχου των Αστυνομικών Τμημάτων. Κατονομάζει, μάλιστα, ως αποδέκτη των χοντρών «πακέτων» τον Αναστάσιο Μητσώνη, καταθέτοντας ότι, ακόμα και την ημέρα της σύλληψης της μαστροπού, την πλησίασε στο Τμήμα και της είπε ότι την είχε ειδοποιήσει για την επικείμενη «έφοδο» των συναδέλφων του!
Αυτό είναι… Στην υπόθεση παρεμβαίνουν έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί, τα πρωτοσέλιδα της εποχής βοούν για ιστορίες «Ροζ δυσοσμίας στην ΕΛ.ΑΣ.», ορισμένες μαρτυρικές καταθέσεις αναφέρουν ότι το «παραδάκι» προστασίας των μαστροπών φτάνει έξω από την πόρτα του γραφείου του Γιώργου Ρωμαίου και τελικά ασκούνται διώξεις εναντίον 27 ατόμων υπεράνω πάσης υποψίας…
Το κατηγορητήριο
Μετά από τη δυσερμήνευτη βραδυπορία περαίωσης της κυρίας ανάκρισης για την οποία ασχολήθηκαν τέσσερις διαφορετικοί ανακριτές και ολοκληρώθηκε αφού είχαν παραγραφεί οι πλημμεληματικές πράξεις, το υπ’ αριθ. 2012/2009 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμπει τους Λουκά και Πολίτου για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, τον Γεωργιλέ για κατάχρηση εξουσίας και τον Μητσώνη για άμεση συνέργεια σε αυτή.
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι από τις 17 Ιανουαρίου 1997 μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 1997 το «δεξί χέρι» του Γιώργου Ρωμαίου, ο διοικητής του Α.Τ. και ο Μητσώνης παρείχαν (αντί 1,2 εκατ. δραχμών) τη δυνατότητα στην «Άντζελα» να εκδίδει άφοβα τις ανήλικες αλλοδαπές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, ο Ηλίας Λουκάς φέρεται να προκαλούσε τον τότε διοικητή του Α.Τ., προκειμένου να κάνει τα «στραβά μάτια» στους δυο οίκους ανοχής της μαστροπού, ενώ από την πλευρά του ο Μητσώνης φρόντιζε να ενημερώνει εγκαίρως την «Άντζελα» για τις επικείμενες εφόδους των αστυνομικών.
Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες δυο ανδρών του Α.Τ. Ομονοίας που συμμετείχαν στην έφοδο της 1ης Φεβρουαρίου. Κατέθεσαν ότι άκουσαν τα αγωνιώδη ηχητικά μηνύματα του Μητσώνη στο κινητό της συγκατηγορούμενής του που έλεγαν: «Άντζελα, είναι επείγον, πρέπει να κλείσεις», «κλείσε, είναι από κάτω η Αστυνομία και πάρε με τηλέφωνο», κ.α.
Εξίσου σημαντικές και επιβαρυντικές είναι και οι καταθέσεις μαρτύρων, στις οποίες εκφράζουν την έντονη ανησυχία του Γεωργιλέ ως προς το σε ποιες «επιχειρήσεις» θα κάνουν εφόδους οι άντρες του.
Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι
Από τη πρώτη στιγμή που ενεπλάκη στην υπόθεση ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Ρωμαίου, Ηλίας Λουκάς, δήλωσε ότι έπεσε θύμα «σκευωρίας. Υποστήριξε ότι πίσω από τη δίωξή του κρύβεται πρώην αστυνομικός με τον οποίο εκείνη την περίοδο είχε «σφοδρή πολιτική αντιδικία» και δικαιολόγησε τα 28,5 εκατ. δραχμές, που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ως κέρδη από τον ιππόδρομο. «Από το 1968 ασχολούμαι με τον ιππόδρομο, ώστε τελικά να αποβώ συνήθης επαγγελματίας παίκτης… Κύριο εισόδημά μου για όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποτελούν τα κέρδη μου από τον Ιππόδρομο», απολογήθηκε στον ανακριτή.
«Αθώος» δήλωσε και ο απότακτος (πλέον) αστυνομικός Αναστάσιος Μητσώνης, ο οποίος, τον Ιούλιο του 2009, συνελήφθη εκ νέου, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε πολυπλόκαμο κύκλωμα σωματεμπορίας, επισημαίνοντας ότι τόσο ο «βοηθός» της μαστροπού όσο και δυο πρώην συνάδελφοί του κατέθεσαν ψέματα σε βάρος του, προκειμένου να τον εκδικηθούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην διοικητής, Ηλίας Γεωργιλές, ο οποίος ονομάτισε ως ενορχηστρωτή της σκευωρίας που στήθηκε σε βάρος του έναν πρώην υπαστυνόμο.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου