Χέρι στους κόπους ζωής χιλιάδων συναδέλφων τους έβαζαν 26 (πρώην) μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων ΠΡΟ-ΠΟ. Ερήμην και πίσω από την πλάτη του ΟΠΑΠ, είχαν στήσει ένα «μεγάλο κόλπο» μέσα στα γραφεία της οδού Μάρνη, όπου στεγάζεται η ΠΟΕΠΠ.
Τα κατηγορητήρια που συνέταξε η 17η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, Γεωργία Γκίκα, είναι σκληρά και απαξιωτικά. Ύστερα από τέσσερα χρόνια ανακρίσεων, καταθέσεων μαρτύρων και εν δυνάμει κατηγορουμένων, αλλά και ελέγχων εμπειρογνωμόνων στα οικονομικά στοιχεία της ΠΟΕΠΠ, η δικαστική λειτουργός κατάφερε νε ξετυλίξει το κουβάρι μιας δυσώδους υπόθεσης, που ακούει στο όνομα «Χαμένες εισφορές του Εφάπαξ».
Αναφερόμαστε στις ετήσιες εισφορές που κατέβαλλαν τα μέλη της Ομοσπονδίας σε λογαριασμό της «Αγροτικής Ασφαλιστικής», με σκοπό να τα εισπράξουν εφάπαξ μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Πρόκειται για το υστέρημα των μεροκαματιάρηδων πρακτόρων ΠΡΟ-ΠΟ, το οποίο οι «έχοντες τα… χτένια» διαχειρίσθηκαν με ανώμαλο τρόπο, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το ταμείο να… αδειάσει και η τράπεζα να αναγκαστεί να καταγγείλει τη σύμβαση!
Σκάνδαλο με άρωμα Κολωνακίου
Στη μακροσκελή λίστα των κατηγορουμένων, που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σχηματίσουν… ουρές έξω από τα ανακριτικά γραφεία για να λογοδοτήσουν (για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης κατά συναυτουργία και απιστία κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση) εντοπίζεται και εκείνο ενός «επώνυμου» επιχειρηματία, η διαδρομή ζωής του οποίου (μέχρι σήμερα) και περιπετειώδης ήταν και διαφανής.
Ο λόγος για τον ιδιοκτήτη του «γαλάζιου στεκιού» στην καρδιά του Κολωνακίου «JK» και πρώην διαχειριστή του κυλικείου της Βουλής (επί διακυβέρνησης Καραμανλή), Ιωάννη Κολοκυθά.
Ο αυτοδημιούργητος πράκτορας, με τη μυθιστορηματική ανέλιξη που έχει απασχολήσει αρκετές φορές τις στήλες των life style περιοδικών και εφημερίδων, ήταν επί πολλά χρόνια πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας την περίοδο 1995-2005, όταν και σημειώθηκαν οι… παρατυπίες.
Το κατηγορητήριο είναι σαφές. Σκληρό, αλλά σαφές
Ο κ. Κολοκυθάς, ενεργώντας από κοινού με τους συγκατηγορουμένους του, Χ. Διαμάντη, Ε. Ντιγριντάκη, Κ. Τσοπτσίδη, Α. Θεοδωρακόπουλο, Θ. Μαστορίδη, Ε. Ζαριφόπουλο, Α. Πέτσα, Γ. Λαδά, Ι. Ορφανίδη, Γ. Οικονόμου, Ο. Σουλιμέτση, Α. Δούλου, Α. Καραπάνο, Β. Κλάδη, Β. Κοντώση και Κ. Κλωνάρη (όλοι είναι πρώην μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας) ιδιοποιήθηκαν παράνομα τους κόπους τους συναδέλφων τους.
Ειδικότερα, ενώ όφειλαν (βάσει σύμβασης) να καταβάλλουν τις εισφορές που λάμβαναν (μέσω ΟΠΑΠ) στο λογαριασμό του Εφάπαξ, εκείνοι κάτι… ξεχνούσαν να κάνουν. Τι; Να διαχειριστούν σωστά τα χρήματα.
«…Αν και λάβατε τα παρακάτω ποσά, ενεργώντας έτσι ως εντολοδόχοι και διαχειριστές ξένης περιουσίας ως εισφορές από τους ως άνω ασφαλισμένους πράκτορες, για να τα αποδώσετε, στην παραπάνω Αγροτική Ασφαλιστική εταιρεία δεν τα αποδώσατε αλλά τα ιδιοποιηθήκατε παρανόμως: Στις 26-2-2003 το ποσό των 30.000 ευρώ, στις 14-4-2003 15.000 ευρώ, στις 13-5-2003 25.000 ευρώ, στις 16-7-2003 50.000 ευρώ, στις 23-12-2003 40.000 ευρώ», αναφέρει το κατηγορητήριο και συνεχίζει: «στις 23-4-2004 25.000 ευρώ, στις 28-7-2004 30.000 ευρώ, στις 24-11-2004 10.500 ευρώ, στις 10-12-2004 6.500 ευρώ, κοκ».
Από πρόχειρους –και μόνο- υπολογισμούς τα παραπάνω ποσά ξεπερνούν τα 230.000 ευρώ. Και έπεται και συνέχεια...
Οι ίδιοι «κύριοι», σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, μαζί με μερικούς ακόμα θαμώνες των γραφείων της οδού Μάρνη διέπραξαν και το αδίκημα της «απιστίας, όπου το περιουσιακό όφελος υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ», καθώς άλλα ποσά λάμβαναν από τους πράκτορες και άλλα κατέθεταν στο τραπεζικό λογαριασμό του Εφάπαξ!
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 20-11-1997 «ξέχασαν» ή καθυστέρησαν να αποδώσουν 42.002.37 ευρώ, στις 1-2-1999 150.776 ευρώ, στις 30-3-2000 το ποσό των 152.566, 58 ευρώ, κτλ.
Το ιστορικό
Η ιστορία με τις «χαμένες» εισφορές των πρακτόρων ξεκίνησε το 2005, ύστερα από δυο μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσαν οι πράκτορες. Σε αυτές υποστήριζαν ότι τα τελευταία χρόνια το ποσό των ετήσιων εισφορών ανερχόταν σε 1,2 εκατ. ευρώ και είκαζαν ότι τα «εξαφανισμένα» λεφτά άγγιζαν ή ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ευρώ.
Στις 13 Ιουνίου 2006, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Νικόλαος Δεγαΐτης, άσκησε in rem (κατά παντός υπευθύνου) διώξεις για τα δυο προαναφερόμενα αδικήματα και παρήγγειλε στη 17η τακτική ανακρίτρια να ερευνήσει την υπόθεση. Ανάμεσα στις ενέργειες που έκανε η ανακρίτρια ήταν να παραγγείλει στον πραγματογνώμονα κ. Παναγιώτη Ντερτινή να διενεργήσει οικονομικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστώσει, αφενός το ύψος του ποσού που κατέβαλλαν οι πράκτορες στην Ομοσπονδία τους και αφετέρου το ακριβές ποσό που μπήκε στο λογαριασμό της Αγροτικής Ασφαλιστικής. Ο εν λόγω πραγματογνώμονας συνέταξε δυο εκθέσεις, οι οποίες συμπερασματικά καταλήγουν στο ότι από το 1998 έως και το 2004 το ποσό των εισφορών ανήλθε στα 5.279.210 ευρώ. Από αυτά τα για το ομαδικό ασφαλιστήριο διατέθηκαν τα 4.125.316 ευρώ. Υπήρχε, δηλαδή, μια διαφορά της τάξεως του 1.424.406 ευρώ με τον κ. Ντερτινή να καταλήγει ότι «ποσό 235.763 ευρώ οφείλεται από την ΠΟΕΠΠ ως υπόλοιπο δανείου» και ότι το «υπόλοιπο 1.188.642 βρισκόταν κατατεθειμένο σε λογαριασμό της Εμπορικής Τράπεζας».
Για την ιστορία το ποσό αυτό (πλην του… δανείου) μεταφέρθηκε τελικά στους λογαριασμούς της Αγροτικής Τράπεζας και πληρώθηκε το Εφάπαξ μερικών δικαιούχων πρακτόρων.
Πληροφορίες, πάντως, του δικαστικού ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η ιστορία με το «ταλαιπωρημένο ΕΦΑΠΑΞ» των απλών πρακτόρων θα έχει συναρπαστική συνέχεια. Εκτός από τις απολογίες των κατηγορουμένων, αναμένονται να κατατεθούν και συμπληρωματικές μηνυτήριες αναφορές και για άλλες παρασπονδίες, που είναι πολύ πιθανό να συσχετισθούν με την υπόθεση.
Η zougla.gr επικοινώνησε με την πληρεξούσια δικηγόρο ορισμένων πρακτόρων, κυρία Έλλη Παπαδοπούλου, η οποία προχώρησε σε μια «σκληρή» δήλωση: «Οι δικαστικές αρχές έχουν αναλάβει το σπουδαίο έργο να αποδώσουν δικαιοσύνη, να βρουν και να τιμωρήσουν τους ανθρώπους που καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του συνόλου των πρακτόρων του ΟΠΑΠ διαχειριζόμενοι περιουσίες που ήταν ξένες προς αυτούς και οι οποίοι, όπως φαίνεται, ενθυλάκωσαν τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία είχαν μαζευτεί από τον καθημερινό κόπο απλών εργαζόμενων - πρακτόρων του ΟΠΑΠ. Πρέπει επιτέλους στη χώρα μας, όπως επιτάσσει η γενική πρόληψη των εγκλημάτων, να καταλογιστούν οι δέουσες ποινές σε αυτούς που εξαφάνισαν τα ποσά που προορίζονταν για τα εφάπαξ των συνταξιούχων πρακτόρων του ΟΠΑΠ, αφού βέβαια, πρώτα αποδειχθεί η ενοχή τους. Δεν μπορούμε να αφήνουμε ατιμώρητους όσους έκαναν τεράστιες περιουσίες, εγκληματώντας κατά αθώων εργαζομένων», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο κ. Γιάννης Κολοκυθάς είχε δηλώσει στην εφημερίδα «VETO» (πριν ασκηθούν οι διώξεις) ότι από τα ταμεία της Ομοσπονδίας δεν είχε υπεξαιρεθεί ούτε πενηνταράκι και ότι όλοι οι πράκτορες έχουν πληρωθεί το Εφάπαξ τους.
«Κάποια στιγμή, επειδή η Ομοσπονδία δεν είχε πόρους από χορηγίες για να συντηρηθεί, είχαμε πάρει 250.000 ευρώ από το ταμείο του Εφάπαξ και είχαμε πει ότι θα τα επιστρέφαμε από τα λεφτά που θα παίρναμε από τους τόκους κεφαλαίων του ΟΠΑΠ, όπως και έγινε», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου