Τα "κρυφά" κελιά των Παλαιοκώστα - Ριζάι


Χήτος Βασίλης


Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα δυο κελιά των φυλακών του Κορυδαλλού, στα οποία ήταν έγκλειστοι οι διαβόητοι κακοποιοί Αλκέτ Ριζάι και Βασίλης Παλαιοκώστας .

Οι φωτογραφίες αυτές, που πρώτη φορά «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας από την zougla.gr, ελήφθησαν από αστυνομικό της Σήμανσης της Ασφάλειας Αττικής, μία ώρα μετά από την απόδραση με το ελικόπτερο - την ημέρα της…μεγάλης φυγής!




Ήταν Κυριακή απόγευμα, στις 22 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Η εικόνα μαρτυρά τι προηγήθηκε. Και στα δυο κελιά υπάρχει πλήρης ακαταστασία. Ασυνήθιστο για κρατούμενο και για τα λίγα τετραγωνικά μέτρα που του αναλογούν, αλλά τα κρεβάτια είναι άστρωτα. Ένδειξη πιθανόν της έντονης ανυπομονησίας για την κρίσιμη στιγμή, αλλά και δείγμα αυτοπεποίθησης πως δεν θα πάει τίποτε στραβά, ώστε αδιαφορούν για αυτήν την ακαταστασία που θα αφήσουν πίσω τους.


Ο Βασίλης Παλαιοκώστας
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας
Τα κελιά είναι δίπλα δίπλα και από αυτά οι δυο βαρυποινίτες βγήκαν την τελευταία στιγμή στο προαύλιο, λίγα μόνο λεπτά πριν το ελικόπτερο να πετάξει πάνω από τα κεφάλια τους, στην ταράτσα των μαγειρείων των φυλακών. Το σύνθημα για την… έξοδο δόθηκε από τη γυναίκα-κομάντο που επέβαινε στο ελικόπτερο και η οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι η Σούλα, η πιστή ερωμένη του Ριζάι. Η Σούλα Μητροπία φέρεται να έστειλε γραπτό μήνυμα στον Αλκέτ, τον οποίο και είχε καταφέρει τις προηγούμενες ημέρες να προμηθεύσει με κινητό τηλέφωνο σε μορφή ρογολιού.

Στο κελί του, ο Βασίλης Παλαιοκώστας φαίνεται πως έβλεπε τηλεόραση, και έχει σηκώσει το μαξιλάρι του στον τοίχο προκειμένου -σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες- να έχει άμεση ενημέρωση από έκτακτα δελτία ειδήσεων για ενδεχόμενη αποτυχία της ομηρίας και… αεροπειρατείας που ήταν σε εξέλιξη. Σχεδόν κολλητά στο κρεβάτι του, όπως καταγράφει και ο φωτογραφικός φακός, ήταν τοποθετημένη μια ηλεκτρική σόμπα για τις κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα.

Στο κελί του ο Αλκέτ Ριζάι δεν έβλεπε την ώρα που θα δραπετεύσει για δεύτερη φορά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τα κρίσιμα λεπτά ήταν συνεχώς όρθιος και πηγαινοερχόταν στον μικρό διάδρομο που είχε αφήσει ελεύθερο ανάμεσα στο κρεβάτι και το άσπρο πλαστικό τραπέζι με τις καρέκλες.

Η zougla.gr αποκαλύπτει την κατάθεση στελέχους της φυλακής, ο οποίος και αναφέρεται αναλυτικά στις ενέργειες που είχε κάνει για να αποφευχθεί η « Απόδραση Νο 2 ».



Ο ανώτερος υπάλληλος είναι αποκαλυπτικός: «Η φυλακή διαθέτει έξι πτέρυγες με κελιά. Στην Γ’ πτέρυγα υπάρχει ειδικός χώρος κράτησης με δέκα κελιά, όπου κρατούνται συνήθως οι επικίνδυνοι κρατούμενοι, και μπροστά από τα κελιά τους υπάρχει ως δικλείδα πόρτα ασφαλείας, ώστε να μην μπορούν να βγουν από αυτά.



Επίσης, οι κρατούμενοι του ειδικού χώρου προαυλίζονται σε ειδικό προαύλιο χωριστά από άλλους κρατούμενους, άλλων πτερύγων. Στα δυο τελευταία κελιά ήταν έγκλειστοι οι Παλαιοκώστας και Ριζάι. Προς αποφυγήν απόδρασης, πάρθηκαν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, και συγκεκριμένα κατασκευάστηκε κιγκλίδωμα στο πίσω μέρος του ειδικού χώρου ώστε οι εκεί κρατούμενοι να έχουν πρόσβαση μόνο στο μπροστινό μέρος. Τοποθετήσαμε κάμερα που κατέγραφε όλες τις κινήσεις στο προαύλιο, και τη συνεχή εικόνα παρακολουθούσε υπάλληλος που βρίσκεται στην σκοπιά πάνω από το προαύλιο».

Ο Αλκέτ Ριζάι
Ο Αλκέτ Ριζάι
Το στέλεχος εξηγεί στους αστυνομικούς και τον λόγο που ο πιο κοντινός εξωτερικός φρουρός δεν πυροβόλησε: «Είχε δοθεί η εντολή, σε περίπτωση ενεργειών απόδρασης, να κάνουν χρήση των όπλων τους. Ειδικότερα δε σε περίπτωση που γίνει χρήση ελικοπτέρου για την απόδραση, να πυροβολούν προς το ελικόπτερο όταν αυτό έχει προσγειωθεί, ώστε να προκληθεί βλάβη και να μη είναι δυνατή η απογείωσή του.

Το σημείο, όπου βρίσκεται (ο εξωτερικός φρουρός Ν.Ε.), παρέχει άμεση ορατότητα προς το σημείο που προσγειώθηκε το ελικόπτερο, και βρίσκεται σε απόσταση 30 μέτρων…

Ο εξωτερικός φρουρός έφερε υποπολυβόλο όπλο και η σκοπιά του διαθέτει αλεξίσφαιρο τζάμι. Μου είπε ότι φοβήθηκε και κρύφτηκε μέσα στη σκοπιά. Οι δυο άλλοι εξωτερικοί φρουροί… πυροβόλησαν προς το ελικόπτερο, ρίχνοντας ο ένας επτά σφαίρες και ο άλλος είκοσι πέντε».

Ο ανώτερος υπάλληλος με τα λόγια του φανερώνει και τις φατρίες και αντίπαλες συμμορίες που υπάρχουν μέσα στις φυλακές: «Όσον αφορά στους συγκεκριμένους κρατούμενους (Παλαιοκώστα - Ριζάι) με απασχόλησε πάρα πολύ για το πού θα κρατηθούν, γιατί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπήρχαν πολλοί επικίνδυνοι κρατούμενοι με έχθρες μεταξύ τους και έτσι υπήρχε ο κίνδυνος, αν μπουν σε κοινές πτέρυγες ή και σε άλλους χώρους, να συμπλακούν και να αλληλοσκοτωθούν».

Αν κρίνουμε, πάντως, από τα κελιά των δυο επικίνδυνων κακοποιών, ο Κορυδαλλός μπορεί να έχει ως κρατούμενους στα κελιά του «βασιλιάδες», όμως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με… παλάτια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...