Σε ύφεση 1,5% θα βυθιστεί η οικονομία, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έστειλε στις Βρυξέλλες η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το χρέος κεντρικής κυβέρνησης έφτασε στα α' εξάμηνο του έτους τα 292 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην Κομισιόν η προηγούμενη κυβέρνηση, το έλλειμμα υπολογίζεται σε 6%, εκτίμηση που θεωρείται αισιόδοξη, καθώς -όπως τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών- η επιδείνωση της οικονομίας φέτος είναι σημαντική.
Σημειώνεται ότι πέρυσι, με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 2%, το έλλειμμα διαμορφώθηκε μόλις 0,3% χαμηλότερα από τις προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης για το 2009, σε 5,7%. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκ νέου καταγραφή των δημοσίων οικονομικών, η οποία θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Πηγές του υπουργείο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κατατεθεί προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς η Βουλή θα είναι έτοιμη να το υποδεχτεί στα τέλη Οκτωβρίου. Το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης δεσμεύτηκε, πάντως, για την άμεση ανακοίνωση όλων των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2009, τα οποία οι προκάτοχοί τους κράτησαν στο "συρτάρι" για διάστημα μηνών.
Από το 2010 η καταβολή των επιδομάτων
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η καταβολή των έκτακτων επιδομάτων που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση, αξίας 2,5 έως 3 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει το 2010. Ο στόχος για φέτος είναι το συμμάζεμα, όσο το δυνατόν περισσότερο των δημοσίων οικονομικών. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει χρόνος για την καταβολή τους φέτος, καθώς πρέπει να προηγηθεί η νομοθέτησή τους.
Μεταξύ του επιτελείου του υπουργείου έχει καταστεί σαφές ότι όποιο μέτρο πλέον λάβει η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθμιστεί πλήρως και αιτιολογημένα από μέτρα μείωσης των δαπανών και της φοροδιαφυγής, αλλά και βελτίωσης του φορολογικού συστήματος. Διαφορετικά, η οικονομία θα έχει πρόβλημα όχι μόνον από τα κοινοτικά όργανα, αλλά και από τις αγορές, σημείωσαν κύκλοι του υπουργείου.
Προβλέπεται τριετές σχέδιο περικοπής δαπανών. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται στη θέσπισητου ενιαίου κέντρου πληρωμής στο Δημόσιο, ρύθμιση που προωθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ θα προχωρήσει και σε συγχωνεύσεις οργανισμών, ύστερα από επανεξέταση των σχεδιασμών της ΝΔ, για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει ενστάσεις.
Κανονικά ΕΤΑΚ και έκτακτη εισφορά, τι γίνεται με ημιυπαίθριους
Διευκρινίστηκε ότι θα εισπραχθεί κανονικά φέτος η έκτακτη εισφορά και το ΕΤΑΚ, καθώς αποτελούν "λογαριασμό της προηγούμενης κυβέρνησης". Όσον αφορά στους ημιυπαίθριους χώρους, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα νομιμότητας και αποτελεσματικότητας της "τακτοποίησης" και θα επανεξεταστεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η "μάχη" των Βρυξελλών
Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα εποπτεύει προσωπικά την πορεία της Οικονομίας, έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Επίτροπο Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, αλλά και τους ομολόγους του, ώστε να διαμορφώσει κλίμα υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν ότι η δυσμενής εξέλιξη στο ΑΕΠ (μείωση κατά 1,5%) ευνοεί το αίτημα παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής επιτήρησης, καθώς η χώρα μπορεί πλέον να επικαλεστεί έκτακτες οικονομικές συνθήκες.
♦ Την ανησυχία της Τράπεζα της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε νωρίτερα ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
♦ Συνάντηση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε το κλιμάκιο της Κομισιόν που θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
πηγή: enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου