Η δεύτερη ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία για τον μήνα Σεπτέμβριο από τη zougla.gr και η πρώτη μετά από την προκήρυξη των εκλογών, καταγράφει τις τάσεις της κοινωνίας σε μία σειρά από μη κλασσικά ερωτήματα, που αφορούν την πολιτική πραγματικότητα.
Κάθετη είναι η κοινή γνώμη στο ερώτημα αν θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι λεγόμενοι «Βατοπεδινοί» στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκάθαροι είναι οι ψηφοφόροι για το εάν ή όχι θα έπρεπε να προκηρυχθούν εκλογές. Ισόρροπες είναι οι τάσεις στην κοινωνία για το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους, αρχίζοντας με τα τεχνικά στοιχεία της ανοικτής ψηφοφορίας.
Ψήφισαν 14.782 χρήστες του διαδικτύου. Η ψηφοφορία διήρκεσε από τα μεσάνυχτα της 3ης Σεπτεμβρίου έως τα μεσάνυχτα της 8ης Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν στη βάση των απαντήσεων των ψηφοφόρων για το τι ψήφισαν στις εκλογές του 2007.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Α) Φύλο και ηλικίες
Στην ανοικτή ψηφοφορία, οι χρήστες ήταν κατά 83% άνδρες και κατά 17% γυναίκες. Το 12,9% ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία από 18 έως 24 ετών. Το 64,3% στην κατηγορία 25 έως 44 ετών, το 21,4% στην κατηγορία 45 έως 64 ετών και το 1,4% στην κατηγορία των 64 ετών και άνω.
Β) Βαθμός αστικότητας και περιοχές
Το 81% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι ζει σε αστικές περιοχές και το 19% σε αγροτικές. Το 54,2% προέρχεται από την Επαρχία, το 36,3% από την Αττική και το 9,8% από τη Θεσσαλονίκη.
Γ) Επίπεδο μόρφωσης
Το 53% των χρηστών που συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία, έχει πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Το 18% ανώτερης, το 26% μέσης (απόφοιτοι Λυκείου) και το 3% κατώτερης (απόφοιτοι Δημοτικού).
Ο πολιτικός χάρτης
Οι 14.782 χρήστες ψηφοφόροι κλήθηκαν καταρχήν να τοποθετηθούν επί της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Δηλαδή για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και σε ποιον χρεώνεται αυτή η απόφαση.
Έτσι, το 64% των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία συμφωνεί με την κήρυξη προώρων εκλογών. Το μεγάλο αυτό ποσοστό σημαίνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είχε από καιρό αντιληφθεί το αδιέξοδο της διακυβέρνησης και είχε κατανοήσει την ανάγκη να ξεκαθαριστεί το τοπίο με νωπή εντολή. Η απόφαση, δηλαδή, του Κώστα Καραμανλή δεν φαίνεται να αιφνιδίασε τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων ούτε καν τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, όπως θα δούμε παρακάτω.
Δεν έπεισε το επιχείρημα του Κ. Καραμανλή
Το ενδιαφέρον εστιάζεται, ωστόσο, στο πώς μετέφρασαν οι πολίτες την απόφαση του Κώστα Καραμανλή και σε ποιον χρεώνουν τελικά αυτήν την εξέλιξη. Το 57% λοιπόν χρεώνει στον πρωθυπουργό και αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας την απόφαση αυτή και το 43% στον Γιώργο Παπανδρέου. Συμπερασματικά, επισημαίνεται πως, παρά την έντονη προσπάθεια τόσο του Κώστα Καραμανλή, όσο και των μηχανισμών επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ να αποδώσουν στη στάση του Γ. Παπανδρέου, το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και την ευθύνη για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η πλειοψηφία των πολιτών δεν πείστηκε από αυτό το επιχείρημα.
Στο επόμενο διάγραμμα καταγράφεται επακριβώς το πώς τοποθετούνται στο παραπάνω ερώτημα οι ψηφοφόροι των κομμάτων.
Είναι προφανές πως οι μισοί περίπου ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας δεν πείστηκαν από το κυρίαρχο επιχείρημα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, παρά την προσπάθεια που έκανε να το «περάσει» στην κοινή γνώμη τόσο μέσω του διαγγέλματος της 3ης Σεπτεμβρίου, όσο και μέσω των παρεμβάσεών του στη ΔΕΘ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται πως η τακτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, ήδη από τον Ιούνιο και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπερψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια ως πρόεδρο της Δημοκρατίας παρά μόνον μετά από εθνικές εκλογές, έγινε απολύτως κατανοητή από την πλειοψηφία των πολιτών.
Το μείζον ερώτημα
Η τοποθέτηση των ψηφοφόρων στο αμέσως επόμενο ερώτημα ανοίγει ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά την επομένη των εκλογών. Οι πολίτες είναι απολύτως διχασμένοι ως προς τι πρέπει να γίνει, σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν θα διαθέτει αυτοδυναμία. Το 50% προτιμά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ το άλλο μισό προτιμά τη διεξαγωγή νέων εκλογών με το σκεπτικό ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο παρακάτω πίνακας καταγράφει τις τοποθετήσεις των πολιτών ανάλογα με το κόμμα που ψηφίζουν.
Έτσι, το 62,3% των χρηστών που το 2007 ψήφισε ΠΑΣΟΚ, εκτιμά πως πρέπει να διενεργηθούν νέες εκλογές και μόνο το 37,7% προκρίνει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αντίθετη είναι η εικόνα ως προς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Το 53,1% πιστεύει σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, 46,9% βλέπει νέες εκλογές.
Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη και άρα η επόμενη μέρα των εκλογών ακόμη πιο κρίσιμη, αν κανείς συμβουλευτεί τον επόμενο πίνακα που καταγράφει τις απαντήσεις στο ερώτημα «Ποιον συνδυασμό κομμάτων θα πρότειναν οι πολίτες για κυβέρνηση συνεργασίας».
Η εικόνα λοιπόν έχει ως εξής:
Είναι φανερό πως οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται ποιος από όλους τους συνδυασμούς διαθέτει κάποια πολιτικά εχέγγυα επιβίωσης. Το 38% λοιπόν καταδεικνύει ως προοπτική τη συνεργασία στον χώρο της Κεντροαριστεράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Εκκωφαντικά ισχνό είναι το 24% των ψηφοφόρων που εκτιμά πως ένα σχήμα Νέας Δημοκρατίας – ΛΑΟΣ είναι πολιτικά εφικτό, ενώ μόνο το 22% πιστεύει στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, όσο και αν αυτή η προοπτική καλλιεργήθηκε έντονα από συγκροτήματα Τύπου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Με λίγα λόγια, η κοινωνία, αν και καταρχήν τοποθετείται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, στη συνέχεια επιλέγει μοντέλα συνεργασίας, που είναι δυνατόν να υπάρξουν πολιτικά υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες.
Η λεπτομερής ανάλυση των τοποθετήσεων των πολιτών στο παραπάνω ερώτημα εξειδικεύεται στον επόμενο πίνακα, που λαμβάνει υπόψη τις κομματικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Ψηφοδέλτια και σκάνδαλα
Η επόμενη ερώτηση αφορά το εάν ή όχι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ οι λεγόμενοι «Βατοπεδινοί». Η απάντηση είναι ισοπεδωτικά ξεκάθαρη, αφού το 87% των ψηφισάντων στην ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία απαιτεί να μη συμπεριληφθούν.
Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι πάντες συμφωνούν πως ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και κατά δεύτερο λόγο των Οικολόγων σε αυτές τις εκλογές, θα είναι καταλυτικός ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης αυτοδυναμίας από το ΠΑΣΟΚ. Αποκτά λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς βλέπουν οι πολίτες τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε αυτόν τον πολιτικό χώρο.
Στο ερώτημα «Ποιος νομίζετε ότι πρέπει να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ», οι ψηφοφόροι- χρήστες στο σύνολό τους δίνουν την εξής απάντηση:
Το 33% δηλαδή επιθυμεί ηγεσία υπό τον Αλέξη Τσίπρα και το 32% υπό τον Αλέκο Αλαβάνο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης του 35% επιθυμεί να αναλάβει την ηγεσία ένα τρίτο πρόσωπο. Επισημαίνεται πως αυτό το τρίτο πρόσωπο ήταν και ένα από τα ζητούμενα κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών συγκρούσεων σε ΣΥΡΙΖΑ και Συνασπισμό των τελευταίων ημερών.
Η εικόνα αυτή γίνεται ακόμη σαφέστερη με τη βοήθεια του επόμενου πίνακα, που αφορά τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Παρατηρείται δηλαδή μία μεγαλύτερη πόλωση, αλλά και μία ενίσχυση του Αλέξη Τσίπρα.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Στην κλασσική πια αυτή ερώτηση, επιβεβαιώνεται η αντιστροφή των δεδομένων, αφού ο Γ. Παπανδρέου εκθρονίζει τον Κ. Καραμανλή. Ήδη, από την προηγούμενη ανοικτή ψηφοφορία, είχε εντοπισθεί αυτή η ανατροπή. Με 35,6% ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προηγείται του Κ. Καραμανλή που περιορίζεται σε ένα 30,9%. Στην προηγούμενη ανοικτή ψηφοφορία το ποσοστό που επέλεγε άλλο πολιτικό ή μη πρόσωπο ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό ήταν της τάξης του 24%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό. Στην παρούσα μέτρηση παρατηρείται μία σημαντική συρρίκνωση αυτού του ποσοστού που φθάνει πια το 16,7%. Διαπιστώνεται δηλαδή αμέσως μετά την προκήρυξη εκλογών, ενίσχυση του ηγετικού προφίλ των δύο μονομάχων, όπου ο Γ. Παπανδρέου επικρατεί με διαφορά της τάξης των 4,7 ποσοστιαίων μονάδων.
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται πλέον με ενισχυμένη διαφορά. Το ζήτημα είναι πως τα ποσοστά και των μεγάλων κομμάτων είναι χαμηλά. Κατά συνέπεια, τη δεδομένη αυτή στιγμή και ένα μήνα πριν από τις εκλογές, το ζήτημα «αυτοδυναμία» παραμένει το βασικό ζητούμενο.
Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι το ΚΚΕ αντέχει στις πιέσεις και παραμένει τρίτο κόμμα, παρά την εντυπωσιακή άνοδο του ΛΑΟΣ που καταγράφεται και στην παρούσα ανοικτή ψηφοφορία με ποσοστό 8,4%. Είναι φανερό πως αυτή η δυναμική του ΛΑΟΣ είναι δύσκολο να ανακοπεί και το ζήτημα που θέτει το σύνολο των αναλυτών είναι το εάν και κατά πόσο το ποσοστό του θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ή αν θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη «ζώνη κινδύνου» περί το 3% δηλαδή, ενώ οι Οικολόγοι –Πράσινοι δείχνουν και πάλι αποκαμωμένοι, παρά την πρόσφατη επιτυχία τους στις ευρωεκλογές.
Συσπειρώσεις
Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει πολύ μικρό ποσοστό συσπείρωσης της τάξης του 64% με σημαντική διαρροή ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ (13,9%) και με κρίσιμο ποσοστό διαρροής προς το ΛΑΟΣ (7,6%).
Με ένα 80,4% συσπείρωση, το ΠΑΣΟΚ έχει μειώσει καταλυτικά τις διαρροές ψηφοφόρων του προς τον ΣΥΡΙΖΑ (1,1%) που ήταν και το ζητούμενο για την ηγεσία του καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2007-2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου