Κάποτε οι πειρατές ζούσαν στους ωκεανούς και έκλεβαν το εμπόρευμα από τα πλοία.
Τώρα πια, οι σύγχρονοι «πειρατές» ζουν στο διαδίκτυο και «κλέβουν» τα ηλεκτρονικά αρχεία που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο. Και οι καλύτεροι «πειρατές» των ημερών μας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, είναι οι Κινέζοι.
Η δημοσκόπηση, που έγινε σε δείγμα 6.500 ατόμων σε 12 χώρες, αποκάλυψε ότι σχεδόν 8 στους 10 Κινέζους (ποσοστό 78%) χρήστες του διαδικτύου παραδέχτηκαν ότι «κατεβάζουν» παράνομα τραγούδια και άλλα αρχεία από το διαδίκτυο.
Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Ρώσοι με ποσοστό 68% και στην τρίτη οι Ινδοί (48%). Υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ισπανία (44%), στη Βραζιλία (42%) και την Ιταλία (34%).
Το παράνομο κατέβασμα τραγουδιών είναι λιγότερο διαδεδομένο στις ΗΠΑ (18%), στην Ιαπωνία και τη Γαλλία (15%) και στη Βρετανία (12%).
Τέλος πιο... νομοταγείς απ' όλους φαίνεται πως είναι οι Γερμανοί, καθώς μόλις ένας στους δέκα (11%) κατεβάζει μουσική από το διαδίκτυο.
Το απίστευτο εύρημα της έρευνας είναι ότι οι χρήστες που «κατεβάζουν» παράνομα τραγούδια, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα κατά μέσο όρο στην αγορά αυθεντικών δίσκων μουσικής από τους «νομοταγείς» χρήστες.
Internet καφέ στην Κίνα
Αυτό υποδεικνύει ότι ίσως η δυνατότητα παράνομου κατεβάσματος είναι για ορισμένους η αφετηρία για την εξειδίκευση στη μουσική και στη συνέχεια την αναζήτηση αυθεντικών μορφών της στα δισκοπωλεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου