Το σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης που μαστίζει τον τόπο, καθώς και τις πλευρές της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει, παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι πρώτες εντυπώσεις καταγράφουν θετικά σχόλια και ιδιαίτερη ικανοποίηση ανάμεσα στους κορυφαίους συνεργάτες του, για την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τις απαντήσεις που έδωσε στα πολλά και ποικίλα ερωτήματα που τέθηκαν.
«Έχουμε οδηγηθεί σε μια κρίση πολιτικών ιδεών και θεσμών. Tα προβλήματα της χώρας μπορούν να λυθούν με ένα σχέδιο εθνικής ανάτασης που θα κινήσει την οικονομία, αλλά και το κράτος. Το δίλημμα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι απλό. Θα συνεχίσουμε τις προφάσεις και τον ίδιο κατήφορο, ή θα βάλουμε τον τόπο σε μια πορεία εθνικής ανάτασης; Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τις δύσκολες αποφάσεις, στο πλευρό του ελληνικού λαού».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικέντρωσε τις απαντήσεις του στο πρόγραμμα των 100 ημερών για την οικονομία, με το οποίο η διακυβέρνηση θα στηρίξει κατά προτεραιότητα τα χαμηλά εισοδήματα. Επανέλαβε τη δέσμευση για την άμεση ψήφιση των πέντε νομοσχεδίων περί σταθεροποίησης και την ανάτασης της οικονομίας, αλλά και στήριξης της αγοράς, η οποία όπως τόνισε «πρέπει να μείνει ζωντανή».
Σχετικά με τη φορολογική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τα έσοδα για τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάκαμψη θα εξασφαλισθούν από την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον περιορισμό της σπάταλης δημοσίου χρήματος, τονίζοντας ότι θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι με βάση ένα ενιαίο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα διασφαλίζει πως ο καθείς θα συμβάλει με βάση τις πραγματικές δυνάμεις του.
Για το ενδεχόμενο περαιτέρω δανεισμού από το Ελληνικό Κράτος, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως
«δεν σκοπεύει να φορτώσει τον ελληνικό λαό με νέα χρέη».
Σχετικά με το debate μεταξύ του ιδίου και του αρχηγού της ΝΔ, ανέφερε πως επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας άμεσης συζήτησης, ώστε να γίνει σύγκριση προγραμμάτων και θέσεων.
Σχετικά με την απουσία του Κώστα Σημίτη από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι σέβεται το έργο τού πρώην πρωθυπουργού, τον ήθελε στη Βουλή, αλλά σέβεται και την απόφασή του να μην κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές. Τόνισε, όμως, πως η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας στοχεύει στη δημιουργία μιας μάχιμης ομάδας την επομένη των εκλογών, ώστε να προχωρήσει μπροστά ο τόπος.
Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων, επεσήμανε ότι
«η κόκκινη γραμμή που υιοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που εμείς είχαμε χαράξει, και αφορά μια σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως, όταν χειριζόταν αυτός το θέμα, ως υπουργός Εξωτερικών, καμία από τις μεγάλες χώρες -ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες- δεν αναγνώρισαν τα Σκόπια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου