«Ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια. Αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι», υπογράμμισε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην αρχή της ομιλίας του για την οικονομία.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας επιβαρύνεται από το δημόσιο χρέος και από τις χρόνιες παθογένειες, σημείωσε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε καθοριστικό το 2010 για την πορεία της οικονομίας, όχι μόνο για να ξεπεραστεί η κρίση και οι συνέπειές της, αλλα και για να μπουν -όπως είπε- τα θεμέλια μίας μακροχρόνιας ανάπτυξης. «Αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι» προειδοποίησε.
Πρόθεσή μου -τόνισε ο κ. Καραμανλής- ήταν να εξαντλήσουμε την τετραετία και να εφαρμόσουμε μία πολιτική στηριγμένη με τρεις άξονες: τον αυστηρότατο έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες, τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, την προώθηση και υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν υπήρχε όμως το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον εξαιτίας της απαράδεκτης -όπως τη χαρακτήρισε- στάσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της προεδρικής εκλογής.
Ο εκβιασμός αυτό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εγκλώβιζε τον τόπο σε μία εξάμηνη προεκλογική περίοδο με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και γι αυτό αποφάσισα να ζητήσω νέα λαϊκή εντολή ώστε να εφαρμοστούν οι απαραίτητες πολιτικές, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και επανέλαβε ότι μοναδικό κίνητρό του είναι και ήταν το εθνικό συμφέρον, προκαλώντας τα χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Το εθνικό συμφέρον επέβαλε να μην μπει ο τόπος στη δίνη μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Όπως είπε, οι άξονες του προγράμματος εξόδου από την κρίση είναι:
Πρώτον: Ο αυστηρός έλεγχος των δημόσιων δαπανών και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους με την εφαρμογή άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων. Το νοικοκύρεμα δηλ. του κράτους
Δεύτερον: Ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής. Όλοι όσοι έχουμε κυβερνήσει -είπε- έχουμε τις ευθύνες μας για τη φοροδιαφυγή, κάνοντας την αυτοκριτική του.
Τρίτον: Οι διαρθρωτικές αλλαγές που να δημιουργούν νέες δομές, ικανές να διασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ιδίως, μάλιστα, σ’ ό,τι αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό Σύστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη Δημόσια Διοίκηση, τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την Παιδεία.
Οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν, έστω κι αν προκαλούν τις αντιδράσεις πολλών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Απαιτούνται άλματα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής αλλά χρειάζεται ένταση των προσπαθειών και στους τρεις άξονες, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε και αντιτάσσεται σε όλα, σημείωσε.
Τέλος, για μία ακόμα φορά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι γνώμονάς του ήταν και είναι το συμφέρον του τόπου. Αυτή είναι και ήταν πάντα η πυξίδα μου, το εθνικό συμφέρον, υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Το συμφέρον του τόπου απαιτεί να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι πολιτικές που ανέλυσα».
Αξίζει να πάρουμε τώρα τις δύσκολες αποφάσεις για να εξασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας, τόνισε καταλήγοντας ο Κώστας Καραμανλής και έθεσε μία σειρά από διλήμματα για την επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες την 4η Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν πολιτικές και πρωθυπουργό. Θα επιμείνω είπε, στο δρόμο της ευθύνης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η ωριμότητα των πολιτών θα μας δικαιώσει».
Ομιλία Κ. Καραμανλή στην 74η ΔΕΘ
5/9 21:50 - (Διάρκεια: 39:28)«Ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια. Αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι», υπογράμμισε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην αρχή της ομιλίας του για την οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου