Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν εμπιστεύεται το σημερινό πολιτικό σύστημα. Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν ελπίζει σε καλύτερες ημέρες. Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν αισθάνεται ασφάλεια από την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Η καταστροφική δ
ιαπίστωση για τη σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία, για την πραγματική οικονομία, για τη δυνατότητα εξόδου από την πολύπλευρη κρίση, προέρχεται από την έγκυρη έρευνα Ευρωβαρόμετρο. Σε αυτήν διαπιστώνεται η απόλυτη απαξία του πολιτικού λόγου και η απογοήτευση του κόσμου για την κάκιστη οικονομική κατάσταση. Λίγες ημέρες πριν από την έλευση της ώρας της κάλπης και ανεξάρτητα από την όποια πολιτική τους τοποθέτηση, 8 στους 10 Έλληνες θα ψηφίσουν έχοντας ως βασική τους πεποίθηση ότι το πολιτικό σύστημα νοσεί και η οικονομία αργοπεθαίνει.
Ειδικότερα, σε πραγματικούς αριθμούς, η απογοήτευση του μέσου πολίτη για την πραγματική πολιτική ζωή αποτυπώνεται στο 85% των Ελλήνων που δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα. Το ίδιο καταστροφικά είναι τα δεδομένα για την κυβέρνηση, όπου το 75% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται αυτούς που κυβερνούν.
Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (90%) δηλώνει ιδιαίτερα απογοητευμένη από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και την κοινωνική προοπτική, ενώ το 94% χαρακτηρίζει κακή την παρούσα κατάσταση της απασχόλησης.
Ωστόσο, το 56% δηλώνει ικανοποιημένο από την ύπαρξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καθώς αυτό δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας.
Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, όμως, εμφανίζονται οι Έλληνες και για την καθημερινή τους ζωή, σε ποσοστό 56%, το οποίο είναι και το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία (58%).
Μεγάλη δυσαρέσκεια προκαλεί και η κατάσταση του περιβάλλοντος, σε ποσοστό 84% στην Ελλάδα, έναντι 52% στην ΕΕ.
Τέλος, η παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζεται ως απειλή για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε ποσοστό 72%, με 8 στους 10 ερωτηθέντες να εκτιμούν ότι αυξάνει τις ανισότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου