Η κόντρα Ντόρας-Καραμανλή "έφαγε" τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ
Η αιφνιδιαστική αλλαγή της ηγεσίας του στρατεύματος, που επισημοποιήθηκε με την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, είναι αποτέλεσμα της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ τού μέχρι χθες Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Γράψα, με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, και στη συνέχεια με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η «Zougla.gr» είναι σε θέση να γνωρίζει, τόσο από στελέχη του Υπουργείου Άμυνας όσο και από έμπειρους διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών, πως η σύγκρουση της "γραμμής" Γράψα στο Αιγαίο με τις επιλογές της Υπουργού Εξωτερικών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί τον πυρήνα του προβλήματος που οδήγησε στην αποπομπή του στρατηγού από την αρχηγία του στρατεύματος.
Τους τελευταίους μήνες υπήρξε σωρεία αμερικανικών και τουρκικών διαβημάτων προς την Αθήνα, με αντικείμενο την εγκατάσταση σε επιλεγμένες βραχονησίδες 1.500 ανδρών προερχόμενων από τις Ειδικές Δυνάμεις . Κατά την εκτίμηση ελληνικών διπλωματικών πηγών, η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο (ιδιαίτερα στην ακτογραμμή της Δωδεκανήσου) αποτελεί συνέπεια αυτής της τακτικής που ακολούθησε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, σε άμεση, βεβαίως, συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Βούλγαρη, που κατά το Υπουργείο Εξωτερικών (αλλά και το Μαξίμου) ήταν απόλυτα σύμφωνος με τις επιλογές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ -και για τον λόγο αυτό αποπέμφθηκε επίσης. Τα συνεχή διαβήματα του αμερικανικού παράγοντα αλλά και της Άγκυρας ανησύχησαν τελικά και το Μαξίμου, που αποφάσισε την καρατόμηση των δύο στρατηγών και την αντικατάστασή τους με αξιωματικούς που είναι λιγότερο «Μιλιταριστές» και περισσότερο των «ειδικών αποστολών και του διαλόγου», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι προσκείμενοι στην Ντόρα Μπακογιάννη.
Η αφορμή που στοίχησε την αποπομπή των Στρατηγών
Το επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και του Μαξίμου εξέλαβαν ως «προβοκάτσια» την δημοσίευση από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» συγκεκριμένου ρεπορτάζ με αντικείμενο την ενίσχυση ή και την τοποθέτηση νέων φρουρών σε βραχονησίδες, κυρίως στην περιοχή της Δωδεκανήσου, συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Ρω. Η άμεση αντίδραση της τουρκικής πλευράς, ο θόρυβος που δημιουργήθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ και η εκμετάλλευση που έτυχε το συγκεκριμένο δημοσίευμα από την τουρκική διπλωματία κατέληξαν στο γνωστό, χαμηλής έντασης, επεισόδιο, με τους τρείς Τούρκους δημοσιογράφους στην Ρω. Κατά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η «διαρροή» προς την ελληνική εφημερίδα προερχόταν από τον στρατηγό Γράψα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην Ντόρα Μπακογιάννη. Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρωτο Θέμα" αποτέλεσε και την αφορμή για την μετάδοση τηλεοπτικού ρεπορτάζ από τον τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας "Kanal D " του συγκροτήματος Τύπου Ντοάν, που παραδοσιακά έχει αναλάβει εργολαβικά και από το 1955 το "στήσιμο" προκλήσεων κατά του ελληνικού στοιχείου στην Πόλη, αλλά και στο Αιγαίο. Την ένταση στις σχέσεις ΥΠΕΞ και Υπουργείου Άμυνας ενίσχυσε και προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», όπου ο αρθρογράφος, ο οποίος θεωρείται και "πρύτανης" του διπλωματικού ρεπορτάζ στην Τουρκία, σε αντίθεση με τις εθνικιστικές υστερίες των υπολοίπων τουρκικών ΜΜΕ, επισημαίνει πως «η διαρροή σε ελληνική εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" του ρεπορτάζ για την εγκατάσταση Ελλήνων στρατιωτών σε βραχονησίδες έχει ως αφετηρία την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με αυτόν τον τρόπο κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο με απώτερο στόχο να υπονομευθεί ο Κώστας Καραμανλής». Ήταν, προφανώς, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και που ανάγκασε το Μαξίμου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την αποπομπή Γράψα.
Το νέο στρατιωτικό προσωπικό του Πενταγώνου
Η επιλογή του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο πρόσωπο του πτεράρχου Γιάγκου αποτελεί και άμεση απόδειξη αλλαγής νοοτροπίας στο ελληνικό Πεντάγωνο. Ο νέος αρχηγός, χαμηλών τόνων, προέρχεται μεν από την Νέα Δημοκρατία, αλλά τυγχάνει και της αποδοχής του ΠΑΣΟΚ. Σημαντική, ωστόσο, αλλαγή θεωρείται η τοποθέτηση του στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη ως αρχηγού ΓΕΣ. Γνωστότερος ως «Στρατηγός Αράχνη», που επί μακρόν ήλεγχε την αντικατασκοπεία στρατού, εξαιρετικός γνώστης ο ίδιος της τουρκικής γλώσσας, θεωρείται τόσο από το Μαξίμου όσο και από Δυτικούς και Ανατολικούς στρατιωτικούς ακολούθους στην Αθήνα ως «περισσότερο των ειδικών αποστολών παρά μιλιταριστής». Κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως με την υφιστάμενη κατάσταση στο Αιγαίο όσο και με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στις συνομιλίες Χριστόφια Ταλάτ για το Κυπριακό, η ηγεσία του ελληνικού στρατεύματος πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά που συνάδουν με τα μηνύματα των καιρών και όχι με «αρτηριοσκληρωτικές απόψεις» -όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.
Ο αμερικανικός παράγων και η «Διαμεσολάβηση»
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εδώ και ένα περίπου δίμηνο επαναλαμβάνει -μονότονα σχεδόν- πως υφίσταται ανάγκη διαμεσολάβησης για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο. Αυτή η μονοτονία συνάδει απόλυτα με τις πληροφορίες, που προέρχονται από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, περί τελικής αμερικανικής επιδιαιτησίας στο Αιγαίο μετά από μία ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η νέα πολιτική ηγεσία του ΝΑΤΟ εντάσσει στις άμεσες προτεραιότητές της την επίλυση του Κυπριακού και την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα επισημαίνουν δε ότι το State Department επιμένει στην υπόθεση εργασίας περί αλλαγής των Συνθηκών που διέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το καθεστώς της περιοχής. Είναι ηλίου φαεινότερο πως αυτή η «κινητικότητα» έχει και πολύ μέλλον και μακρύ παρελθόν, και οπωσδήποτε πρέπει να έχει και σχέση με τις «μύχιες σκέψεις» στις οποίες έχουν καταλήξει τόσο στο Μαξίμου όσο και στο γραφείο της Υπουργού Εξωτερικών (και παλιότερα σε εκείνο του Πέτρου Μολυβιάτη). Υπενθυμίζεται απλώς -και ανεξάρτητα από τους λόγους που την επέβαλλαν- ότι η καρατόμηση εν μία νυκτί της ηγεσίας του στρατεύματος ήταν αποτέλεσμα και της σωρείας των αμερικανικών παρεμβάσεων, διαβημάτων και παραινέσεων.
Άλλωστε, με «πολύ κόπο» αμερικανικοί στρατιωτικοί κύκλοι, που εξειδικεύονται στην παρακολούθηση των εξελίξεων στην Νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ανώτατου αμερικανού αξιωματικού προς της «Ζougla.gr» για τια αλλαγές στα ελληνικά στρατιωτικά επιτελεία: «Η συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο επιτελείων είναι υποδειγματική. Οι νέες επιλογές της ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν όλα τα εχέγγυα για περεταίρω αναβάθμιση αυτών των σχέσεων με το βλέμμα στραμμένο προς το κοινό συμφέρον».
πηγή:www.zougla.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917
Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...
-
O ΩΡΑΙΟΣ ΤΟΥ GREY'S ANATOMY Είναι η αλήθεια σε λίγα λεπτά video! Όλη η αλήθεια για την showbiz! Ο Eric Dane, γνωστός για τον ρόλο του ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου