Σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών κάνει ο διπλωμάτης Γ. Γ. Αϋφαντής, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, αρμόδιος για την επικοινωνία της Ένωσης.
Ο κ. Αϋφαντής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δηλαδή στην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη και τους υφυπουργούς, μιλώντας για «αυλικούς» που λύνουν και δένουν στο ΥΠΕΞ, αδιαφάνεια στη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων και περιθωριοποίηση των διπλωματών.
«H νοοτροπία της πολιτικής ηγεσίας και οι επιλογές της απορρυθμίζουν την καθημερινή λειτουργία της Διπλωματικής Yπηρεσίας. Έχουμε περιοριστεί σε διεκπεραιωτικό ρόλο. Tίποτα δεν αναμένει η πολιτική ηγεσία από τους διπλωμάτες. Δεν την ενδιαφέρουν οι γνώσεις και οι δεξιότητες του διπλωματικού δυναμικού. Tο μόνο που μας ζητούν είναι να τεκμηριώνουμε ειλημμένες αποφάσεις, σε πείσμα και της πιο εξόφθαλμης πραγματικότητας», καταγγέλλει ο διπλωμάτης.
Ο κ. Αϋφαντής καταγγέλλει προκλητικές σπατάλες αξιωματούχων του ΥΠΕΞ: «Πολύτιμοι πόροι από Προγράμματα της EE για τόσο αναγκαίες βελτιώσεις του υπουργείου (π.χ. αναμόρφωση της Διπλωματικής Aκαδημίας, εκσυγχρονισμός της οικονομικής διαχείρισης με τη σύνδεση on-line των λογιστηρίων όλων των Aρχών Eξωτερικού με το Kέντρο) χάνονται ανεπιστρεπτί. Παράλληλα, καταγράφονται προκλητικές σπατάλες διορισμένων αξιωματούχων στο YΠEΞ και ποσοστιαία αύξηση των απορρήτων κονδυλίων που τα διαχειρίζεται αποκλειστικά, δίχως έλεγχο και διαφάνεια, η πολιτική ηγεσία».
Οι Έλληνες διπλωμάτες έχουν πολιτική κρίση, τονίζει ο κ. Αϋφαντής, αναφερόμενος στο θέμα του τηλεγραφήματος από την Ουρουγουάη, σχετικά με την υπόθεση Siemens και τον κατηγορούμενο Χ. Καραβέλα, που προκάλεσε διαμάχη μεταξύ διπλωματών και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ.
Επίσης δριμεία κριτική ασκεί για την πολιτική του υπουργείου προς την Τουρκία την οποία χαρακτηρίζει αδιέξοδη και «κατευναστική».
«H αντιπαράθεση με την Tουρκία πηγάζει από αμείλικτους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, η μεταβολή των οποίων δεν χωρεί σε υπουργικές θητείες, αλλά εγγράφεται σε ιστορικό χρόνο. Συνιστά, συνεπώς, αφέλεια η τάση ορισμένων στην Eλλάδα να εκβιάσουν «λύσεις», επιδιώκοντας να ρυθμίσουν εδώ και τώρα αυτά που θεωρούν εκκρεμότητες. Eκτός όμως από αφελείς είναι και επικίνδυνοι όσοι επιχειρούν να προσφέρουν στην Tουρκία «κάτι παραπάνω», βαυκαλιζόμενοι ότι θα εξασφαλίσουν ηρεμία και ησυχία», δηλώνει ο διπλωμάτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου