ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Καταστροφική έκρηξη στη Λεμεσό

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Καταστροφική έκρηξη στη Λεμεσό

Βιβλική καταστροφή προκάλεσε έκρηξη που έγινε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό της Κύπρου, λίγο πριν από τις 06:00. Μέχρι στιγμής, οι Αρχές της Κύπρου έχουν ανακοινώσει είκοσι νεκρούς, εκ των οποίων οι πέντε είναι πυροσβέστες, και 43 τραυματίες, εκ των οποίων οι 4 νοσηλεύονται στην εντατική. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές, η καταστροφή στην περιοχή είναι τεράστια, ενώ τα ασθενοφόρα, λόγω αδυναμίας προσέγγισης, φθάνουν σε κάποιο σημείο περιμετρικά της βάσης, στο οποίο μεταφέρουν τους τραυματίες, για να τους παραλάβουν.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, «υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, πήραν φωτιά τα δύο και σημειώθηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις». Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ρωσικής κατασκευής πολεμικό υλικό του συριακού κράτους, που είχε κατασχεθεί από ρωσικό πλοίο πριν από τρία χρόνια και φυλάσσονταν σε ακατάλληλες συνθήκες. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το υλικό προοριζόταν για το Ιράν.

Η καταστροφή προκλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4:20 το πρωί στην περιφέρεια της βάσης και εξαπλώθηκε. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Φρουρά είχε ειδοποιηθεί αρμοδίως ότι τα πυρομαχικά που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε κοντέινερ στην ύπαιθρο έπρεπε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος. Ενδεικτικό της σφοδρότητας της έκρηξης είναι ότι ο κρατήρας που σχηματίστηκε έχει βάθος 20 μέτρα.


Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετέβη στον χώρο της τραγωδίας και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12.30 μ.μ.. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και η σύσκεψη για την οικονομία αναβλήθηκαν. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης βρίσκεται ήδη από νωρίς το πρωί στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αγνοείται ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, που βρισκόταν μέσα στη βάση, όταν έγινε η έκρηξη. Οι Αρχές της Κύπρου εξετάζουν με παρά πολύ προσοχή και επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, αν και έως τώρα επισήμως δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.


Οι φλόγες από τις πυρκαγιές ήταν ορατές από μεγάλη απόσταση, ενώ η έκρηξη ακούστηκε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά
Οι φλόγες από τις πυρκαγιές ήταν ορατές από μεγάλη απόσταση, ενώ η έκρηξη ακούστηκε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά
Εκτός από τα ασθενοφόρα κρατικών νοσηλευτηρίων, στην περιοχή έχουν σπεύσει και ασθενοφόρα ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για αντιμετώπιση των αναγκών. Στον χώρο βρίσκονται και αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και καταβάλλεται προσπάθεια για κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται εντός της βάσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε ότι τα πτώματα  των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, χωρίς όμως να αναφερθεί σε αριθμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Λάρνακας και της Λεμεσού να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς σοβαρό λόγο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Ο περιβάλλων χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος έξω από τη βάση είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατούν στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί, ενώ πάνω από τη βάση πετάει συνεχώς ελικόπτερο της αστυνομίας.

Η καταστροφή στις υποδομές της βάσης είναι ολοκληρωτική όπως φαίνεται στη φωτογραφία
Η καταστροφή στις υποδομές της βάσης είναι ολοκληρωτική όπως φαίνεται στη φωτογραφία
Οι Αρχές έχουν αποκλείσει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπουν την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν από τις 06:00 ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.

Στο σημείο έχει μεταβεί κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Κύπρου και επιχειρεί αναλυτική καταγραφή των καταστροφών που προκάλεσε η έκρηξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές ύψους 2 δις ευρώ.


Η ορατότητα στην περιοχή γύρω από τη βάση ήταν πολύ χαμηλήΣοβαρή βλάβη στο ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου

Εξαιτίας της έκρηξης έχει προκληθεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Κύπρου, αφού οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί Βασιλικού και Μονής τέθηκαν από το πρωί - γύρω στις 06:00- εκτός λειτουργίας, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το δίκτυο επικοινωνιών. Ειδικά στη Λευκωσία δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.

Πάρα πολύ σοβαρή καταστροφή από τις εκρήξεις υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Χάρης Θράσου.

Το μέγεθος της ζημιάς, στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου, είναι πολύ μεγάλης έκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημείωσε ότι, λόγω του ότι ο σταθμός Βασιλικού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, η ΑΗΚ βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κύπρου με τις εναπομείνασες μονάδες.
Σοκ στην Κύπρο


Συγκλονισμένος δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, από την τραγωδία σήμερα το πρωί στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Ο Κύπριος πρόεδρος μετέβη στη ναυτική βάση και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το μεσημέρι θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, «για να εξετάσει τα συμβάντα και θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τις ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των ανθρώπων, που, εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση, έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω».

Σε ερώτηση για τους νεκρούς ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι δεν θα βιαστεί να δώσει αριθμούς.

Για την κατάσταση που επικρατεί εντός της ναυτικής βάσης ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «να τη χαρακτηρίσω εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, βιβλικής καταστροφής; Όπως και αν την πει κανείς, εκφράζει την πραγματικότητα».

«Διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, για τις εκρήξεις σε εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Μαρί- Ζύγι.

Ο κ. Ομήρου, ο οποίος μετέβη στον χώρο της τραγωδίας, δήλωσε ότι δεν έγινε ορθή εκτίμηση του κινδύνου από τα εμπορευματοκιβώτια που φυλάσσονταν στη βάση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για «χωρίς προηγούμενο εγκληματικά λάθη», τα οποία, είπε, δεν πρόκειται να περάσουν απαρατήρητα.

Αν και δεν είναι η ώρα της απόδοσης των ευθυνών, είπε ο κύριος Αναστασιάδης, εντούτοις υπάρχουν πληροφορίες ότι ο διοικητής της μονάδας έστειλε κατ΄ επανάληψη στο Υπουργείο Άμυνας σημειώματα για τους κινδύνους και την αδυναμία φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων με την πυρίτιδα.

«Εξ όσων γνωρίζω» σημείωσε «το Υπουργείο Άμυνας έφερε ενστάσεις για τη φύλαξη» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται μόνο για στρατιωτική υπόθεση».

Το τραγικό, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι ότι, ενώ υπήρχαν οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους, δεν λήφθηκε οποιοδήποτε μέτρο.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε συμπάθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Ανείπωτη τραγωδία για την Κύπρο χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τα όσα συνέβησαν στη ναυτική βάση.

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μετέβη επίσης στον χώρο της τραγωδίας, είπε ότι δεν είναι υπερβολή αυτό που ακούγεται, ότι πρόκειται περί βιβλικής καταστροφής. Βεβαίως, πρόσθεσε, οι υλικές ζημιές θα επιδιορθωθούν. Επεσήμανε, ωστόσο, το ανεπανόρθωτο της απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Βαθύτατη θλίψη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν. Ο κύριος Καρογιάν τόνισε ότι είναι ανήκουστα και πρωτοφανή τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο του 2011.

«Αδράνειες και αναβλητικότητες, οι οποίες πληρώνονται με ανθρώπινες ζωές» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένες και θα πρέπει να αναζητηθούν πάραυτα.

Βαθειά οδύνη για την τραγωδία εκφράζει η ΕΔΕΚ. Σε ανακοίνωση επισημαίνει ότι αυτή την ώρα η σκέψη και νους όλων είναι με τους οικείους των τραγικών θυμάτων και με τους τραυματίες.

Συγκλονισμένοι δηλώνουν και οι Οικολόγοι, ενώ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Συγκλονισμένος από την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο από τις εκρήξεις στη ναυτική βάση Ζυγίου δήλωσε και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

«Ανείπωτη είναι η θλίψη και η οδύνη μας για το κακό που μας βρήκε. Πρόσωπα αγαπημένα, χάθηκαν τόσο άδικα και τραγικά, ενώ άλλα πολλά τραυματίσθηκαν και σηκώνουν το σταυρό της δικής τους φοβερής δοκιμασίας, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή τους» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τονίζει την ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και διαβεβαιώνει ότι «η Εκκλησία της Κύπρου και ο ίδιος προσωπικά στέκονται αλληλέγγυοι δίπλα στους συγγενείς των αδικοχαμένων αδελφών μας και συμμετέχουν ολόψυχα στον αβάστακτο πόνο τους».

Εκφράζει, επίσης, αγάπη και συμπαράσταση προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των τραυματισθέντων.

Βοήθεια και από την Ελλάδα


Ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, επικοινώνησε  με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού. Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η Κύπρος και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Τα συλλυπητήριά του προς τους πολίτες της Κύπρου εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης.

Όπως είπε, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ομόλογό του, Κώστα Παπακώστα, προς τον οποίο έχει διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια στην Κύπρο.
«Είναι πράγματι ένα τραγικό γεγονός που συγκλονίζει την Κύπρο, είμαστε δίπλα τους. Προς τις οικογένειες των νεκρών εκφράζω τα θερμά μας και ειλικρινή μας συλλυπητήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερη τραγωδία σε μία δεκαετία

Η ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, όπου το πρωί σημειώθηκαν οι φονικές εκρήξεις, φέρει το όνομα του αείμνηστου αρχηγού της, Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν από δέκα χρόνια στις 10 Ιουλίου, βρήκε τραγικό θάνατο, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά τη διάρκεια νυκτερινής πτήσης.

Μαζί με τον Ευάγγελο Φλωράκη, σκοτώθηκαν ο τότε διοικητής της Αεροπορίας, ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού, υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, και οι χειριστές του ελικοπτέρου, σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: