ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι» για την ισπανική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι το μεταρρυθμιστικό έργο που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση είναι ατελές και ότι είναι αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα. «Το έργο...
της αποκατάστασης της οικονομίας είναι ελλιπές και οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί», αναφέρει το ΔΝΤ στα προκαταρκτικά συμπεράσματα μιας αποστολής αξιολόγησης στην Ισπανία.

Το Ταμείο αναγνωρίζει πάντως ότι «η πολιτική απάντηση στις οικονομικές προκλήσεις της Ισπανίας κατά το παρελθόν έτος υπήρξε σθεναρή και ευρεία και συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών».

«Αυτή η βελτίωση της εμπιστοσύνης των αγορών που ακολούθησε ήταν καθοριστική όχι μόνο για την Ισπανία αλλά επίσης, δεδομένου του συστημικού μεγέθους της Ισπανίας, και για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», σημειώνει το ΔΝΤ.

Ωστόσο, «οι κίνδυνοι των καθοδικών τάσεων (στο χρηματιστήριο) κυριαρχούν», με βραχυπρόθεσμα μια πιθανή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, και μακροπρόθεσμα μια ανάπτυξη που παραμένει χαμηλή και μια ανεργία υψηλή.

«Για να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης των μεσοπρόθεσμων ελλειμμάτων, θα χρειαστούν οπωσδήποτε συμπληρωματικά μέτρα», εκτιμά το Ταμείο.

Η Ισπανία, η οποία επλήγη από την κρίση και το σπάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων, αγωνίζεται να πετύχει και πάλι ανάπτυξη: μετά από μια απότομη μείωση του ΑΕΠ της το 2009, κατά 3,7%, το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το 2010 (-0,1%). Κατά το πρώτο τρίμηνο, η ισπανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά 0,3%, εξαρτώμενη μόνο από τις εξαγωγές, ενώ η εγχώρια κατανάλωση παραμένει σε μέτρια επίπεδα.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ το 2011, και στο 3% το 2013, μετά από το 9,24% το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...