Μόνο η Αυστρία γλιτώνει από το φάντασμα της ανεργίας


Μιχάλης Παπανίδης
Στο 1,6% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό τον Ιούλιο, για πέμπτο συνεχή μήνα, στο 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.

Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,7%. Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται τα ευματάβλητα κόστη, όπως αυτά της ενέργειας, επιταχύνθηκε στο 1% από 0,9%.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό ανεργίας, αυτό παρέμεινε σταθερό στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1998. Περίπου 15,8 εκατομμύρια άτομα υπολογίζεται ότι είναι άνεργοι, μειωμένοι κατά 8.000 έναντι του προηγούμενου μήνα.

Στο σύνολο της ΕΕ, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,6%. Το υψηλότερο ποσοστό είναι στην Ισπανία με 20,3% και το χαμηλότερο στην Αυστρία με 3,8%.

Στη Γερμανία, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε για 14ο συνεχόμενο μήνα. Το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,6%.

Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τις νέες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, στις 2 Σεπτεμβρίου, κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ μετά τις διακοπές του Αυγούστου.

Οι προβλέψεις του Ιουνίου έκαναν λόγο για επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 1% το 2010, με πληθωρισμό 1,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...