Η ασπρόμαυρη ελληνική τηλεόραση




Νανά Παλαιτσάκη




Ρούλα Κορομηλά
Ρούλα Κορομηλά
Είναι καλοκαίρι με τα τζιτζίκια στον κήπο μου να «σαπορτάρουν» τη φωνή του David Bowie στο «Space Oddity». Στο γραφείο δίπλα στον υπολογιστή, η Ρούλα Κορομηλά στο εξώφυλλο του περιοδικού «Down - Town», φορώντας το μπουρνούζι της, γελάει παιχνιδιάρικα στη ζωή, που επιφυλάσσει, τελικά, την πιο απροσδόκητη μετωπική σε όλους.

Τα νέα στον μικρόκοσμό μας αναφέρονται στην παραίτηση Χούκλη, στα χρήματα που θα παίρνει η Τατιάνα στο STAR, στην ανακοίνωση του ΣΚΑΪ ότι: «η διοίκηση του σταθμού στηρίζει Παναγόπουλο», με τις πληροφορίες επίσης από τον σταθμό του Φαλήρου να υποστηρίζουν ότι πέντε γυναίκες δημοσιογράφοι απολύθηκαν την Παρασκευή
Μαρία Χούκλη
Μαρία Χούκλη


Θέλω σήμερα με καφέ (και όσοι ακόμη είναι καπνιστές και με τσιγάρο) να δούμε φωτογραφίες προσώπων που υπήρξαν οι πιο δυνατοί παίκτες στο πόκερ των media τα τελευταία είκοσι χρόνια και πώς τους βρίσκει το προσωρινό κλείσιμο μίας παρτίδας, γιατί… στο χρόνο όλα είναι σχετικά.

1989 – 2010

Η ιδιωτική τηλεόραση γεννιέται με το MEGA να προηγείται του ΑΝΤ1 δύο μήνες.

Λιάνα Κανέλλη: Κεντρική παρουσιάστρια στο δελτίο του «Μεγάλου Καναλιού», έχοντας δίπλα της ένα νέο αγόρι με καθαρή αργή φωνή και μεγάλο κοκάλινο σκελετό γυαλιών. Είναι ο Νίκος Χαντζηνικολάου. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, η Λιάνα είναι βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ ο Νίκος Χατζηνικολάου συνεχίζει να ανεβάζει τις μετοχές του, τόσο στην παρουσίαση όσο και τον συντονισμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ALTER,
Λιάνα Κανέλλη
Λιάνα Κανέλλη
ασχέτως αν ο Πέτρος Μπούτος εμμένει ότι το φαν κλαμπ «της Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω» παρακολουθεί το δελτίο του συγκεκριμένου δημοσιογράφου. «Εχθροί και φίλοι» συμφωνούν ότι είναι «πολύ καλός γι’ αυτό που κάνει» και γι’ αυτό μεταφέρει κοινό από το κυριλέ MEGA, στον «αγνώστου ταυτότητας κάποτε ALPHA», έως το «λαϊκό» ALTER.

Φωτεινή Πιπιλή: Άλλη μία γυναίκα που έκανε μεγάλη καριέρα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Στις αρχές του 90, παρουσίαζε εκπομπή στον ΑΝΤ1 με τίτλο «Αυτά και άλλα». Υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει ως «μούσα» του Τάκη Ζαχαράτου, συμμετείχε, δημιουργώντας αντιδράσεις και σχόλια στο «Dancing» του Αντένα, υποστηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά, προστατεύει το περιβάλλον, λατρεύει τις γάτες και δηλώνει ότι «όπου πάρτι και χαρά η… Πιπίλω πρώτη», αφού γουστάρει να χορεύει και σε όποιον αρέσει…

Νίκος Μαστοράκης: Στις αρχές του 90, ο πρόεδρος του ΑΝΤ1 τον αναζήτησε στην Αμερική, για να του προτείνει να αναλάβει το νέο κανάλι που θα ξεκινούσε τότε. Ο Νίκος δέχθηκε, γύρισε από το L.A., μετέτρεψε την προεδρική σουίτα του Ιntercontinental σε μίνι τηλεοπτικό στούντιο και σε ένα μήνα παρέδωσε 24ωρο πρόγραμμα ροής, μαζί με τρέιλερ και σήματα σταθμού.

Μετά από μία μακρόχρονη πορεία στον ΑΝΤ1, συνεργάστηκε με τον ΣΚΑΪ και το STAR και παρουσίασε την εκπομπή «ΑΡΓΑ με τον Νίκο Μαστοράκη». (Σε εκείνη την εκπομπή, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι είχαν εκμυστηρευθεί, παίζοντας με ένα αγχολυτικό μπαλάκι, απίστευτες στιγμές της ιδιωτικής τους ζωής) Μετά απομακρύνθηκε από τις κάμερες, για να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις του. Τα τελευταία νέα που έχω για εκείνον, θέλουν να διαπραγματεύεται να διαχειριστεί τηλεοπτικό «αέρα» καναλιού στο άμεσο μέλλον.

Σεμίνα Διγενή: Στην ιδιωτική τηλεόραση δημιούργησε «σχολή» με τις πρωτοποριακές - για την εποχή - ιδέες της. Το στήσιμο της εκπομπής «Ιστορίες για αγρίους» έκανε τρελό σουξέ. Αναζήτησε και βρήκε ανθρώπους όπως η Κατερίνα Σνάιντερ και η Ελένη Λουκά, που… ως πρωτοεμφανιζόμενες τότε και με την παράδοξη
Ανδρέας Μικρούτσικος
Ανδρέας Μικρούτσικος
εικόνα τους, είχαν «εκτινάξει» τους δείκτες της τηλεθέασης. Την προηγούμενη τηλεοπτική χρονιά που παραιτήθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, θέλησε να παραμένει εκτός μικρής οθόνης, πιστεύοντας ότι ο χώρος έχει μετατραπεί σε «απόπατο».

Αντρέας Μικρούτσικος: Έχει διεκδικήσει τον τίτλο «Ο πατέρας του reality». Αν αρχίζαμε να απαριθμούμε τι έχει κάνει ο Αντρέας στην τηλεόραση, θα μας «πετούσε έξω» το σύστημα. Ο Μικρούτσικος δημιούργησε φανατικούς οπαδούς και φανατικούς φίλους, έδωσε θηριώδεις τηλεθεάσεις, κέρδισε μυθικά ποσά, πρόσφερε δουλειές σε εκατοντάδες ανθρώπους, ξόδεψε πολλά χρόνια της ζωής του μπροστά σε κάμερες, νυμφεύθηκε μία από τις αγαπημένες του σε απευθείας σύνδεση και… διαχειρίστηκε τα δύο τελευταία χρόνια, περίοδο ζωής από τις πιο δύσκολες στην καριέρα του: Χώρισε, έχασε δουλειές, έχασε λεφτά, δημοσιοποίησε ότι έφτασε στον «πάτο» και… προς το παρόν παραμένει χωρίς τηλεοπτική στέγη.

Βάσια Τριφύλλη: Ηθοποιός και μία από τις πολύ μεγάλες αξίες στα χρηματιστήρια των media, τη δεκαετία του 90. Το περίφημο «Ραντεβού στα τυφλά», στο MEGA, νομίζω ότι είχε φτάσει το 70% στην τηλεθέαση, μπορεί και παραπάνω… Μετά το «Μεγάλο Κανάλι», η Βάσια έκανε ένα πέρασμα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο Νίκος Κακαουνάκης της πρότεινε να παρουσιάζει πρωινάδικο, το περίφημο «Με την μπουκιά στο στόμα», αλλά η συνεργασία δεν ευνοήθηκε από τις συγκυρίες, καθώς το κανάλι τότε έμπαινε σε μεγάλες οικονομικές περιπέτειες.
Από τότε, η Βάσια συνεχίζει στο θέατρο, έμπλεξε με την πολιτική σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ δεν παραλείπει ποτέ σε κάθε δημόσια εμφάνισή της να δηλώνει ότι επιθυμεί να ξανακάνει τηλεόραση. Αλλά… μέχρι στιγμής δεν…
Γιώργος Πολυχρονίου
Γιώργος Πολυχρονίου


Γιώργος Πολυχρονίου: Μόλις βλέπουμε τηλεπαιχνίδι, μπορεί αυτομάτως στο μυαλό μας να εισβάλει η μορφή του «G. Polly», ο οποίος με το ξεκίνημα του «Μεγάλου Καναλιού» εμφανίστηκε ως παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιού, έχοντας δίπλα του την Ελένη Μενεγάκη, σε πολυαγαπημένο ρόλο «γλάστρας». Ο «Τροχός της τύχης» γνώρισε μεγάλες δόξες την εποχή που τον παρουσίαζε, αλλά… από ένα διάστημα και μετά… αν και ταλαντούχος παρουσιαστής, εξαφανίστηκε από τη μικρή οθόνη.

Άννα Δρούζα: Ξεκίνησε με εκπομπή life style στον ΑΝΤ1. Το «Κάτσε καλά» έδωσε τη δυνατότητα να «πατήσουν» όλες οι εκπομπές του είδους, ενώ εκείνη πέρασε αρκετά σύντομα σε εκπομπές κοινωνικού τύπου. Το «Μπορώ» στον ALPHA έκανε σουξέ. Το πέρασμά της από την κρατική τηλεόραση σχολιάζεται από πολλούς, που βρίσκουν με την εκπομπή της «φραπελιάς» πάτημα, για να εξαπολύσουν την πολεμική τους. Στη συνέχεια, τη συναντάμε στο STAR. Την περσινή τηλεοπτική σεζόν, ο θάνατος της μητέρας της γίνεται αφορμή να εγκαταλείψει τα τηλεοπτικά, επιθυμώντας να βρει τον χρόνο να σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενο τηλεοπτικό της βήμα.


Έλενα Ακρίτα
Έλενα Ακρίτα
Έμυ Λιβανίου: Η Έμυ, μετά την περίφημη συνέντευξή της στο «On–off» της «Ελευθεροτυπίας», όπου θεωρήθηκε από πολλούς ότι «άδειαζε» συνεργάτες και χαρακτήριζε «νουμεράκια» τον διευθυντή ειδήσεων του STAR, Σταμάτη Μαλέλη, βρέθηκε στα μισά της χρονιάς εκτός καναλιού και εκπομπής.

Αν και το περιστατικό συνέβη τρία χρόνια πριν, αν και η δημοσιογράφος τόλμησε να καταθέσει πολλές προτάσεις σε κανάλια για συνεργασία, ακόμη και στην κρατική τηλεόραση, αν και επελέγη για την παρουσίαση του «TEN» στον ALPHA, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η τηλεοπτική στέγη που θα τη φιλοξενήσει…

Έλενα Ακρίτα: Πολυτάλαντη και χαρισματική, η Έλενα έχει υπογράψει ως σεναριογράφος τις μεγαλύτερες επιτυχίες του «Μεγάλου Καναλιού» τα τελευταία χρόνια. «Βέρα στο δεξί» και «Μυστικά της Εδέμ» είναι ενδεικτικά παραδείγματα. Όμως, μετά τα «Φώτα Πορείας» στην κρατική τηλεόραση και τον περίφημο «Αδύναμο κρίκο», τη «χάσαμε» από τις κάμερες. Μακάρι να γινόταν να τη βλέπαμε μπροστά… Πού; Εγώ
Τέρενς Κουίκ
Τέρενς Κουίκ
προσωπικά θα την ήθελα, μα σαν τρελή θα την ήθελα, σχολιάστρια στο δελτίο ειδήσεων.

Τέρενς Κουίκ: Ο Τέρενς, στις αρχές του 90, βρέθηκε ως στέλεχος και κεντρικός παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων στον ΑΝΤ1. Με τρίωρη πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο, με το ρόλο του διευθυντή ενημέρωσης στο κανάλι, με εκπομπή κάθε Κυριακή μεσημέρι, υπήρξε από τους μεγαλύτερους σταρ της ιδιωτικής τηλεόρασης. Όταν ήρθε σε ρήξη, πήγε στο STAR και μετά στο ALTER, όπου για τρία χρόνια παρουσίαζε την πρωινή ενημερωτική εκπομπή του σταθμού. Στη συνέχεια, αναζήτησε στέγη στην ΕΤ3. Το τελευταίο διάστημα, όπως πληροφορηθήκαμε από τον ίδιο, έχει αναλάβει το δελτίο ειδήσεων ενός μικρού καναλιού, με το σκεπτικό ότι μπορεί να το οδηγήσει στη νέα εποχή.


Νίκος Ευαγγελάτος
Νίκος Ευαγγελάτος
Νίκος Ευαγγελάτος: Άλλος ένας παίκτης από τους πιο δυνατούς στο χρηματιστήριο αξιών της ιδιωτικής τηλεόρασης. Αναδείχθηκε στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ. Ο Νίκος Κακαουνάκης, όπως και ο Σταμάτης Μαλέλης, πίστευαν πολύ στο νεαρό τότε δημοσιογράφο και η εξέλιξή του δεν διέψευσε κανέναν.

Ο Νίκος είχε διείσδυση στο «λαϊκό» κοινό, που αποτελούσε και τη μεγαλύτερη δεξαμενή τηλεθεατών του καναλιού, με αποτέλεσμα το κεντρικό δελτίο του σταθμού, με παρουσιαστή τον Ευαγγελάτο, να γνωρίσει κάποτε μεγάλες δόξες τηλεθέασης.

Συνέχισε, αναλαμβάνοντας επιτελική θέση στον ALPHA, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πέρασε από το TEMPO, βρέθηκε μετά στο ALTER, για να μετακομίσει στον ΑΝΤ1 με τον οποίο οι δρόμοι τους χώρισαν μερικούς μήνες πριν. Προς το παρόν, παρά τα διάφορα σενάρια που τον ήθελαν να κατευθύνεται προς ALTER, δεν είναι στην τηλεόραση, ενώ ασχολείται με το δικό του site.

Έλλη Στάη: Η τελευταία εμφάνισή της δίπλα στον Νίκο Χατζηνικολάου από τη συχνότητα του ALTER στις εκλογές, ήταν τουλάχιστον εξαιρετική. Η Έλλη, έχοντας διανύσει μία μεγάλη διαδρομή στον ενημερωτικό τομέα και την ιδιωτική τηλεόραση, ταυτίστηκε με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, όταν με τον Σταμάτη Μαλέλη καθιέρωσαν τα «παράθυρα», εγκαινιάζοντας έτσι το «πολιτικό καφενείο» στο δελτίο ειδήσεων. Ήταν το 1993, θυμάμαι, που ο κόσμος, αλλά και καλεσμένοι στο δελτίο του καναλιού, της απευθύνονταν ως «κυρία ΣΚΑΪ». Από τότε ως σήμερα, η ιδιωτική τηλεόραση χτυπήθηκε από «τυφώνα» αλλαγών, τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικών συμφερόντων όσο και σε επίπεδο ποιοτικών εκπτώσεων στην παραγωγή του οποιο
Μάρα Ζαχαρέα
Μάρα Ζαχαρέα
υδήποτε τηλεοπτικού προϊόντος. Για μια σειρά λόγων, η Έλλη επέλεξε να απέχει από τα τηλεοπτικά δρώμενα, αν και λίγους μήνες πριν ο ΑΝΤ1 και ο Στρατής Λιαρέλλης επεχείρησαν με πολλούς τρόπους να την εντάξουν στο δυναμικό τους. Οι κουβέντες αφορούσαν καταρχάς την παραγωγή εκπομπής και όχι τόσο την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων.

Μάρα Ζαχαρέα: Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα ως πολιτική συντάκτρια. Ο γάμος της με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο εκτιμήθηκε από πολλούς ως πλεονέκτημα ή μειονέκτημα στα επαγγελματικά της σχέδια. Παρουσίασε το κεντρικό δελτίο του MEGA με σχολιάστρια στο παράθυρο την Έλλη Στάη και βρέθηκαν κάποια στιγμή να συνυπάρχουν ως συμπαρουσιάστριες του κεντρικού δελτίου του ALPHA, δίνοντας αφορμή στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ να έχει νέο θέμα κάθε μέρα για την «παρασκηνιακή σχέση των δύο γυναικών», που ολοκληρώθηκε με την αποχώρηση της Έλλης Στάη και μία συνέντευξή της τότε στον Γιώργο Αυτιά, που τα έλεγε όλα, χωρίς να «λέει» τίποτα. Η κυρία Ζαχαρέα επέλεξε με δηλώσεις της, και παρά την πρόταση του Νίκου Χατζηνικολάου για συνεργασία, να παραιτηθεί από την «on camera» πορεία της, επιλέγοντας για προσωπικούς λόγους, όπως δήλωσε, την αποχή από τα «τηλεοπτικά»…


Μαλβίνα Κάραλη
Μαλβίνα Κάραλη
Θα ολοκληρώσω με τους μεγάλους απόντες, επιλέγοντας μία ειδική κατηγορία «τηλεανθρώπων».

Βλάσης Μπονάτσος: Φεύγοντας ο Βλάσης, κατάλαβα, ένιωσα, πίστεψα ότι το «πάρτι τελείωσε». Το «φορτώστε» υπάρχει πάντα γύρω μας με το χαρακτηριστικό «γρέζι» της φωνής του.

Μεγάλο ταλέντο, εφηβική διάθεση και μία πίκρα που ποτέ δεν δημοσιοποίησε για τον τρόπο που τον «έφυγαν» από τη μικρή οθόνη. Οι μεγάλες του αγάπες, η Μάρθα, η Ζένια και το ανεξερεύνητο του σύμπαντος.

Μαλβίνα Κάραλη: Τόσα χρόνια μετά και νομίζω ότι έχει κάνει «φάρσα» και απλώς … κάποια στιγμή θα εμφανιστεί, πιθανόν φορώντας το καπέλο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, για να προχωρήσει σε πολιτικό σχόλιο… Μπορεί να μοιάζει παράλογο, αλλά ο αριθμός του κινητού της παραμένει πάντα στις «επαφές» μου, όπως και μία ακόμη με την ένδειξη: «ΚΑΚΑΟΥ»…

Νίκος Κακαουνάκης
Νίκος Κακαουνάκης

Νίκος Κακαουνάκης: Ο Νίκος, διαμορφωτής πολιτικής άποψης που πολλοί λάτρευαν να αποδομούν. Οι ρήξεις και οι συγκρούσεις που προκάλεσε, αδυσώπητες.

Θα σταθώ σήμερα στη μεγάλη ευγνωμοσύνη και αγάπη που ξέρω ότι έχουν για εκείνον τα παιδιά που εργάζονται στο «ΚΑΡΦΙ», καθώς ο Νίκος είχε δώσει αγώνα για να κατοχυρωθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας τους μαζί του…

Γιώργος Κοίλιαρης: Είστε πολλοί οι νεότεροι που δεν θυμάστε τον ρεπόρτερ που χάθηκε σε αποστολή για την κρατική τηλεόραση στο Αφγανιστάν. Εγώ τον θυμάμαι με μια κόκκινη μπαντάνα στο λαιμό, τζιν πουκάμισο και τζιν παντελόνι, στην αίθουσα σύνταξης του ΣΚΑΪ, να μου εξηγεί - με χαμόγελο πάντα - τις προτάσεις που είχε καταθέσει για «έρευνες» σε θέματα που πίστευε εκείνος με πάθος.

Γιώργος Κοίλιαρης
Γιώργος Κοίλιαρης
Η ψυχή του μικρού παιδιού και η βοήθεια που έδινε σε νεότερους συναδέλφους, απίστευτη. Ρεπόρτερ για πολλά χρόνια, πρώτης γραμμής, με αρχές δεοντολογίας και πάθος, για να καλύψει το επόμενο αποκλειστικό.

Θα κλείσω, υπενθυμίζοντας σε όλους την απίστευτη ελαφρότητα της ματαιοδοξίας, που προσφέρει απλόχερα η αναγνωρισιμότητα. Τελικά, άλλο η επιτυχία και άλλο η ευτυχία... Είναι ωραίο να ακούς τα τζιτζίκια, απαλλαγμένος από τη «μέγγενη» των μετρήσεων τηλεθέασης, είτε είσαι παίκτης ΝΒΑ είτε στη Β' Εθνική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...