Σλοβακία. Η κυβέρνηση της χώρας υπεραμύνεται της απόφασής του κοινοβουλίου να μην συμμετέχει η Σλοβακία στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Η ΕΕ παραδέχεται ότι η αλλαγή στάσης της Σλοβακίας είναι μέσα στα νόμιμα πλαίσια.

 Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Σλοβακίας υπεραμύνθηκαν σήμερα της απόφασης του σλοβακικού κοινοβουλίου να μην συμμετέχει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ίβαν Μίκλος σε σχόλιά του στον σλοβακικό Τύπο απέρριψε τις επικρίσεις που δέχθηκε η χώρα από τον ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, που κατηγόρησε τη Μπρατισλάβα για "έλλειψη" αλληλεγγύης.
"Αν πρόκειται για την αλληλεγγύη των φτωχών προς τους πλούσιους, των υπεύθυνων προς τους ανεύθυνους ή των φορολογούμενων προς τους διοικητές και τους ιδιοκτήτες τραπεζών, τότε δεν θεωρώ ότι πρόκειται για το σωστό είδος αλληλεγγύης", δήλωσε ο Μίκλος.
Και ο προέδρος της Βουλής της Σλοβακίας Ρίχαρντ Σούλικ χαιρέτισε επίσης την απόφαση λέγοντας: "Είμαι υπερήφανος που δείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά".Ο Σούλικ πρόσθεσε ότι, αν τα χρήματα προορίζονται για να πληρώσουν τα χρέη αυτών που δημιούργησαν οι ίδιοι τα προβλήματά τους, τότε στέλνεται το "λάθος μήνυμα" στις χρηματοπιστωτικές αγορές διότι θα δείξει ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα ίδια τους τα κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας. Παλαιότερα και η πρωθυπουργός της χώρας Ιβέτα Ραντίκοβα είχε δηλώσει αντίθετη στην προσφορά βοήθειας στην Ελλάδα με τη δικαιολογία ότι είναι πιο πλούσια από τη Σλοβακία.
Η πρώτη αντίδραση του Ρεν μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Σλοβακίας ήταν ότι πρόκειται για "παραβίαση της δέσμευσης που ανέλαβε η Σλοβακία απέναντι στο Eurogroup για την υπό όρους και υπό προθεσμία χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα".
Ομως ο Αμαντέου Αλταφάζ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρεν, υπογράμισε ότι "η παραβίαση στην οποία αναφερόμαστε είναι παραβίαση δέσμευσης που είχε αναλάβει ένας υπουργός μίας ανεξάρτητης κυβέρνησης μέλους της ευρωζώνης", όχι παραβίαση μίας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.
Πάντως ο Αλταφάζ υπογράμμισε ότι παρά την αλλαγή κυβέρνησης "βασιζόμαστε σε όλα τα μέλη της ευρωζώνης να ακολουθούν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί" από τους προκατόχους τους, ενώ αποκάλεσε "αρκετά ασυνήθιστη" την απόφαση της Σλοβακίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...