Ντοκουμέντο ντροπής


zougla.gr


Όταν το κράτος… λείπει σε διακοπές…(μόνιμα)… και εσύ, μετά από σοβαρό ατύχημα, βρίσκεσαι εγκλωβισμένος στο αναποδογυρισμένο σου αυτοκίνητο, στη μέση της Εθνικής οδού και περιμένεις τους διασώστες του ΕΚΑΒ...


Παρασκευή πρωί, διακόσια μέτρα από τα διόδια της Θήβας. Δύο αυτοκίνητα έχουν συγκρουστεί βίαια και τέσσερις άνθρωποι, είναι εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους. Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων που φτάνουν στο σημείο, παρακολουθούν σοκαρισμένοι τους τραυματίες να φωνάζουν για βοήθεια. Οι περισσότεροι απλά σταματούν για αν δουν τι συμβαίνει (αιώνιοι Έλληνες)… και απομακρύνονται, ενώ κάποιοι άλλοι, περισσότεροι ευαισθητοποιημένοι, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Οι τρείς από τους τέσσερις επιβάτες τελικά απεγκλωβίζονται γρήγορα, ενώ ο τέταρτος, που είναι και ο σοβαρότερα τραυματισμένος, παραμένει καθηλωμένος στη θέση του, αφού «φράκαρε» η ζώνη ασφαλείας. Μετά από πέντε λεπτά οι οδηγοί καταφέρνουν να τον βγάλουν και αυτόν από τα συντρίμμια.

Και τότε ξεκινά ένας νέος Γολγοθάς… Η αναμονή για το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ…

Περαστικοί που έχουν σταματήσει στο σημείο, καλούν την Τροχαία, αλλά και το ΕΚΑΒ. Οι άντρες της Τροχαίας φτάνουν στο σημείο 10-15 λεπτά αργότερα και προσπαθούν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς η κίνηση διεξάγεται με δυσκολία. Ένας άνθρωπος που αιμορραγεί και άλλοι τρεις σε κατάσταση σοκ, χρήζουν άμεσης διακομιδής σε νοσοκομείο.

Η ώρα περνά και οι πολίτες, γεμάτοι αγωνία για την κατάσταση του τραυματία, τηλεφωνούν συνεχώς στο ΕΚΑΒ. Η απάντηση του απελπισμένου υπαλλήλου που απαντά στις κλήσεις είναι κατηγορηματική. Υπάρχει ένα και μοναδικό ασθενοφόρο, που τη στιγμή εκείνη μεταφέρει άλλο ασθενή. Μόλις ολοκληρώσει τη διακομιδή, τότε και μόνο, θα μπορέσει να προσεγγίσει το σημείο που έχει γίνει το ατύχημα.

«Ένα ασθενοφόρο υπάρχει στην περιοχή, τι θέλετε να κάνω, έχω κάποιο λόγο να μη στείλω;», απαντά ο υπάλληλος του ΕΚΒΑ, αδυνατώντας και ο ίδιος να πιστέψει όσα συμβαίνουν. «Δεν υπάρχει προσωπικό. Εδώ και 5-6 χρόνια, έχουμε μόνο ένα ασθενοφόρο. Πέστε μου τι να κάνω εγώ. Λέτε να μη θέλω να τους βοηθήσω;»…

Ακούστε την κλήση που έκανε στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, ένας από τους οδηγούς που σταμάτησαν προς βοήθεια των τραυματιών.




Αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία μπορεί να βρεθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή αντιμέτωπος ένας τραυματίας, η ζωή του οποίου κρέμεται από μία κλωστή. Και μάλιστα όχι σε κάποιον απομακρυσμένο δρόμο της Περιφέρειας, αλλά στην Εθνική Οδό! Ένα ασθενοφόρο για όλη την περιοχή, αφού «δεν υπάρχει προσωπικό». Οι κραυγές των ανθρώπων που καλούσαν για βοήθεια, εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, αλλά και εκείνη του υπαλλήλου του ΕΚΑΒ, που απεγνωσμένος λέει πως θα κάνει ό,τι μπορεί, είναι η εικόνα της σύγχρονης, κατά τ' άλλα, Ελλάδας.

«Να μην πληρώσουμε διόδια», μουρμούρισε μέσα στα νεύρα του ένας διερχόμενος από το σημείο οδηγός, «για να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση που επικρατεί».

Φανταστείτε μόνο την εικόνα όσων περιγράφονται παραπάνω. Μόνο την εικόνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...