Κλήση στον Γ.Σανιδά

Το κατώφλι της Δικαιοσύνης θα κληθεί να περάσει ο συνταξιούχος Γ. Σανιδάς. Αυτή τη φορά, προκειμένου να απολογηθεί για παραβίαση κανόνων δικαίου από τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που κατείχε σε μια φάση που τα σκάνδαλα της Ν.Δ. «έσκαγαν» το ένα μετά το άλλο και εκείνος πάσχιζε, από κοινού με την κυβέρνηση, να απλώσει πέπλο συγκάλυψης.

Ηδη, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου Μ. Μπετενιώτης έχει στείλει στον Αρειο Πάγο και στον...

... υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη τα πρακτικά της εξεταστικής (αύριο στη Βουλή αποφασίζεται η σύσταση επιτροπής για προανακριτική έρευνα), τα οποία μελετώνται προσεκτικά. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα καθίσταται σαφές ότι ο πρώην εισαγγελέας εμπόδισε, κατ' επανάληψη και με επιμονή, να φτάσει στη Βουλή η επίμαχη δικογραφία.

Τον (τότε) αλαζόνα Γ. Σανιδά καίνε η περίφημη φράση του περί παραπλανηθέντων υπουργών, με την οποία έσπευσε να δώσει γραμμή στους εισαγγελείς που διερευνούσαν την υπόθεση αλλά και οι σκανδαλώδεις παρεμβάσεις του, προκειμένου να εμποδιστεί η αποστολή της δικογραφίας στο Κοινοβούλιο. Με την περίφημη παραγγελία του, στις 4 Σεπτεμβρίου 2008, προς τον τότε διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών κ. Κολιοκώστα, ο κ. Σανιδάς, πιεζόμενος από τα δημοσιεύματα του τύπου και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ζητούσε -ύστερα από τρεις αρχειοθετήσεις του «φακέλου Βατοπέδι»- την «περαιτέρω διερεύνηση για την διακρίβωση τελέσεως εγκλημάτων κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου». Εντόπιζε όμως τις ευθύνες στα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στους ορκωτούς εκτιμητές των προς ανταλλαγή ακινήτων και προς πάντα συμμέτοχο. Ταυτόχρονα, φρόντιζε να αφήσει στο απυρόβλητο και, επί της ουσίας να απαλλάξει, χαρακτηρίζοντας ως «παραπλανηθέντες, αφ' ενός τους αρμόδιους εκάστοτε υπουργούς, αφ'ετέρου την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που αποδέχθηκε τις εκτιμήσεις».

«Αυτό δεν ήταν παραγγελία, έβγαλε μια οιονεί απόφαση», κατέθεσε στην εξεταστική της Βουλής η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Σωτηροπούλου, που διενήργησε την ανάκριση μαζί με τον εισαγγελέα Εφετών Ηλία Κολιούση, ο οποίος, απαντώντας στο ερώτημα με ποια κριτήρια λειτούργησε ο Γ. Σανιδάς, κατέθεσε χωρίς περιστροφές: «Με κριτήρια μη δικαστικά, με κριτήρια σκοπιμοτήτων».

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τους δύο δικαστές που παραιτήθηκαν στις 23 Οκτωβρίου 2008, χαλώντας τα σχέδια των τότε «ενοίκων» του Μαξίμου και του κ. Σανιδά, όταν ο τελευταίος με όργανό του τον διορισμένο, μόλις λίγες μέρες πριν, νέο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Καρούτσο επέμενε να μην αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή. Και όταν διαπίστωσε το μάταιο των προσπαθειών του, απέσπασε τη δικογραφία από τους δύο διακεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς.

«Ηξερε, αλλά δεν μας είπε»

«Θα γράψω βιβλίο για τις συνθήκες και το πώς λειτούργησε η υπηρεσία στο συγκεκριμένο θέμα» αποκάλυψε στην Εξεταστική ο κ. Κολιούσης. «Σε διάστημα 15-20 ημερών, από την έναρξη της έρευνας, τις καταθέσεις και το έγγραφο των τριών δικηγορικών συλλόγων Θράκης προς τον κ. Δούκα, που περιήλθε στα χέρια μας, καταλήξαμε με την κ. Σωτηροπούλου στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν ακριβή αυτά που έλεγε ο κ. Σανιδάς, πως δεν υπήρχε εμπλοκή αλλά πλάνη των πολιτικών προσώπων. Ο Σανιδάς ήξερε ότι είχε ήδη εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου της Ξάνθης (καταδικάστηκε η πρόεδρος του κ. Ψάλτη για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη δημοσίευσή της), αλλά σ' εμάς που κάναμε την έρευνα δεν το είχε πει. Θα ήμασταν εμείς κατηγορούμενοι σήμερα αν συνεχίζαμε την έρευνα, διότι το Σύνταγμα λέει την αποστολή αμελητί στη Βουλή. Οταν είπαμε στον κ. Σανιδά τα συμπεράσματα της έρευνάς μας, εκείνος επέμενε στη θέση του. Ο, τι και να του λέγαμε επέμενε ότι ευθύνη πολιτικών δεν υπάρχει. Του είπαμε ότι από τη στιγμή που έχουμε τις υπογραφές υπουργών δεν μπορούμε να πούμε ότι παραπλανήθηκαν», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από την καταδίκη της κ. Ψάλτη, επιβαρυντικά της θέσης του κ. Σανιδά είναι δύο γεγονότα:

*Οτι οι υπάλληλοι της ΚΕΔ είναι κατηγορούμενοι, ενώ εκείνος τους χαρακτήριζε «παραπλανηθέντες».

*Στη Βουλή έχει φτάσει έγγραφο της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού για τον τότε υφυπουργό Κ. Κιλτίδη, σχετικά με την αποδοχή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τον χαρακτηρισμό του δάσους της Ουρανούπολης ως δασικής έκτασης.

Αποκαλυπτικοί είναι οι δύο δικαστές και για τον ρόλο του κ. Καρούτσου, ο οποίος διορίστηκε την 1η Οκτωβρίου στη θέση του κ. Κολιοκώστα ως διευθύνων την Εισαγγελία Αθηνών.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...