«Θα παίρναμε πρωτάθλημα αν δεν...»


«Θα παίρναμε πρωτάθλημα αν δεν...»
Ο Σανέλ Γιάχιτς βάζει στην άκρη τα προβλήματα της ΑΕΚ, εξυμνεί τη δυναμική της “Ένωσης” και αποθεώνει Μπάγεβιτς, Τζιμπούρ και Σκόκο. Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Βόσνιου αμυντικού στο gazzetta.gr.


- Ήρθες στην Ελλάδα πριν από 2,5 χρόνια για λογαριασμό του Άρη και στο ξεκίνημα της εφετινής σεζόν βρέθηκες στην ΑΕΚ, μετά από εισήγηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς... Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής εντυπώσεις σου από τη νέα σου ομάδα;
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας μεγάλος σύλλογος με σπουδαία ιστορία και πολύ πιστό κόσμο! Είναι η κορυφαία ομάδα που έχω αγωνιστεί έως τώρα στην καριέρα μου και νοιώθω πολύ ικανοποιημένος από την επιλογή μου... Αν δεν κατακτήσω τίτλους με τη φανέλα της ΑΕΚ, δύσκολα θα τα καταφέρω κάπου αλλού...»
- Είχες την ίδια άποψη και πριν ενταχθείς στο δυναμικό της ομάδας;
«Ναι, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό! Ήξερα ότι είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα αλλά δεν είχα εξοικειωθεί απόλυτα με τη δυναμική της! Αυτό που με προδιαθέτει πολύ θετικά προς τον σύλλογο, είναι το πρωτοφανές δέσιμο του κόσμου με την ιδέα της ομάδας... Αυτό δεν το έχω ξαναζήσει πουθενά...»
- Τις τελευταίες δύο χρονιές όμως, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα... Αυτό δεν είναι πρόβλημα για τους παίκτες;
«Αυτό είναι μία πραγματικότητα και αν τα πράγματα ήταν καλύτερα, πιστεύω ότι με το ρόστερ που έχουμε, τώρα θα διεκδικούσαμε το πρωτάθλημα! Ωστόσο, πού δεν υπάρχουν προβλήματα; Όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι διέρχονται κάποια στιγμή μία κρίση και θεωρούνται μεγάλοι επειδή ακριβώς έχουν τον τρόπο να βρίσκουν τις λύσεις... Άλλωστε, η ομάδα πρέπει να είναι πάντα πάνω από τα οποιαδήποτε προβλήματα...»
- Στην εφετινή χρονιά, πάντως, είναι προφανές ότι οι ποδοσφαιριστές της “Ένωσης” επηρεάστηκαν από αυτά τα προβλήματα... Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι η ομάδα έμεινε για πρώτη φορά – από τόσο νωρίς – έξω από την διεκδίκηση του τίτλου...
«Σίγουρα σε ένα μικρό βαθμό, υπάρχει βάση σε αυτό το επιχείρημα... Για την συνολική αγωνιστική εικόνα της ομάδας, όμως και τα άσχημα αποτελέσματα, οι ευθύνες βαρύνουν εμάς τους παίκτες και κανέναν άλλον! Εμείς είμαστε αυτοί που παίζουμε μέσα στο γήπεδο και σε μας οφείλονται όλες οι απροσδόκητες απώλειες βαθμών ειδικότερα στην αρχή της σεζόν...»
- Τηρουμένων των αναλογιών είσαι ευχαριστημένος από την έως τώρα πορεία της ομάδας;
«Όχι απόλυτα και αυτό επειδή η ΑΕΚ είναι καταδικασμένη – αν όχι να κατακτά – τουλάχιστον να διεκδικεί μέχρι τέλους όλους τους εφικτούς στόχους της! Φέτος, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε αρκετά στο Europa League, μείναμε νωρίς έξω από το Κύπελλο και χάσαμε το τρένο του πρωταθλήματος... Το καλό είναι ότι τον τελευταίο καιρό βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση κι έχουμε κάνει ένα καλό σερί, έχοντας μειώσει την βαθμολογική απόστασή μας από την κορυφή. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε, έτσι ώστε στα πλέϊ-οφ, να διεκδικήσουμε την έξοδό μας στο Champions League...»
- Πόσο εφικτό είναι αυτό;
«Νομίζω ότι πλέον έχουμε πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση και αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο! Το υλικό μας είναι πολύ καλό και στα τελευταία οκτώ παιχνίδια, είναι εμφανές ότι έχουμε αφομοιώσει πλήρως την φιλοσοφία του προπονητή μας... Νομίζω ότι έχουμε τα φόντα να αναστρέψουμε την αρνητική εικόνα του 1ου γύρου και να τελειώσουμε τη χρονιά με θετικό πρόσημο...»
- Ποιο είναι το μερίδιο του Ντούσαν Μπάγεβιτς σε αυτή την εντυπωσιακή μεταστροφή της ομάδας στους τελευταίους δύο μήνες;
«Κατά την άποψή μου είναι πολύ μεγάλο γιατί ο κ. Μπάγεβιτς είναι πολύ έμπειρος και ο πλέον κατάλληλος προπονητής για μία ομάδα με τις ιδιαιτερότητες της ΑΕΚ! Την ξέρει απ' έξω κι ανακατωτά, αφού υπήρξε και παίκτης της και πέρα από το κομμάτι της τακτικής και της προετοιμασίας, μπορεί να διαισθανθεί ανά πάσα στιγμή πως πρέπει να χειριστεί όλες τις καταστάσεις... Ωστόσο, δεν μπορώ να είμαι και απόλυτα αντικειμενικός! Ο coach ήταν εκείνος που με έφερε στον Άρη και ζήτησε την μετεγγραφή μου στην ΑΕΚ... Με πιστεύει πολύ και η αλληλοεκτίμηση είναι δεδομένη...»
- Απ' ότι φαίνεται πάντως, είσαι ένας ποδοσφαιριστής για όλες τις δουλειές και μπορείς να προσφέρεις σε πολλούς τομείς. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά καιρούς έχεις χρησιμοποιηθεί σε όλες τις θέσεις...
«Αυτό είναι αλήθεια και αποτελεί ένα πλεονέκτημα του ποδοσφαιρικού μας προφίλ, γιατί όταν ένας παίκτης μπορεί να παίξει πολλές θέσεις, σπάνια μένει χωρίς ομάδα!»
- Μπορεί να αποτελεί πλεονέκτημα, είναι δεδομένο όμως, ότι κρύβει και δυσκολίες... Πόσο εύκολο είναι να λειτουργεί κανείς σαν... “passepartout” στο σύγχρονο ποδόσφαιρο;
«Είναι αρκετά δύσκολο γιατί δεν μπορείς να εξειδικευτείς σε μία συγκεκριμένη θέση και είσαι αναγκασμένος να τελείς μόνιμα σε εγρήγορση... Παρ' όλα αυτά, δεν σας κρύβω ότι έχω πλέον συνηθίσει...»
- Ποια είναι η φυσική σου θέση;
«Έμαθα ποδόσφαιρο παίζοντας ως κεντρικός αμυντικός αλλά και ως αμυντικός μέσος, αλλά πλέον παίζω και τις τέσσερις θέσεις της άμυνας, γιατί πάντα θα προκύπτουν τραυματισμοί και τιμωρίες παικτών...»
- Ποιος είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος που αντιμετώπισες έως τώρα στο ελληνικό πρωτάθλημα;
«Δύσκολη ερώτηση, γιατί υπάρχουν πολλοί μεγάλες ποδοσφαιριστές όπως ο Λέτο, ο Σισέ, ο Καραγκούνης, ο Γκαλέτι...»
- Αν σου ζητούσα να διαλέξεις έναν, ποιον θα επέλεγες;
«Τον Νάτσο Σκόκο! Για μένα είναι μακράν ο καλύτερος παίκτης του εφετινού πρωταθλήματος, αλλά δεν τον προανέφερα γιατί είναι συμπαίκτης μου και τον έχω αντιμετωπίσει μόνο στις προπονήσεις...»
- Διανύεις τον τρίτο χρόνο σου στο ελληνικό πρωτάθλημα... Πως θα χαρακτήριζες το αγωνιστικό επίπεδο στην εφετινή Superleague;
«Είναι βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ακόμη υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις διαφορετικές ταχύτητες... Εν αρχή υπάρχουν πέντε ομάδες, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, εμείς και ο Άρης που έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο και διεκδικούν τον τίτλο και την έξοδο στο Europa League... Από 'κει και πέρα, υπάρχει η Καβάλα, που αν και νεοφώτιστη, έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο το οποίο αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος... Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι βρίσκεται ακόμη μέσα στο κυνήγι της 5ης θέσης που οδηγεί στα πλέϊ-οφ και παράλληλα έχει προκριθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ακολουθούν ένα γκρουπ από πιο αδύναμες ομάδες, που όμως μέσα στην έδρα τους είναι πάντα επικίνδυνες...»
- Η ομάδα σου δείχνει να έχει ξεπεράσει το άσχημο ξεκίνημα και βρίσκεται σε ανοδική πορεία... Η ΑΕΚ έχει συμπληρώσει εννέα παιχνίδια αήττητη, μετράει τέσσερις συνεχόμενες νίκες και με δεδομένο ότι έκοψε βαθμούς από Ολυμπιακός και Παναθηναϊκό, εκτιμάς ότι θα έχει το ρόλο του ρυθμιστή όσον αφορά την μάχη του τίτλου; Ο αγώνας με τον έτερο (ΠΑΟΚ) των διεκδικητών του πρωταθλήματος, πλησιάζει...
«Το σημαντικό για μας είναι ότι ακόμη δεν έχουμε χάσει μέσα στο 2010, αν δεν κάνω λάθος είμαστε δυόμιση μήνες αήττητοι και αυτό το σερί έχει δημιουργήσει εξαιρετικό κλίμα στην ομάδα... Θα τολμούσα να πω ότι η αίγλη του πρωταθλήματος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η ΑΕΚ είχε αυτή τη στιγμή πιθανότητες να διεκδικήσει το πρωτάθλημα... Δυστυχώς πληρώνουμε το πολύ άσχημο ξεκίνημα, γιατί θεωρώ ότι σαν ομάδα δεν έχουμε τίποτε να ζηλέψουμε από τους τρεις πρωτοπόρους και αυτό φάνηκε και θα φανεί ξανά στο γήπεδο, με δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσουμε και τον ΠΑΟΚ! Θεωρώ ότι σε ένα μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του μεταξύ μας αγώνα στην Τούμπα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της μάχης του τίτλου...»
- Τι μπορείτε να πετύχετε μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου;
«Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια μέχρι το τέλος της χρονιάς, να διατηρήσουμε αυτή τη θετική δυναμική που έχουμε αποκτήσει τον τελευταίο καιρό και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την βαθμολογική διαφορά μας από τους αντιπάλους μας στα πλέϊ-οφ...»
- Ποιοι άλλοι παράγοντες συνεισέφεραν σε αυτή την εντυπωσιακή αγωνιστική βελτίωση της ομάδας σου;
«Η επιστροφή του Τζεμπούρ και η επανενεργοποίησή του βοήθησε πολύ την ομάδα να βελτιώσει την επιθετική της λειτουργία! Δεν είναι καθόλου τυχαίο που από τότε γύρισε ο Ρεφίκ η ομάδα είναι αήττητη και σημειώνει τουλάχιστον ένα γκολ σε κάθε παιχνίδι... Είναι μεγάλος ποδοσφαιριστής και πιστεύω ότι έχει τις δυνατότητες να κάνει μεγάλη καριέρα...»
- Πιστεύεις ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να σπάσει το κατεστημένο που έχουν δημιουργήσει οι “αιώνιοι αντίπαλοι”;
«Έχει αποδείξει ότι διαθέτει εξαιρετική ποιότητα σαν ομάδα και νομίζω ότι οι νίκες του επί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού μιλούν από μόνες τους για τις δυνατότητες του. Δεν ξέρω όμως, τι μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος γιατί ακόμη απομένουν έξι αγωνιστικές...»
- Εκτιμάς ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει ένα πλεονέκτημα επειδή δεν έχει άλλες υποχρεώσεις πέραν του πρωταθλήματος; Με την έννοια ότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα δώσουν τουλάχιστον ένα και δύο παιχνίδια στο Champions League και το Europa League αντίστοιχα...
«Αυτή είναι μία παράμετρος που μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο, επειδή ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι μπορεί να φτάσει μακριά ακόμη και να πρωταγωνιστήσει στο Europa League, ενώ ο Ολυμπιακός παρά την ήττα στο πρώτο παιχνίδι από την Μπορντό, έχει ακόμη ελπίδες να διεκδικήσει την πρόκριση... Γι' αυτό θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ έχει τις ίδιες πιθανότητες για την κατάκτηση του τίτλου, παρ' ότι βρίσκεται δύο βαθμούς πίσω από την κορυφή! Τα ταξίδια προκαλούν κούραση και η εναλλαγή της συγκέντρωσης σε διαφορετικές διοργανώσεις πολλές φορές αποπροσανατολίζουν τους ποδοσφαιριστές... Όποια από τις δύο ομάδες ελέγξει καλύτερα αυτές τις λεπτομέρειες θα επηρεαστεί λιγότερο από την παράλληλη ευρωπαϊκή της συμμετοχή... »
- Πόσο δύσκολο είναι για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή να προπονείται καθημερινά στο προπονητικό κέντρο των Θρακομακεδόνων;
«Αρκετά, γιατί ο αγωνιστικός χώρος και των δύο γηπέδων είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και είναι λίγο δύσκολο να δουλέψει κανείς σε κάτι πιο συγκεκριμένο σε επίπεδο τακτικής... Είναι λίγο παράλογο, από τη μία πλευρά να προπονούμαστε σε αυτές τις συνθήκες και να μην μπορούμε να δοκιμάσουμε όλες τις τακτικές που θέλει ο προπονητής και από την άλλη στα παιχνίδια, να πρέπει να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο προπονητικό πλάνο και να εφαρμόζουμε τεχνικές οδηγίες, πάνω στις οποίες έχουμε δουλέψει ελάχιστα...»
- Ως βασικό στέλεχος της Εθνικής Βοσνίας που έχασε στα μπαράζ την πρόκρισή στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, ποια είναι η άποψή σου για την ελληνική Εθνική ομάδα που θα δώσει το παρών στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής και τις πιθανότητες που έχει για μία διάκριση;
«Στους αγώνες με την Ουκρανία, η Ελλάδα απέδειξε σε όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο, ότι η πορεία της τελευταία χρόνια στο διεθνές στερέωμα μόνο τυχαία δεν είναι! Η ομάδα του κ. Ρεχάγκελ διαθέτει μεγάλη ποιότητα σαν σύνολο και δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν καταφέρει να προκριθεί ακόμη και στην 2η φάση της διοργάνωσης. Όσο για την δική μας Εθνική ομάδα, ήταν κρίμα γιατί ειδικότερα στο πρώτο ματς παίξαμε στα ίσια τους Πορτογάλους, είχαμε τρία δοκάρια και χάσαμε πολλές ευκαιρίες να πετύχουμε μία σπουδαία νίκη και να προκριθούμε στο Μουντιάλ... Όπως και να 'χει παλέψαμε και αποκλειστήκαμε από μία πραγματικά μεγάλη ομάδα...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...