Η ιστορία της σαμπάνιας


150 χρόνια τώρα η σαμπάνια, θεωρείται το απαραίτητο συνοδευτικό κοσμοπολίτικων πάρτι και εορτασμών. Δηλώνει πλούτο και χλιδή. Τα δύο τρίτα της ετήσιας παραγωγής σαμπάνιας καταναλώνονται κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Πως, όμως, έφθασε ο αφρώδης αυτός οίνος από την Καμπανία να γίνει σύμβολο του πλούτου;...



...και της χλιδής; Από πότε άρχισε να παράγεται και πως η σαμπάνια;

Οι αμπελώνες από τους οποίους παράγεται η σαμπάνια βρίσκονται στην ομώνυμη επαρχία της Γαλλίας, την Καμπανία. Σύγχρονες ιστορικές μελέτες κατέδειξαν πως αυτή ξεκίνησε την εποχή κατά την οποία η Καμπανία βρισκόταν υπό ρωμαϊκή κατοχή που όμως λόγω έλλειψης τεχνολογίας δεν μπορούσε να μεταφερθεί σε μπουκάλια!

Οι Βενεδικτίνοι μοναχοί τον 13ο αιώνα, στο μεσαίωνα, άρχισαν να χρησιμοποιούν εδαφικές κοιλότητες που δημιουργήθηκαν από τους Ρωμαίους για την εκσκαφή οικοδομικών υλικών, σαν κελάρια για τα κρασιά τους, αφού τις συνέδεσαν μεταξύ τους με δαιδαλώδεις διαδρόμους.

Τον 16ο και 17ο αιώνα το κρασί της Καμπανίας έγινε πια γνωστό στη γαλλική αυλή αλλά και σε πολλούς Γερμανούς, Ιταλούς και Ισπανούς εμπόρους.

Η συστηματική διάδοση της σαμπάνιας άρχισε από το 1728, όταν ο Λουδοβίκος ο 15ος, επέτρεψε την εξαγωγή της στο εξωτερικό. Τότε, όμως, δημιουργήθηκε και το πρόβλημα της μεταφοράς της. Διότι τα μπουκάλια της εποχής εκείνης δεν άντεχαν την πίεση του αφρώδους οίνου και έσκαγαν κατά τη μεταφορά τους.

Το πρόβλημα λύθηκε τον 19ο αιώνα, όταν το 1813 ο Γερμανός ευγενής και λάτρης της σαμπάνιας Άντον φον Μίλερ, κατασκεύασε έναν ειδικό φελλό, ο οποίος άντεχε στη μεταφορά. Αμέσως οι εξαγωγές του προϊόντος αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...