Το ΒΕΑ για το φορολογικό



Το ζήτημα της νέας φορολογικής πολιτικής, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και οι σκέψεις που διατυπώνονται από την ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου απασχολούν Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Όπως επισημαίνει το ΒΕΑ, έως σήμερα οι ελεγκτικές διαδικασίες επέμεναν στις ίδιες παλαιές υποθέσεις, εξαντλώντας τις δυνατότητες των υπαρχόντων ελεγκτικών μηχανισμών και δημιουργώντας μεγάλα περιθώρια συναλλαγής, δίχως να αποδίδουν για το κράτος τα αναμενόμενα αποτελέσματα, παρά τις συνεχείς παρατάσεις των χρόνων παραγραφής.

Οι υποθέσεις αυτές πρέπει να κλείσουν, έστω και με τις όποιες απώλειες, και η φορολογική πολιτική πρέπει να διαπνέεται από το πνεύμα μιας νέας αρχής, επισημαίνει το ΒΕΑ.

Μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στον έλεγχο νέων επιχειρήσεων που δημιουργούνται και εξαφανίζονται προς εξυπηρέτηση φορολογικών σκοπών. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούνται αναγκαίοι οι φορολογικοί έλεγχοι για την ύπαρξη και τη λειτουργία των νέων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μετά το Α΄ εξάμηνο της λειτουργίας τους, και μάλιστα με έμφαση σε κλάδους ιδιαίτερης φορολογικής παραβατικότητας.

Το ΒΕΑ δηλώνει ότι τα Επιμελητήρια είναι σε θέση με τη γνώση και την εμπειρία τους να στηρίξουν το έργο αυτό των ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία και ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Για τη βελτίωση των σχέσεων φορολογούμενου και πολιτείας και για την καταπολέμηση των δυνατοτήτων συναλλαγής το ΒΕΑ προτείνει ένα διαφοροποιημένο ρόλο του υπαλλήλου ΔΟΥ, που επισκέπτεται την επιχείρηση και που θα έχει το χαρακτήρα του φορολογικού συμβούλου, που θα δίδει εγγράφως συγκεκριμένες οδηγίες και στον λογιστή, των οποίων η εφαρμογή θα παρακολουθείται και ο οποίος θα ενημερώνει τον έφορο για τις τυχόν παραβάσεις που διαπιστώνει.

 Το προτεινόμενο σύστημα του point system με κανόνες διάκρισης της σοβαρότητας της φορολογικής παράβασης και με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων και τη σύνδεση της ΔΟΥ με τραπεζικούς λογαριασμούς και ασφαλιστικά ταμεία θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα δώσουν ένα σύγχρονο πλαίσιο εντοπισμού διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης.

Παράλληλα, η τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων θα εξυπηρετείται καλύτερα, εάν λειτουργούσε ένα αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχων στη διακίνηση, που θα εντόπιζε και το παρεμπόριο και θα οδηγούσε στη διεύρυνση της φορολογικής συνείδησης.

Σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, το ΒΕΑ τοποθετείται υπέρ των αυστηρών ελέγχων για το ΦΠΑ αλλά και κατά της αύξησης του συντελεστή του, γεγονός που θα δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση του κινδύνου φοροδιαφυγής με συμφωνία των δύο μερών, ιδίως σε επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...