Γ.Παπακωνσταντίνου: «Αύριο ανακοινώνεται το νέο αφορολόγητο»

Αύριο στη Βουλή ανακοινώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου το νέο αφορολόγητο όριο και τα κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος. Όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Alter, θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα είναι προοδευτική, ενώ δεν διευκρίνισε το χρόνο έναρξης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν θα γίνει τον Μάρτιο.
Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις για την αύξηση της φορολογίας στις γονικές παροχές. Είπε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κινηθεί προληπτικά, καθώς το Δεκέμβριο διαπιστώθηκε μεγάλη αύξηση στις μεταβιβάσεις ακριβών ακινήτων. Πρόσθεσε ότι το νέο πλαίσιο επιβαρύνει το 5-10% των ιδιοκτητών ακριβών ακινήτων.
"Η συντριπτική πλειοψηφία είτε θα πληρώσει τον ίδιο φόρο είτε θα ελαφρυνθεί" πρόσθεσε, ζητώντας "να σταματήσουν όσοι εκμεταλλεύονται τον κόσμο πιέζοντάς τον για μεταβιβάσεις".


Ο κ.Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν αλλάζει η φορολογία 10% στις καταθέσεις, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση και για αναδρομικό τους έλεγχο.
"Κακώς έχουν φύγει καταθέσεις" δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι οι πιο πολλές έχουν φύγει προσωρινά, κυρίως σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο.
Προανήγγειλε κίνητρα επαναπατρισμού στο πρότυπου των ιταλικών που απέφεραν έσοδα 95 δισ.ευρώ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είναι δίκαια για να μην αποτύχουν όπως αυτά που θεσπίστηκαν επί θητείας Γ.Αλογοσκούφη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται ρύθμιση που θα επιτρέπει την παραμονή των κεφαλαίων στο εξωτερικό και θα τα νομιμοποιεί, αρκεί να δηλώνονται με την πληρωμή ενός χαμηλού φόρου της τάξεως ενός 5%.
Παράλληλα, προειδοποίησε για βαριά πρόστιμα σε επιχειρήσεις και πολίτες που φοροδιαφεύγουν.
Είπε ότι δεν θα εγγράφονται στην φορολογική δήλωση όλα τα εισοδήματα και δαπάνες, αλλά θα γίνονται διασταυρώσεις και έλεγχοι βάσει συγκεκριμένου δείγματος.
"Γίνεται συνείδηση η συλλογή αποδείξεων" είπε ο υπουργός, εξηγώντας ότι για χαμηλά εισοδήματα (12-13 χιλιάδων ευρώ) θα συνδέεται μέρος του αφορολόγητου με τη συλλογή αποδείξεων (2-3 χιλιάδες ευρώ). Θα προσμετρώνται και αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, βενζινάδικα, εφόσον βεβαίως εκδίδουν.
Ανακοίνωσε σχέδιο απευθείας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αποφύγει ο πολίτης τη γραφειοκρατεία.
Έως τότε "επιστρατεύονται" τα ΚΕΠ τα οποία θα βοηθούν τους πολίτες στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων όπου θα γράφονται αναλυτικά οι αποδείξεις. Θα υπάρχει έκπτωση επιπλέον του αφορολόγητου για τα υψηλά εισοδήματα, ενώ θα είναι πιο "βαριές" οι αποδείξεις ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών στα οποία παρατηρήται μεγάλη φοροδιαφυγή.
Για τη νέα εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο είπε ότι θα ανακοινωθεί εντός του Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι το θέμα είναι πολύπλοκο λόγω του δαιδαλώδους συστήματος των επιδομάτων.
Διευκρίνισε ότι πάγωμα μισθών δεν θα γίνει σε εργαζόμενους που λαμβάνουν πχ.2.100 ευρώ μικτές αποδοχές, δηλαδή 1.400 ευρώ καθαρές απολαβές, οι οποίοι όπως είπε χαρακτηριστικά θα έπρεπε να πάρουν αύξηση.
Αντιθέτως εξετάζονται σημαντικές περικοπές των υψηλών επιδομάτων από τα οποία εξαίρεσε αυτά των παιδιών και οικογενειακό.
Προανήγγειλε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και στα επιδόματα, ακόμη και στα βουλευτικά αλλά και μεγάλη μείωση των μισθών των υψηλόβαθμων στελεχών του ευρύτερου δημοσίου τομέας (συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ).
Επίσης εξετάζεται γενίκευση της επιβολής ΦΠΑ,ακόμα και σε γιατρούς και δικηγόρους. Αναγνώρισε πρόβλημα στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, λέγοντας ότι θα μειωθούν για τα παλιά μεγάλα αυτοκίνητα με παράλληλη αύξηση του κόστους χρήσης τους λόγω της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα.
Με βάσει σχετικό νόμο του 2003 θα ελεγχθούν οι ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιρειών στα βόρεια προάστια και τα νησιά για το εάν πληρώνουν φόρο.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ΦΠΑ 15% προσθέτοντας ότι "θα κλείσουν μαγαζιά εάν υπάρχει φοροδιαφυγή".
Δεσμεύθηκε ότι το έλλειμμα του 2009 έκλεισε στο 12,7% του ΑΕΠ,διαψεύδοντας σημερινά δημοσιεύματα και έκανε λόγο για τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας.
"Η Ελλάδα ήταν καλύτερη χώρα το 2004, δυστυχώς καταστραφήκαμε" είπε ο υπουργός, εξηγώντας ότι έχει τεράστια σημασία να βγει η χώρα από την ύφεση, διαφορετικά κανένα μέτρο δεν θα αποδώσει.
"Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα βγει η χώρα από τη δύσκολη αυτή κατάσταση" πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Θα πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα να μη πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας προηγούμενες δηλώσεις του κ. Λοβέρδου σχετικά με τα άδεια ταμεία του ΟΑΕΔ. Παράλληλα όμως προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό στο πλαίσιο του διαλόγου με στόχο την εξυγίανση των ταμείων.
Πρόσθεσε δε ότι το ελληνικό κράτος εγγυάται τις συντάξεις, αλλά πρέπει να γίνουν αλλαγές για να βελτιωθούν, καθώς σήμερα είναι πολύ χαμηλές.
Όσον αφορά το ζήτημα επιβολής φόρου για την στήριξη των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων στο μέλλον, απέφυγε να απορρίψει εντελώς το ζήτημα λέγοντας ότι "δεν υπάρχει καμία σκέψη για φόρο που θα επιβαρύνει τον πολίτη".
ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...