Θετικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η UNICEF σχετικά με τη θνησιμότητα μητέρων και μικρών παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως αναφέρει η UNICEF, μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν επιτύχει θεαματική πρόοδο στη μείωση των θανάτων παιδιών.
Ενδεικτικά, τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε πολλές αφρικανικές χώρες παρουσιάζουν δύο φορές ταχύτερη πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.
Στην Μποτσουάνα, την Αίγυπτο, τη Λιβερία, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, τη Ρουάντα και την Τανζανία, ο ρυθμός μείωσης ήταν κατά μέσον όρο περισσότερο από 5% τον χρόνο μεταξύ 2000 και 2010.
Παρόμοια πρόοδος εμφανίζεται και στη μείωση των θανάτων μητέρων, αν και σε λιγότερες αναπτυσσόμενες χώρες: η Ισημερινή Γουινέα, το Νεπάλ και το Βιετνάμ έχουν περιορίσει τους μητρικούς θανάτους κατά 75%.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η UNICEF, όλα τα νέα δεν είναι καλά, καθώς κάθε δύο λεπτά, κάπου στον κόσμο, μία γυναίκα πεθαίνει από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και οι πιθανότητες επιβίωσης του νεογέννητου μωρού της είναι πολύ μικρές.
Επίσης, για κάθε γυναίκα που πεθαίνει, 20 με 30 ακόμα αποκτούν σοβαρά και μερικές φορές ισόβια προβλήματα, ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης τους.
Σε αυτά τα δύο λεπτά, σχεδόν 30 παιδιά χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τη UNICEF, πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νότια Ασία, δεν σημειώνουν πρόοδο. Από τις 75 χώρες με τα χειρότερα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας, 25 παρουσιάζουν ανεπαρκή ή καμία πρόοδο στη μείωση των θανάτων μητέρων και 13 δεν εμφανίζουν καμία πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων μικρών παιδιών.
Η πρόοδος σχετικά με τη μητρική, παιδική και βρεφική υγεία στις 75 πιο επιβεβαρυμμένες χώρες, οι περισσότερες στην Υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία, οι οποίες καταγράφουν περισσότερο από το 95% όλων των θανάτων μητέρων και παιδιών, παρουσιάζονται στην έκθεση «Οικοδομώντας το Μέλλον για τις Γυναίκες και τα Παιδιά», η οποία δημοσιεύεται από την πρωτοβουλία «Αντίστροφη Μέτρηση ως το 2015» (www.countdown2015mnch.org).
Επιμέλεια: Κώστας Αργυρόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου