Πάρτι στο Χρηματιστήριο Αθηνών


Ελάχιστα 24ωρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κένι δυναμικό «come back» πάνω από τις 500 μονάδες, με ώθηση από το «άλμα» 18% του τραπεζικού δείκτη, αλλά και από το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σε μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE20.
Για αισιοδοξία της αγοράς αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα κάνει λόγο στο πρωινό της report η Beta Securities, αισιοδοξία η οποία αποτυπώθηκε και στην κίνηση του Χ.Α. στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στο ταμπλό, αυτή την ώρα (12:50), ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 533,03 μονάδες με κέρδη 6,70% και τζίρο 36,31 εκατ. ευρώ. Κινούμενος ανοδικά από την έναρξη των συναλλαγών, έφτασε νωρίτερα να ενισχύεται σε ποσοστό έως και 6,81%.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεάστηκαν αρνητικά μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας και της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Moody's και ενόψει της κρίσιμης δημοπρασίας ιταλικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody's υποβάθμισε την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες (Baa3 από A3) και την Κύπρο κατά δύο (Ba1 σε Ba3), χωρίς να αποκλείει περαιτέρω υποβάθμιση.

Εν τω μεταξύ, η Ρώμη βγαίνει την Πέμπτη στις αγορές για την άντληση ποσού έως 4,5 δις ευρώ. Την Τετάρτη δημοπράτησε έντοκα γραμμάτια 12μηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να σημειώνει σημαντική άνοδο στο 3,97%.

«Μέχρι να ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα γύρω από την Ελλάδα και την Ισπανία, οι επενδυτές θα πρέπει απλά να τηρήσουν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις», σχολίασε αναλυτής της Deutsche Postbank.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι 1,25570 δολάρια. Με την άνοδο που σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου διευρύνονται τα κέρδη που κατέγραψε το τελευταίο διήμερο χάρη στην κάλυψη ανοικτών θέσεων, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις ελληνικές εκλογές.

Το κοινοτικό νόμισμα παραμένει,όμως, ευάλωτο εν όψει της κρίσιμης δημοπρασίας των ιταλικών ομολόγων, τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες ότι ίσως χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια και η Ρώμη.

Σε επίπεδο-ρεκόρ οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων

Σε επίπεδο-ρεκόρ (6,89%) σκαρφάλωσε την Πέμπτη η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς, έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την Moody's κατά τρεις βαθμίδες σε «Baa3», μία βαθμίδα πάνω από το επίπεδο «junk».

Διεθνή Χρηματιστήρια

Το Λονδίνο (δείκτης FTSE) εμφανίζει πτώση κατά 0,85%.

Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης μειώνεται κατά 0,93%.

Ο CAC-40 του Παρισιού παρουσιάζει απώλειες κατά 0,84%.

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,22% στις 8.568,89 μονάδες, ενώ πτώση 0,1% σημείωσε και ο ευρύτερος δείκτης Topix κλείνοντας στις 725,66 μονάδες.


Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...