Όραση ξανά με μικροτσίπ

Όραση ξανά με μικροτσίπ
Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών για το νέο εμφύτευμα ματιού, το οποίο υπόσχεται να αποκαταστήσει την όραση εκατοντάδων ασθενών με μερική τύφλωση ή εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.Καθώς ο αμφιβληστροειδής εκφυλίζεται με τα χρόνια και χάνει την ικανότητά του να μεταδίδει εικόνες στον εγκέφαλο, υπάρχει σταδιακή απώλεια της όρασης, που μέχρι πρότινος οδηγούσε σε ανίατη τύφλωση. Η νέα αυτή μέθοδος ωστόσο, επιχειρεί να αποτρέψει κάτι τέτοιο, με την εμφύτευση μικροτσίπ πάχους μόλις τριών χιλιοστών στο πίσω μέρος του ματιού.

Το μικροτσίπ είναι κατασκευασμένο από χρυσό και ιρίδιο και αποτελείται από 1.500 αισθητήρες, οι οποίοι κάνουν ουσιαστικά τη δουλειά του αμφιβληστροειδούς: μετατρέπουν το φως που πέφτει πάνω τους σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία ανιχνεύονται από τα οπτικά νεύρα και μεταφέρονται στην περιοχή του εγκεφάλου όπου γίνεται η οπτική επεξεργασία, δημιουργώντας έτσι μια εικόνα. Η συσκευή λειτουργεί με μπαταρίες που προσφέρουν αυτονομία σαράντα ωρών και μπορούν να αντικατασταθούν οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς πολύπλοκη διαδικασία.

Τα μικροτσίπ, τα οποία κατασκευάζει γερμανική εταιρεία, έχουν αρχίσει ήδη να δοκιμάζονται επιλεκτικά. Οι δύο πρώτοι ασθενείς στη Βρετανία που υποβλήθηκαν στην εμφύτευση του εν λόγω μικροτσίπ, κατάφεραν να ανακτήσουν μέρος της όρασής τους μέσα σε μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Και οι δυο, παρά το γεγονός ότι έπασχαν από πλήρη τύφλωση, ήταν σε θέση να έχουν αντίληψη του φωτός, αλλά και να διακρίνουν λευκά αντικείμενα σε σκούρο φόντο.

Μπορεί τα αποτελέσματα αυτά να μην ακούγονται εντυπωσιακά, όμως για ένα πρώην τυφλό άτομο είναι εξαιρετικά χρήσιμο να μπορεί να αναγνωρίζει πού είναι οι πόρτες και τα παράθυρα μέσα σε ένα δωμάτιο.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η όρασή τους θα συνεχίσει να βελτιώνεται, καθώς ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται από την αρχή να επεξεργάζεται τις εικόνες και οι νευρώνες αρχίζουν να αναπτύσσονται και να συνδέουν εκ νέου εγκέφαλο και μάτι Espressonews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...