Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας.
Οι γερουσιαστές, που επικύρωσαν κατ' απόλυτη πλειοψηφία την απόφαση, ζητούν από τον Μουαμάρ Καντάφι να «σταματήσει τις βιαιότητες, να δεχθεί τη βούληση του λαού της Λιβύης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία».Η εν λόγω απόφαση «ασκεί πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη νέων μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, αλλά και την ενδεχόμενη επιβολή εναέριου αποκλεισμού της χώρας».
Νωρίτερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μάικ Μάλεν, δήλωσε πως η δημιουργία μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού είναι «εξαιρετικά δύσκολη», ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, τόνισε πως δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για «χρήση στρατιωτικών δυνάμεων» στη Λιβύη.
Στο μεταξύ, οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Οι «New York Times» και η «Washington Post» αναφέρουν πως οι επικεφαλής των συμβουλίων της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Βεγγάζης εξετάζουν την πιθανότητα αυτή. Η συζήτηση αυτή δείχνει την ανησυχία των ηγετών των αντικαθεστωτικών, εξαιτίας της παραμονής του Καντάφι στην εξουσία και της στρατιωτικής του ισχύος.
Αμερικανοί γερουσιαστές εξέφρασαν, πάντως, τις αμφιβολίες τους για το αν πρέπει να δοθούν όπλα στους αντικαθεστωτικούς. Η γερουσιαστής Ντιάν Φέινσταϊν του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε: «Ειλικρινά δεν είμαι σίγουρη πως αυτό θα ήταν μια έξυπνη ιδέα». Η ίδια πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή και να στείλει προειδοποίηση στον Καντάφι.
Οι κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. δεν περιλαμβάνουν τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Στην Ουάσινγκτον, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε ότι η Λιβύη οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο και τόνισε πως η αντιπολίτευση θέλει να φανεί ότι «χειρίζεται την υπόθεση μόνη της για λογαριασμό του λιβυκού λαού και ότι δεν υπάρχει παρέμβαση καμιάς ξένης δύναμης».
Ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στο Κονγκρέσο πως το ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται - η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης - θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και κάτι τέτοιο θα σήμαινε πλήρη στρατιωτική εμπλοκή.
«Θα έπρεπε να καταστρέψουμε το αντιαεροπορικό σύστημα, για να εγκαταστήσουμε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού» διευκρίνισε ο Μάτις και πρόσθεσε: «Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό θα ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν μπορείς απλώς να πεις στους ανθρώπους να μην πετούν τα αεροσκάφη τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου