Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει


Η «διαρροή» των οικονομικών στοιχείων του ρεπορτάζ για την ενημέρωση που παρείχε η εταιρεία Deloite σε ανθρώπους του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού εγείρει σημαντικά ζητήματα για το μέλλον και δημιουργεί «καυτά» ερωτηματικά, που...


εκ των πραγμάτων δεν θα αργήσουν πολύ να «απαντηθούν».

Το «δια ταύτα» είναι το εξής και το πολύ απλό... ΕΝΑ πράγμα: ότι οι μέτοχοι του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού θα αναγκασθούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους!

Να πουν αν θα «ακολουθήσουν» στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα αποφασισθεί στην κρίσιμη Γ.Σ. για να διατηρήσουν τα ποσοστά τους. Ο κόσμος ακούει και διαβάζει για οικονομικές μελέτες και εισηγήσεις σε «βάθος» 3ετίας, μα κενά προκύπτουν, χωρίς φυσικά κανείς να αμφισβητεί το κύρος και την εγκυρότητα της Deloite. Διότι π.χ. το μίνιμουμ των 12 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του ομίλου, ενδέχεται να διπλασιασθούν, οι φόροι των συμβολαίων λέγεται ότι είναι μικρότεροι από ότι υπολογίσθηκαν κ.α., κ.α.

Θα είναι όλα καλύτερα, αν…

Καταρχάς, δεν πιστεύει κανείς ότι οι «πράσινοι Αμπράμοβιτς» θα προχωρήσουν με τη λογική του «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι» και σε όλα θα παίξει ρόλο σε μεγάλο βαθμό η διαμόρφωση των εσωτερικών ισορροπιών και των μεταξύ τους σχέσεων. Αν, επί παραδείγματι, δεν εκδηλωθούν φαινόμενα και αιτιάσεις του στιλ «γιατί να βάλει εκείνος τόσα, για να διοικεί και να ‘καρπώνεται’ τη δόξα ο τάδε», θα είναι όλα καλύτερα, ανεξάρτητα (και το τονίζω προς αποφυγήν πιθανών παρεξηγήσεων) από το ποιος θα είναι πρόεδρος τη νέα χρονιά - ούτε ο ίδιος ο Νικόλας Πατέρας έχει ανοίξει τα δικά του χαρτιά επάνω σε αυτό το θέμα.

Σενάρια κυκλοφορούν πολλά και λίγο πολύ τα γνωρίζετε, αν όχι από «πρώτο χέρι», ή τα ακούτε, ή τέλος πάντων, κάπου τα διαβάζετε – πλην όσων τυχαίνει να διατηρούν προσβάσεις για απευθείας ενημέρωση. Τα πιάνουμε ένα, ένα για να εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει «ανοίγουν τα χαρτιά τους» - και μη νομίζετε ότι όλοι έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα, ή ακόμα και σε οριστικές αποφάσεις, αν μιλάμε για μετόχους.

Τι θα μάθουμε…

Τι θα συμβεί την «επόμενη μέρα», θα αρχίσουμε να το «βλέπουμε» όταν θα υπάρξουν τα χειροπιαστά στοιχεία της τελικής οικονομικής μελέτης, ανακοινωθεί το ύψος της νέας ΑΜΚ και υπάρξει ενημέρωση, έστω στο... περίπου, για το ύψος του νέου μεταγραφικού μπάτζετ. Και τότε:

Θα διαπιστωθεί αν υπάρχει περιθώριο για ανατροπές ακόμα και στην μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ, για κάποια ηχηρή αποχώρηση, την εμφάνιση νέου επενδυτή- «συμπαίκτη» και εσκεμμένα ΔΕΝ πρόκειται να αναφερθώ σε ονόματα. Πλην του κ. Πατέρα, επειδή μιλήσαμε πιο πάνω γι΄ αυτή καθαυτή τη θέση του προέδρου και μόνο για τους ευνόητους λόγους, ΔΕΝ μπαίνουμε την διαδικασία να «παίξουμε» με τα ονόματα, ακριβώς για να διατηρηθεί το τεκμήριο της ουδετερότητας και της αντικειμενικότητας στον σχολιασμό ή τις αναφορές μας στο πολυμετοχικό σχήμα. Εν τέλει, πολύ πιθανόν είναι, άλλωστε, να μείνουν όλοι και να μην μπει κανείς καινούργιος. Θα μάθουμε πόσα χρήματα θα πέσουν στην ΠΑΕ, ποιοι θα τα βάλουν και από πόσα.

Θα πληροφορηθούμε ποιο θα είναι το ύψος της ΑΜΚ, πόσα προορίζονται για το έλλειμμα, πόσο εκτιμάται ότι θα είναι το ύψος του ελλείμματος μελλοντικά και ποιο το ύψος του μεταγραφικού μπάτζετ, κάτι που «καίει» τους φίλους της ομάδας. Πρόσφατα σε ρεπορτάζ μου στον sportdog έκανα λόγο για μπάτζετ αγοράς παικτών περί τα 10 εκατ. ευρώ και για «πλαφόν» 1 εκ. ευρώ στα νέα συμβόλαια, με εξαίρεση ένα πιο ακριβό του 1,5 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι οι φόροι στα συμβόλαια πλέον διπλασιάζονται και ανεβάζουν τα κόστη.

Το επιβεβαίωσε και ο καθημερινός αθλητικός τύπος αυτό. Απομένει να διαπιστωθεί στην πράξη αν θα προκύψει απόκλιση και πόσο μεγάλη, ή πόσο μικρή από αυτά τα στοιχεία, δίχως να σημαίνει ότι η ουσιαστική ενίσχυση μιας ομάδας εξαρτάται 100% από το κόστος των μεταγραφών της. Μπορεί π.χ. με περισσότερα χρήματα, κάποιες αποτυχημένες επιλογές να μην ενισχύσουν μια ομάδα όσο θα έπρεπε και αντιστρόφως κάποιες λιγότερο δαπανηρές, αλλά καλές και επιτυχημένες να την ενισχύσουν πάρα πολύ. Αυτό, για να μην μιλάμε για τα εκατομμύρια των ευρώ σε καιρούς τέτοιας κρίσης, λες και είναι...μαρούλια.

Για τον επίλογο: η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Οι μέτοχοι ΔΕΝ μπορούν να ΜΗΝ ανοίξουν τα χαρτιά τους – γιατί ως τώρα φυσιολογικά δεν έχει συμβεί αυτό, μα δεν γίνεται και να το αποφύγουν, όταν θα κληθούν όχι να «διαρρεύσουν» τις προθέσεις τους, αλλά, να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, επί συγκεκριμένων και πραγματικών στοιχείων!

sportdog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...