Με αγωνία παρακολουθούν οι αγορές, οι επενδυτές και, ενδεχομένως, κάποιοι πολιτικοί παράγοντες τη συνεχόμενη διολίσθηση έως κατρακύλα του ευρώ, η οποία συμπληρώνει το πάζλ της οικονομικής λιτότητας, που θα επιβληθεί οσονούπω σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Από τη μια είναι οι δηλώσεις κορυφαίων οικονομικών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προεξέχουσας της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού της των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το ευρώ είναι στην «εντατική» και από την άλλη το σκληρό χρηματιστηριακό πόκερ στις ευρωαγορές, που φέρνουν «τη λύση της λιτότητας» προ των πυλών.
Η επιβολή σκληρής λιτότητας σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα έρθει με το πρόσχημα να νικηθεί η Λερναία Ύδρα των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους που επηρεάζει την κατά των κ. Σόιμπλε, αξιοπιστία των αγορών.
Η Ευρώπη δουλεύει για την Αμερική
Η εξαιρετικά αδύναμη, πολιτικά και οικονομικά Ευρώπη, πληρώνει ένα λογαριασμό που άνοιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και απλώς τον άφησαν απλήρωτο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες – κυρίως οι Γερμανοί και τα μέλη της Κομισιόν- μιλούν για κρίση χρέους στην Ευρώπη, που απειλεί την επιβίωση του ευρώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν χρόνο και χρήμα.
Συγκεκριμένα γεννάται το ερώτημα, πως είναι δυνατόν να έχει δημοσιονομικό πρόβλημα χρέους η Ευρώπη και να μην έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι αριθμοί σκιαγραφούν ένα σκηνικό καταστροφής.
Το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε το 2009 τα 1.4 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της οικονομίας. Για το 2010 ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει σε 1.6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ποσά πολύ μεγαλύτερα από τα χρέη π.χ. της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, αλλά και πολλών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ τα οποία καλούνται να επιβάλλουν μέτρα λιτότητας στους λαούς τους, λόγω «δημοσιονομικών ατασθαλιών».
Και όμως οι Αμερικανοί που είναι οι πιο χρεωμένοι, μιλούν για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που «ενδεχομένως» μπορεί να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι σαφές ότι το χρηματιστηριακό παιχνίδι, με την ισοτιμία του ευρώ αλλάζει τις οικονομικές ισορροπίες. Οι Αμερικανοί λόγω του «ραγιαδισμού» αλλά και των συμφερόντων που έχουν πολλοί Ευρωπαίοι πετυχαίνουν αυτό που δεν πέτυχαν με την Κίνα.
Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό η Ουάσιγκτον ζητά από το Πεκίνο να υποτιμήσει το γουάν. Η Κίνα είναι η χώρα που έχει αγοράσει τα πιο πολλά χρέη των Αμερικανών και το σκληρό γουάν… δεν βολεύει.
Έτσι οι Αμερικανοί ρίχνουν το ευρώ. Η σχέση ισοτιμία ευρώ- γουάν-δολαρίου ενισχύει τα αμερικανικά σχέδια αλλά βοηθά και τα γερμανικά. Από τη μία η Ουάσιγκτον έχει ως πολιορκητικό κριό κατά του γουάν, το αδύναμο ευρώ και από την άλλη οι Γερμανοί έχουν ως αιχμή του δόρατος των εξαγωγών τους το αδύναμο ευρώ. Απλά πράγματα….
Τα χρηματιστήρια βυθίζονται
Είναι σαφές ότι διαδοχικές δηλώσεις πολιτικών παραγόντων περί κινδύνου που αντιμετωπίζει το ευρώ, που επί της ουσίας επιτείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, ρίχνουν κατακόρυφα τους γενικούς δείκτες.
Σχεδόν με την έναρξη των συνεδριάσεων η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο κοινοβούλιο ανέφερε ότι το ευρώ είναι σε κίνδυνο.
Άλλο που δεν ήθελαν οι αγορές για να βυθιστούν, που απειλούνται με «Μαύρη Τέταρτη».
Πολλά από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 3%
Στο Λονδίνο, η αρχική υποχώρηση του -1,49% ήταν «σπασμωδική» καθώς μιάμιση ώρα αργότερα ο δείκτης FTSΕ «βούτηξε» στο -2,37%.
Παρόμοιο σκηνικό στο Παρίσι, όπου ο δείκτης CAC-40 καταγράφει πτώση σχεδόν 3% μετά φυσικά τη νέα εξασθένηση του ευρώ και τις ανησυχίες των επενδυτών για τα ρυθμιστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν στη Γερμανία.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE Mib υποχωρεί κατά τουλάχιστον 3% της πτώσης των τραπεζικών αξιών.
Στη Μαδρίτη, ο δείκτης Ibex-35 υποχωρεί κατά 3,84%. Όσον αφορά στην Ισπανία, οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία για τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας και της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων.
Στη Μαδρίτη, ο δείκτης Ibex-35 υποχωρεί κατά 3,84%. Όσον αφορά στην Ισπανία, οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία για τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας και της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων.
Μέρκελ: Το ευρώ είναι σε κίνδυνο
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έκρουσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ μιλώντας ενώπιων του κοινοβουλίου της χώρας της.
«Το ευρώ είναι σε κίνδυνο… Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, τότε οι συνέπειες για εμάς στην Ευρώπη θα είναι ανυπολόγιστες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ.
Κατά τη Γερμανίδα καγκελάριο χρειάζεται αφύπνιση καθώς η Ευρώπη είναι μπροστά σε μια υπαρκτή πρόκληση που απειλεί το ευρώ.
«Όλοι εδώ μπορούμε να αισθανθούμε ότι η τρέχουσα κρίση του ευρώ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, από την υπογραφή της Συνθήκης».
Σόιμπλε: Λιτότητα για να πειστούν οι αγορές
Μέτρα λιτότητας προαναγγέλλουν συνεχώς οι Γερμανοί για το σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τελευταίος- καθώς έχει προηγηθεί η καγκελάριος Μέρκελ- σε αυτές τις "προαναγγελίες" ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως οι αγορές δεν έχουν πειστεί ακόμη για το «υγειές δημοσιονομικό σύστημα της Ευρώπης» και επομένως πρέπει τα κράτη της ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματα τους προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών.
Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως οι αγορές δεν έχουν πειστεί ακόμη για το «υγειές δημοσιονομικό σύστημα της Ευρώπης» και επομένως πρέπει τα κράτη της ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματα τους προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών.
«Δεν έχουμε ακόμα πείσει πραγματικά τις αγορές, καθώς έχουμε δει το ευρώ να υποχωρεί περαιτέρω. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα σε όλα τα μέλη της ευρωζώνης», δήλωσε ο Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μέτρα λιτότητας παντού.
Και πάλι η Ελλάδα μαύρο πρόβατο
Ρυθμό χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αρνητικές διεθνείς εκτιμήσεις για την ελληνική κρίση χρέους.
Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του Τζέρομ Μπουθ, επικεφαλής του Ashmore Investment Management του Λονδίνου που μιλώντας σε Αυστραλούς επενδυτές στο Σίδνεϊ, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την πτώχευση.
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο μικρής ταχύτητας που θα εκτροχιαστεί» τόνισε για να συμπληρώσει...
«Το πακέτο έδωσε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά για να αποφύγει την πτώχευση η χώρα θα πρέπει να κάνει δραστικές περικοπές. Το πακέτο δεν θα την σώσει. Εγώ συστήνω στους επενδυτές να αποφεύγουν την Ελλάδα»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου