Πακέτο επτά μέτρων για το «νοικοκύρεμα» των Ταμείων


Πακέτο μέτρων για το «νοικοκύρεμα» των Ταμείων και τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης σπατάλης περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως από την 1η Ιουλίου 2011 θα γίνεται διεκπεραίωση...


από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών κ.ά.).

Αναλυτικά τα κυριότερα μέτρα είναι τα ακόλουθα:
1. Καθορίζεται ενιαίο σύστημα ρύθμισης των οφειλών (άρθρο 58): Προβλέπονται 36 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση της καταβολής από τον οφειλέτη των τρεχουσών εισφορών. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού των 200 ευρώ (η διμηνιαία 400 ευρώ) και προκειμένου για οφειλέτες του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ του ποσού των 100 ευρώ (η διμηνιαία των 200 ευρώ).
2. Αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων: Οι επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια γίνονται μέσω της ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών οργανισμών ή άλλων Ανώνυμων Εταιρειών Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικές ρυθμίσεις υπάρχουν για την ακίνητη περιουσία.
3. Λογιστικός διαχωρισμός προνοιακών - ασφαλιστικών παροχών. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 η σύνταξη και οι λοιπές συνταξιοδοτικές παροχές, που καταβάλλονται στους δικαιούχους όλων των Ταμείων και του Δημοσίου, διαχωρίζονται λογιστικά στο οργανικό και στο προνοιακό τμήμα.
4. Διαχωρίζονται οι κλάδοι και οι υπηρεσίας υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας θα υπαχθούν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Τα έξι νοσοκομεία του ΙΚΑ θα υπαχθούν στις διοικητικές δομές των ήδη υπαρχόντων νοσοκομείων. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει πιλοτικά.
5. Συναλλαγές μέσω διατραπεζικού συστήματος. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 η καταβολή των συντάξεων και γενικά όλων των πληρωμών των ασφαλιστικών φορέων διενεργείται μέσω του διατραπεζικού συστήματος πληρωμών. Μέσω του ίδιου συστήματος γίνεται και η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.
Από την 1η Ιουλίου 2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα.
6. Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής: Δημιουργούνται μεικτά κλιμάκια για τον έλεγχο (άρθρο 33).
7. Ιδρυση ενιαίου κέντρου πληρωμής συντάξεων. Στόχος είναι να τηρείται η «οροφή» στις συντάξεις και να εντοπίζονται οι διπλοσυνταξιούχοι. Αυτό το σύστημα θα λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2011.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...