Facebook με μέτρο!!

Την ώρα που οι διαπροσωπικές σχέσεις περνούν κρίση –κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου– πολλοί από εμάς μας καταφέρουν να ξεκλέψουν ακόμη και ώρες σε καθημερινή βάση για να επισκεφθούν τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, προκειμένου να ενημερώσουν το προφίλ τους και, φυσικά, να... «κρυφοκοιτάξουν» τις ζωές των άλλων.

Η Wall Street Journal επισημαίνει τη μετάβαση από τη διαπροσωπική στη διαδικτυακή φιλία και ό,τι αυτή συνεπάγεται προειδοποιώντας ότι χωρίς τη δέουσα προσοχή, η διαδικτυακή επαφή μεταξύ φίλων μπορεί να οδηγήσει τη σχέση τους σε αδιέξοδο.

Παρότι τα κοινωνικά δίκτυα θεωρείται ότι φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, στην πραγματικότητα τους απομακρύνουν, απορροφούν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους και τους απομονώνουν από τον κοινωνικό τους κύκλο, καθηλώνοντάς τους μπροστά σε μια οθόνη.
Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά στον τεράστιο όγκο
των άχρηστων πληροφοριών που «ανεβάζουν» οι χρήστες του Facebook στη σελίδα τους, όπως για παράδειγμα τι έφαγαν πριν από πέντε λεπτά, ότι έχουν πονόδοντο, ότι ο σκύλος τους στραβοκατάπιε κ.λπ.

Στην ουσία πρόκειται για τη διόγκωση τους ναρκισσισμού του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος επικεντρώνεται στον εαυτό του θεωρώντας πως ό,τι και αν του συμβαίνει πρέπει να ενδιαφέρει και τους υπόλοιπους. Το αποτέλεσμα τελικά είναι να γίνεται βαρετός στους διαδικτυακούς του «φίλους».

Οι καυγάδες των ζευγαριών μεταφέρονται στον «τοίχο» του Facebook, το ίδιο και οι τρυφερές στιγμές, αφού τα ζευγάρια κάθονται στο σαλόνι, μπροστά στους υπολογιστές τους, ανταλλάσσοντας ερωτόλογα μέσω του «τοίχου» απλώς και μόνο για να τα διαβάζουν οι γνωστοί τους.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η διαδικτυακή επαφή ενισχύει την επιθετικότητα –και αντίστοιχα την παθητικότητα– καθώς οι χρήστες πολλές φορές αλλάζουν εντελώς συμπεριφορά, συχνά προς το επιθετικότερο, λόγω της ασφάλειας που αισθάνονται πίσω από την οθόνη.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειμα, όταν μία γνωστή του διαπίστωσε με έκπληκτη ότι οι φίλοι της, με τους οποίους είχε πολιτισμένη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, ανέβασαν απότομα τους τόνους, όταν η συζήτηση συνεχίστηκε στο διαδίκτυο.

Μια σημαντική, επίσης, παρενέργεια των κοινωνικών δικτύων είναι η εξάλειψη οποιασδήποτε έννοιας ιδιωτικότητας, καθώς ένα «κλικ» αρκεί για να δημοσιοποιηθούν οι πιο προσωπικές πτυχές της ζωής ενός ατόμου στο επαγγελματικό του περιβάλλον, όταν ένας συνάδελφος –ή ο προϊστάμενός του– εντοπίσει τη σελίδα του.

Ευθύς αμέσως θα του στείλει αίτημα φιλίας και εκείνος, στο πλαίσιο των καλών τρόπων, θα το αποδεχθεί. Το αποτέλεσμα θα είναι οι φωτογραφίες με τα παιδιά, το/τη σύντροφο ή τους φίλους, τα πειράγματα των φίλων και γνωστών και η οικογενειακή κατάσταση να αποτελούν την επόμενη ημέρα βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ συναδέλφων.

http://trelokouneli.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...