ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ
Το σχέδιο του κ. Παπαντωνίου, η ειδική αποστολή του κ. Στουρνάρα και η ευχή του κ. Βάιγκελ
Ποιοι γνώριζαν την πιο «ακριβή είδηση»
Το χρονικό και τα σενάρια της υποτίμησης
ΑΝ. Ι. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
ΜΠΟΡΕΙ το νέο για την υποτίμηση της δραχμής να κυκλοφόρησε στους εν Αθήναις κοινούς θνητούς λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, όταν πια ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαντωνίου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος ολοκλήρωσαν τις τυπικές διαδικασίες στις Βρυξέλλες και πήραν την έγκριση από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη να το ανακοινώσουν, αλλά δεν ήταν λίγοι αυτοί που αποδεδειγμένα γνώριζαν την «πιο ακριβή είδηση», τουλάχιστον έξι ώρες ενωρίτερα. Ισως λιγότεροι, αλλά αρκετοί το γνώριζαν και κάποιες ημέρες νωρίτερα, αλλά βεβαίως η διοχέτευση της ειδήσεως δεν πέρασε από τις οθόνες των κομπιούτερ των τραπεζών, όπως έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής που... ξαφνικά ξένες τράπεζες (για λογαριασμό δικό τους ή πελατών τους) άρχισαν μανιωδώς να μετατρέπουν τις δραχμές σε συνάλλαγμα, δολάρια ή ECU. Περίπου 1 δισ. δολάρια εκροές έγιναν την Παρασκευή το μεσημέρι από τη 1 ως τις 7 το απόγευμα και ενώ δεν υπήρξε κανένα γεγονός, κανένα «μήνυμα» στην αγορά που να δικαιολογεί πίεση στη δραχμή. Ηταν τέτοια η βεβαιότητα των «μυημένων» που όχι μόνο γνώριζαν την υποτίμηση αλλά και το ποσοστό της, αφού έκαναν πράξεις, δηλαδή αγόραζαν ECU ακόμη και στις 345 δραχμές στις 8.30 το απόγευμα της Παρασκευής και ενώ η επίσημη ισοτιμία είχε κλείσει στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 313,7 δραχμές το ECU. (Η κυβέρνηση επρόκειτο να ανακοινώσει τη νέα ισοτιμία χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί).
Πώς άραγε είναι δυνατόν να αγοράζει κανείς το ECU σε ισοτιμία μεγαλύτερη κατά πέντε, δέκα, ακόμη και 30 δραχμές μέσα σε πέντε - έξι ώρες, τη στιγμή που τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος κρατούν ή υπερτιμούν τη δραχμή με την παραμικρή πίεση; Τα δύο αυτά χρόνια η ισοτιμία της δραχμής έναντι του ECU κυμάνθηκε μεταξύ 309 και 313 δρχ. ανά ECU. Επομένως είναι σαφές και το παραδέχεται η κυβέρνηση ότι η μεγάλη είδηση κυκλοφόρησε τουλάχιστον μερικές ώρες ενωρίτερα, διάστημα αρκετό για να πλουτίσουν πέντε - έξι ξένες τράπεζες και οι πελάτες τους κατά περίπου 120-150 εκατ. δολάρια αν η υποτίμηση της δραχμής είναι 10%-12%. Ποιοι ήξεραν λοιπόν την υποτίμηση πέραν των γνωστών που από τη θέση τους την προετοίμαζαν;
Ανώτατος κυβερνητικός παράγων, από αυτούς που γνώριζαν το μεγάλο νέο και στον οποίο «Το Βήμα» έθεσε το ερώτημα για τη διοχέτευση, απάντησε χωρίς δισταγμό ότι προήλθε από το εξωτερικό. «Εμείς κάναμε το χρέος μας στο ακέραιο, δείτε την ανάλυση του έγκυρου αναλυτή Περιγκό στη Wall Street πριν από λίγες ημέρες, ο οποίος είχε μιλήσει με μας και έγραφε ότι είναι αδύνατον να μπει η Ελλάδα στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) πριν από το 2000. Ουδείς πέραν όσων θα ήταν αδύνατον να μην το γνωρίζουν είχε αντιληφθεί το παραμικρό, αλλά πάντως τώρα πια το νέο της υποτίμησης εκ της κοινοτικής νομοθεσίας, αφού χρειαζόμαστε έγκριση, το μαθαίνουν πολλοί» υποστηρίζει ο ίδιος παράγων.
Πράγματι την Πέμπτη η Ελλάδα υπέβαλε το αίτημα στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ίδια ημέρα έγιναν οι επαφές με τους υπουργούς Οικονομίας και την Παρασκευή με τους κεντρικούς τραπεζίτες. Σχεδόν όλοι τους ήξεραν επισήμως το «μυστικό» από την Πέμπτη, αλλά ατύπως πολύ νωρίτερα από τις συζητήσεις που είχαν γίνει.
Πριν από δέκα ημέρες ο καθηγητής κ. Ι. Στουρνάρας, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, στενός συνεργάτης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ι. Παπαντωνίου αλλά και του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι «πηγαίνει διακοπές για δέκα ημέρες» κάπου στο εξωτερικό, στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες. Για όσους γνωρίζουν τα πρόσωπα και τα πράγματα στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο, ειδικά αυτή την εποχή που επιχειρούνται διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία αλλά και η εξασφάλιση ενός κειμένου στη Διάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Μαΐου που θα λέει ότι η Ελλάδα βαδίζει σταθερά προς τη σύγκλιση, οι «διακοπές» για τον κ. Στουρνάρα σήμαιναν ή... απόλυση από το πόστο του ή κάποια «ειδική αποστολή».
Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ίσχυε το δεύτερο. Ο κ. Στουρνάρας, με την ιδιότητά του ως μέλους της Νομισματικής Επιτροπής, εδώ και δέκα ημέρες είχε αρχίσει διερευνητικές επαφές με τους ομολόγους του και εκείνοι με τους προϊσταμένους τους, υπουργούς Οικονομίας και πρωθυπουργούς των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης «αν θα έβλεπαν λογικό να ενταχθεί η Ελλάδα τώρα στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών με ταυτόχρονη υποτίμηση της δραχμής και λήψη διαρθρωτικών μέτρων στην οικονομία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Μια απόφαση που η ελληνική κυβέρνηση «δουλεύει», κατά ομολογία αυτών που την προετοίμασαν, από τον Ιανουάριο, χωρίς βεβαίως να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό, παρά μόνο την τελευταία στιγμή.
Από τις Βρυξέλλες και από το δωμάτιο 2.416 του ξενοδοχείου «Χίλτον», ο κ. Στουρνάρας ενημέρωνε καθημερινά στο τηλέφωνο τον υπουργό του και εκείνος τον Πρωθυπουργό για το πώς βλέπουν οι ομόλογοί τους την υποτίμηση, σε τι ποσοστό και αν τα μέτρα που θα ανακοινώσουν μαζί θα είναι αρκετά για να δώσουν την έγκρισή τους στην Ελλάδα να ενταχθεί η δραχμή στον ΜΣΙ και στη συνέχεια να εκτιμήσουν αν όλα αυτά φτάνουν για να συγκρατηθεί η ισοτιμία αυτή σχετικά κοντά στα νέα επίπεδα, μετά την υποτίμηση. Κάτι βέβαια το οποίο δεν ορίζουν ούτε οι υπουργοί ούτε οι κεντρικοί τραπεζίτες αλλά θα το κρίνει η αγορά και τα «αδηφάγα» Hedge Funds (επενδυτικά αμοιβαία κεφάλαια), που από τη Δευτέρα θα βάλουν στο μικροσκόπιο τη δραχμή για να διαγνώσουν αν θα αντέξει στη νέα ισοτιμία ή «έχει και άλλο αέρα προς τα κάτω», όπως τόνιζε έμπειρο τραπεζικό στέλεχος προς «Το Βήμα». Ειδικό ρόλο στη διαπραγμάτευση έπαιξε ο πρόεδρος της Νομισματικής Επιτροπής Sir Nigel Wicks, που από τη θέση του ανέλαβε μαζί με τον κ. Στουρνάρα να προωθήσει το «αίτημα», αφού εξέτασε με προσοχή τις προθέσεις για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων και δέσμευσε ατύπως την ελληνική κυβέρνηση με «σφιχτά χρονοδιαγράμματα» κυρίως για την αλλαγή της αγοράς εργασίας, του ασφαλιστικού και των αποκρατικοποιήσεων.
Ο κύβος για την υποτίμηση ερρίφθη ουσιαστικά πολύ νωρίτερα, από τις διερευνητικές συζητήσεις της Νομισματικής Επιτροπής. Ο κ. Παπαντωνίου πριν από έναν περίπου μήνα συναντήθηκε με τον εκ θέσεως πλέον ισχυρό παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βάιγκελ, και τον ενημέρωσε και, όπως λένε τώρα στην κυβέρνηση, «πήρε την ευχή του»! Την ευχή του είχε δώσει και ο πανίσχυρος γερμανός κεντρικός τραπεζίτης ο κ. Χανς Τιτμάγερ.
Τυπικά ο κ. Παπαντωνίου ενημέρωσε στις αρχές της εβδομάδας, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Eco/Fin), και τους υπόλοιπους υπουργούς, κυρίως τον Γάλλο κ. Στρος Καν αλλά και τον Ιταλό κ. Κάρλο Τσιάμπι. Την Πέμπτη το πρωί τούς το ανακοίνωσε και τυπικά, διά τηλεφώνου από την Αθήνα, ενώ την Παρασκευή το πρωί ενημερώθηκαν τα μέλη της Νομισματικής Επιτροπής για την απόφαση των υπουργών και οι κεντρικοί τραπεζίτες. Χθες πια, στις 2 το μεσημέρι, όταν συνεδρίασε η Νομισματική Επιτροπή για να εγκρίνει την ένταξη της δραχμής στον ΜΣΙ και να καθορίσει το ποσοστό της υποτίμησης και τα μέτρα, επρόκειτο σχεδόν περί τυπικής διαδικασίας.
Το ΒΗΜΑ, 15/03/1998
Εμείς δεν έχουμε τίποτα να συμπληρώσουμε τα συμπεράσματα είναι δικά σας!!!!!!!!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917
Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...
-
O ΩΡΑΙΟΣ ΤΟΥ GREY'S ANATOMY Είναι η αλήθεια σε λίγα λεπτά video! Όλη η αλήθεια για την showbiz! Ο Eric Dane, γνωστός για τον ρόλο του ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου