Οξύνεται η κρίση των spreads


Τα επιτόκια των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας συνεχίζουν την αυξητική πορεία των τελευταίων ημερών.

Στην Ελλάδα, το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς κινείται πάνω από τις 890 μονάδες βάσης (8,9 εκατοστιαίες μονάδες) και το επιτόκιο του διαμορφώνεται πάνω από το 11%.

Στην Ιρλανδία, το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου έφθασε το 7,8%, παρά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Μπράιαν Λένιχαν, ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα προβλέπει μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής προσαρμογής των 15 δισ. ευρώ έως το 2014, την οποία έχει ανακοινώσει η ιρλανδική κυβέρνηση.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου στην Πορτογαλία έφθασε χθες το 6,7% και ενώ είχε εγκριθεί το πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης για αυστηρά μέτρα μείωσης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2011.

Η άνοδος των επιτοκίων αποδίδεται από τους αναλυτές στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, για τη συμμετοχή και των ιδιωτικών φορέων - κυρίως τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων - σε ενδεχόμενη μελλοντική αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...