FACE=FACEBOOK!!!

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, το Facebook, που αισίως πλησιάζει τα 600 εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο, βρίσκεται κοντά στο να κατοχυρώσει νομικά ως εμπορικό σήμα (trademark) τη λέξη «πρόσωπο» (face), που αποτελεί το πρώτο συνθετικό της εταιρικής επωνυμίας του.
Στόχος του είναι να εμποδίσει άλλες εταιρίες και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο να χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο και έτσι, όπως ισχυρίζεται τουλάχιστον το Facebook, να βλάπτουν το δικό του εμπορικό σήμα. To δίκτυο έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία με το αρμόδιο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Daily Mail».
Αν όντως πετύχει την κατοχύρωση που επιθυμεί (η απόφαση αναμένεται σε περίπου ένα εξάμηνο), το εμπορικό σήμα για το «face» θα έχει περιορισμένη ισχύ και θα απαγορεύει την χρήση της λέξης μόνο σε online διαδικτυακούς τόπους και υπηρεσίες -π.χ. chat rooms και bulletin boards- που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή μηνυμάτων. Συνεπώς το ευρύ κοινό θα μπορεί πάντα να χρησιμοποιεί τη λέξη «face», χωρίς να φοβάται ότι παραβαίνει το νόμο. Πάντως, ορισμένοι νομικοί αμφιβάλλουν ότι το κοινωνικό δίκτυο θα καταφέρει να κατοχυρώσει μια λέξη τόσο ευρείας χρήσης όπως το «πρόσωπο».
Από την άλλη όμως, σύμφωνα με δικηγόρους εξειδικευμένους στα πνευματικά και εμπορικά δικαιώματα, η χρήση της συγκεκριμένης λέξης -αν επιτραπεί η σχετική νομική κατοχύρωσή της- θα μπορούσε τελικά να περιοριστεί και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες, όπως στο Facetime της Apple, πράγμα που θα είχε ευρύτερες επιχειρηματικές επιπτώσεις.
Όπως αποκαλύπτεται, το Facebook είχε καταθέσει τη σχετική αίτηση κατοχύρωσης στις αρμόδιες Αρχές από το 2005 και έκτοτε δεν έχει κατατεθεί κάποια αντίρρηση από άλλους τυχόν ενδιαφερόμενους για το προτεινόμενο εμπορικό σήμα.
Το Facebook -που αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την πρωτοβουλία του- προσπαθεί παράλληλα να προστατεύσει και το δεύτερο συνθετικό της επωνυμίας του, δηλαδή τη λέξη "book" (βιβλίο). Έτσι, φέτος τον Αύγουστο έκανε μήνυση στη διαδικτυακή υπηρεσία Teachbook, μια online κοινότητα δασκάλων, κατηγορώντας την για παραβίαση δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ:dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...