Οι κάλπες της οργής




Επιμένει μέχρι τελευταίας στιγμής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση που το εκλογικό σώμα δεν προτιμήσει τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Για πολλούς μπορεί να μην είναι κατανοητή η... άρρηκτη σχέση μεταξύ Σγουρού και δημοσιονομικής ανάκαμψης, Μπουτάρη και οικονομικής σταθερότητας, όμως ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να τονίζει ότι, αν οι κάλπες δεν δώσουν «ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των μεγάλων αλλαγών», είναι αποφασισμένος να κηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και δημοσίευμα του Economist, το οποίο προβλέπει εκλογές, με κυβέρνηση όμως συνασπισμού των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, χωρίς αυτοδυναμία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας δεν επιθυμεί εκλογικές περιπέτειες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, εκτιμώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα εντείνει το κλίμα οικονομικής αστάθειας και θα επιδεινώσει την ψυχολογία. Ιδιαίτερα, μετά την εκτίναξη των spreads, τις έντονες φήμες για χρεοκοπία και την επανάκαμψη της διεθνούς κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας.

Αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει να παίρνει σοβαρά το δίλημμα που θέτει ο Γιώργος Παπανδρέου: «Η πολιτική μπλόφα του πρωθυπουργού δεν θα περάσει» δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ και μιλάει για «πανικό πριν από τις κάλπες». Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος, Αντώνης Σαμαράς, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει εθνικές εκλογές.

Η ώρα της αλήθειας

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως όλα δείχνουν, το βράδυ της Κυριακής ή το πολύ την επομένη των εκλογών, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα αφήσει εκκρεμότητες και θα ξεκαθαρίσει εάν το αποτέλεσμα τον οδηγεί στην απόφαση να απευθυνθεί εκ νέου στον ελληνικό λαό.

Αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αυτό που επιθυμεί, ο πρωθυπουργός θα απεγκλωβιστεί από το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών. Αν, όμως, αυτό συνηγορεί υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως δείχνουν έρευνες και δημοσκοπήσεις, τότε θα βρεθεί δέσμιος του διλήμματος που ο ίδιος έθεσε. Η χώρα θα μπει σε περίοδο έντονης εκλογολογίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Τι παραπάνω γνωρίζει ο Γιώργος;

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να ζητήσει πρόωρες εθνικές εκλογές όχι για να επιδιώξει αυτοδυναμία, αλλά γιατί πιέζεται από τα οικονομικά μεγέθη, ανεξάρτητα από το ποιους θα αναδείξει η εκλογική κάλπη της Κυριακής.

Αυτό γιατί θεωρεί ότι μόνο μία κυβέρνηση συνασπισμού είναι ικανή να διαχειριστεί τα τερατώδη προβλήματα που θα προκληθούν από την επερχόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και τα νέα, ιδιαιτέρως επώδυνα, οικονομικά μέτρα, διευκρινίζουν και επισημαίνουν μετ΄ επιτάσεως τόσο ημεδαποί όσο και διεθνείς οικονομικοί κύκλοι.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πιστεύει ότι μπορεί να διαχειριστεί την απόλυση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, το κλείσιμο αρκετών δημόσιων νοσοκομείων, την κατάργηση σχολείων και πανεπιστημίων, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και τη μείωση στο ελάχιστο των δημόσιων εξόδων, εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι.

Ο δε ιδιωτικός τομέας, μετά την αναδιάρθρωση, θα ακολουθήσει εφαρμόζοντας «εργασιακό χειμώνα» επ'  αόριστον.

Καμία κυβέρνηση, όσο ισχυρή κι αν είναι, δεν είναι ικανή να διαχειριστεί αυτή την κρίση, συνεχίζουν οι παραπάνω κύκλοι και επαναφέρουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια γνωστά και άγνωστα, περί συγκυβέρνησης ή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Όμως, αυτό που ανησυχεί περισσότερο απ' όλα τα κόμματα εξουσίας είναι η οργή της ελληνικής κοινωνίας. Είτε αυτή εκφράζεται θεσμικά με την ψήφο είτε, ακόμη χειρότερα, παραμένει βουβή, πιέζοντας για διέξοδο. Και η διέξοδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κατά κανόνα ηφαιστειώδης.

Όσο για τους θεσμικούς «καθοδηγητές» της ελληνικής κοινωνίας, τα Μ.Μ.Ε. και τους υπολοίπους επικοινωνιακούς μηχανισμούς, στέκουν αμήχανοι, εξυπηρετώντας τους ισχυρούς και αδυνατώντας να προσαρμοστούν στις επερχόμενες εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...