'Ερχεται ο διάδοχος του τεστ παπ!

Xιλιάδες γυναίκες μπορεί να σωθούν χάρη στην πρόοδο που σημειώνεται στις εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου. Νέο τεστ δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγες ώρες και είναι εντυπωσιακά πιο ακριβές από το τεστ ΠΑΠ, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η εξέταση, η οποία σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται στη Βρετανία, είναι αποτέλεσμα της έρευνας Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων σε χιλιάδες γυναίκες και όπως επισημαίνουν θα χρειάζεται να γίνεται μόνο μία φορά κάθε πέντε χρόνια.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τεστ επιχρίσματος (ΠΑΠ) δεν εντοπίζει το ένα τρίτο των καρκίνων σε αντίθεση με το νέο τεστ που μπορεί να εντοπίσει σχεδόν το σύνολό τους. Το νέο τεστ, που είναι γνωστό ως εξέταση Cobas, μπορεί να εντοπίσει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων που προκαλεί τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, που η συγκεκριμένη εξέταση εντοπίζει τα διάφορα είδη καρκίνου πολύ πιο νωρίς.
Η εξέταση Cobas, που αναπτύχθηκε από την φαρμακοβιομηχανία Roche, είναι παρόμοια με το τεστ ΠΑΠ, αφού αναλύει ένα μικρό δείγμα κυττάρων που αφαιρούνται από τον τράχηλο της μήτρας. Στο εργαστήριο αυτό το επίχρισμα εξετάζεται για διάφορα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου. Οι γυναίκες στις οποίες θα εντοπίζεται ο ιός θα κάνουν επιπλέον εξετάσεις στην συνέχεια για να διαπιστώνεται αν έχει ξεκινήσει ήδη ο σχηματισμός καρκινικών όγκων.
Οι πρώτες κλινικές δοκιμές του νέου τεστ που έγιναν σε 47.000 γυναίκες άνω των 30 ετών έδειξαν ότι η εξέταση Cobas εντοπίζει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε μία στις δέκα γυναίκες που είχαν τεστ ΠΑΠ με την ένδειξη φυσιολογικό. «Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών στις οποίες γίνεται διάγνωση καρκίνου του τραχήλου έχουν φυσιολογικά τεστ ΠΑΠ» δηλώνει ο δρ Τόμας Ράιτ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που πραγματοποίησε την έρευνα σχετικά με το νέο τεστ.
ΠΗΓΗ:dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...